2 fontos kérdés a hőszigetelésről

Mitől függ az, hogy hogyan érezzük magunkat a lakásban? Mitől függ a lakás komfortossága és a kellemes hőérzet?

hőszigetelés 2 kérdése

Mitől függ a lakás komfortossága és a kellemes hőérzet?

Leginkább talán a belső hőmérséklettől és a hőmérséklet egyenleges eloszlásától. Emellett persze meghatározó fontosságú még a levegő páratartalma és frissessége is.

  • Ezért a megfelelő hőmérséklet biztosításán túl a megfelelő szellőzésnek is fontos szerepe van abban, hogy hogyan érezzük magunkat a lakásban.
  • A megfelelő hőmérséklet biztosításán túl tehát a lakás szellőzésére is gondolni kell majd az új épület építése illetve a meglévők felújítása során.

A lakás levegőjének magas páratartalma nemcsak a közérzetünk, hanem a hideg falon kicsapódó nedvesség és penészedés miatt is problémás lehet. A penészedés, illetve a penészedéssel együtt járó gombásodás pedig a közérzetünkön túl még az egészségi állapotunkra is hatással van. És nem javítja azt, hogy finoman fejezzük ki magunkat. A lakás megfelelő szellőzése, szellőztetése tehát nemcsak a komfortosságunkat, hanem a lakás állagának a megőrzését, egészségünk védelmét, a penészedés elkerülését is segíti.

A megfelelő szellőzésen túl persze kiemelten fontos a megfelelő hőmérséklet, a fűtés biztosítása is télen. A fűtés mellett természetesen kiemelt fontossága van a homlokzati falak és nyílászárók, valamint a padlás és a padló hőszigetelésének is. Ezek megléte és kiváló minősége biztosíthatja azt, hogy a kellemes meleg a téli időszakban megfelelő költséghatékonysággal álljon rendelkezésre a lakásban. Valamint azt, hogy a nyári kánikulában ne legyen a lakásban elviselhetetlen meleg. Ezt persze klímával is lehetne biztosítani, de ennek pedig az áramszámla borsossága lenne az eléggé el nem hanyagolható ára.

Egy családi házban a felhasznált energia kétharmada, háromnegyede a fűtésre használódik el. Korszerű hőszigeteléssel a fűtésre elhasznált energiának a felét is meg tudja takarítani. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy az így fel nem használt energiáért nem kell fizetni, hanem azt is, hogy az így fel nem használt energiát meg sem kell termelni, és ezzel nem terhelődik a környezet sem.

A hőszigetelésnek kiemelkedő fontossága van nemcsak a megfelő kényelmünk biztosításában, hanem az épület fűtési rendszerének gazdaságos üzemeltetésében is. A falakon és a nyílászárókon át távozó hőveszteség ugyanis alapvetően függ az épület hőszigetelésétől, ami magába foglalja a homlokzati falak és nyílászárók mellett a padlás valamint a padló szigetelését is.

Az épület jó hőszigetelése télen a hőveszteség csökkentésével a fűtési költségek kordában tartásához, nyáron pedig az épület felforrósodásának megakadályozásával a klimatizálási költségek csökkentéséhez járul hozzá.

Nem véletlen ezért a 2018 januárjától életbe lépett, új építésű épületekre vonatkozó szigorúbb hőszigetelést előíró értékeknek a hatályba lépése.

Ennek révén a homlokzati falak hőátbocsátásakor a korábbi 0,45-os érték helyett ma már 0,24 W/m2K értéket kell teljesíteni. Ennek az értéknek a biztosításához bizonyos régebben használatos falazóanyagoknál akár 15-20 cm vastag utólagos hőszigetelésre is szükség lehet. Természetesen a jól ismert fehér színű polisztirol szigetelés helyett lehet választani például grafitos szigetelést is a homlokzatra, és ekkor 20-30%-kal vékonyabb szigetelés is képes lesz biztosítani a szükséges fűtési költség megtakarítást.

Az új építésű épületeknél a hőátbocsátási tényező azonban nemcsak a homlokzati falakra, hanem az összes épületszerkezetre jelentős mértékben szigorodott. Így például a homlokzati falak szigetelése mellett a másik jelentős szigetelési felület a padlásfödém. A meleg levegő elsősorban felfelé száll, ezért a legnagyobb megtakarítást sokszor nem is a homlokzati falak, hanem a padlás szigetelésével érheti el. Padlásnál a hőátbocsátási tényező értéke a korábbi 0,30 W/m2K értékről 0,17-re szigorodott. A szigorodás mértéke tehát itt is igen jelentős.

Ez azt jelenti, hogy a padlástér utólagos szigetelésére a jó minőségű hőszigetelőkből is 20 vagy akár 30 cm vastag szigetelés beépítése is ajánlatos a kívánatos fűtési költség megtakarítása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük