A Creaton legkeresettebb cserepei. Melyiket választja a tetőre?

Ha gyorsan szeretne haladni a tető felújítással, akkor érdemes a nagyobb méretű tetőcserepek közül választani a tető fedésére.

A Creaton nagyméretű tetőcserepei közül a Balance és a Rapido a legnépszerűbb. Miért olyan keresettek ezek a cserepek?

Az egyik legfontosabb szempont a két cserép extra mérete. A Balance cserép 502×323 milliméteres mérete azért olyan különleges, mert ebből a cserépből 8-9 darab elég egy négyzetméter tető fedésére. Gyorsan halad a cserepelés, mert jóval kevesebb darab cserepet kell kézbe venni a fedéshez.

Creaton Balance natúrvörös tető

Creaton Balance natúrvörös tető fedésképe

A gyors tetőfedés mellett az sem utolsó szempont, hogy a nagyobb méretű cserepeknél kevesebbet kell számolni a cserepek átfedésére, ezért könnyebb lesz a cseréptető tömege is. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy nem kell olyan erős tetőszerkezet a cserepek megtartásához, mint a hagyományos méretű cserepeknél, ahol a jóval nagyobb egy négyzetméterre eső cserépszámból az is következik, hogy nemcsak nagyobb tömeget kell megtartani a megszokott méretű cserepekkel fedett tetőknél, hanem még a léceket is sűrűbbre kell felszegelni a szarufákra, hisz a kisebb méretű cserepekből értelemszerűen több sorra lesz szükség.

A nagyobb méretű cserepek színválasztéka ugyanolyan gazdag, mint a kerámia cserepek többségének. A hagyományos natúrvörös Rapido és Balance cserép mellett a vörös további árnyalatait is választhatja a tető fedésére. Vagyis lehet rézvörös, téglavörös és borvörös nagyméretű Balance vagy Rapido tetője.

Ha viszont a hagyományos tetőcserép színvilág helyett inkább a földszíneket látná szívesebben a tetőn, akkor a sötétbarna földszín mellett a palaszürke vagy a fekete színvilágában is gyönyörködhet majd az elkövetkező évtizedekben.

Ezt pedig érdemes szó szerint venni, mert mindkét cserepére 50 év garanciát vállal a gyártó. Tehát amikor ezek közül a kerámia cserepek közül választ, akkor legalább az elkövetkező öt évtizedre építkezik. Azért legalább, mert a cserepek élettartama még ennél is hosszabb, akár még száz év is lehet.

A cserepeknek ezt a tartósságát és hosszú élettartamát pedig alapvetően két dolog biztosítja:

  • Egyrészt a korszerű sajtolásos gyártástechnika, amellyel mindkét cserép készül. A nagynyomású préseléssel elérik sajtolt cserepek garantált pórusmentességét, ami minimálisra szorítja vissza a kerámia cserepek vízfelvételét. Ez már önmagában is egy nagy előny az esőnek kitett tetőn, de a cserepeknek ezt a tartósságát még tovább lehet fokozni.
  • Az engób bevonat még tovább javít a kerámia cserép tartósságán. Ezt a bevonatot a sajtolás után viszik fel a cserepek külső felszínére, és égetik bele olyan szinten, hogy az égetéskor az engób bevonat a cserépszerkezet részévé válik. Ez a bevonat még jobban megvédi a cserepet a ráhulló esővel szemben. Emellett még a cserepek nagyfokú színtartósságát is biztosítja a nap szívó hatásával szemben.

Ha Creaton tetőjének kiválasztotta már a színét, akkor a formájának a kiválasztásával már a cserép fajtáját is eldöntötte. Ugyanis, ha a lágyan hullámzó vonalú tetőfedést kedveli, akkor a Balance tetőt érdemes választani. Ha viszont a klasszikus vonalú, kettős bordájú cseréptető tetszik jobban, akkor a Rapido lesz a befutó a tetőn.

A lényeg, hogy bármelyik cserepet választja mindkettőnél számolhat azzal, hogy Ön az elkészülő tetőt már nem fogja többet felújítani, mert az évtizedeken keresztül el fogja látni a feladatát.

Ehhez persze az is kell, hogy megfelelő minőségű legyen az épített tetőszerkezet és a tetőfedés is, mert a hosszú élettartamú tetőhöz kevés a jó minőségű tetőcserép. A jó minőségű építőanyagot megfelelő tapasztalattal rendelkező szakembernek kell is kell elkészíteni ahhoz, hogy a választott tető hajlásszögének megfelelően tökéletesen vízálló és viharálló is legyen az elkövetkező évtizedekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük