A homlokzati vakolat a ház gazdájának lelkéről árul el néhány dolgot

Azt mondják, hogy a homlokzati vakolat a ház gazdájának lelkéről árulkodik. Tükrözi személyiségét, és néhány apró részletet elmond róla. Érdeklődik a világ dolgai iránt? Nyitott az újdonságokra? Bátran kipróbál új dolgokat? Nem riad vissza a merész újdonságokról, vagy a hagyományokat tiszteli elsősorban? Milyen a lelke, és milyen legyen a háza? Házának vakolata mit mondjon el Önről?

beige homlokzati vakolat

Milyen homlokzati vakolatot választ családi házára?

Ha azt szeretné, hogy háza tükrözze lelke egy darabkáját, és jól is nézzen ki, akkor az egyik legfontosabb dolog, amire figyelnie kell, a homlokzati vakolat. A külső vakolat már messziről árulkodik lakója személyiségéről. Emellett a körültekintően megválasztott vakolat használatával otthona ünneplőbe öltözik évtizedeken át, könnyed harmóniában a környezetével. A korszerű vakolat még a pénztárcáját is óvja, hisz szakszerű kivitelezéssel, nemcsak szép lesz, hanem egy kicsit még lefaragja a fűtési költségeit is. Ön szerint érdemes figyelnie rá, hogy milyen vakolat kerül otthona homlokzatára?

Egy átutazó, aki a kocsijával áthajt a városukon, az első benyomását abból szerzi, amit lát. Nappal, a város felé közeledve már messziről feltűnnek az első épületek finom kontúrjai. Ilyenkor szinte minden autós, akarva-akaratlanul elkezdi nézni az út menti árok rendezettségét. Tiszta az árok? Le van vágva a fű az árokparton? Vagy az egész olyan gondozatlannak tűnik?

Az első benyomás után pedig a városba behajtva máris jön a következő. Ezt pedig már jelentősen meghatározzák azok az épületek, amelyek az út mentén sorakoznak. Milyen stílusban épültek a házak? Milyen a tetők és a homlokzatok kialakítása? Milyen színeket választanak az építkezéskor?

Bizony-bizony. A homlokzati vakolatok színvilága messziről árulkodik a városban lakók személyiségéről.

  • Ha élénk, harsány színeket választanak, akkor a város lakói közül biztosan sokan nyitott, érdeklődő emberek, akik szeretik a társaságot, és örömmel töltik idejüket másokkal.
  • Ha pedig a megszokott, hagyományos színeket kedvelik, akkor pedig sokkal inkább lehetnek befelé forduló, elmélyülten gondolkodó, kissé talán zárkózott emberek.
  • Emellett persze a lakók átlagéletkorára is lehet következtetni a homlokzati vakolat színeiről. A fiatalok sokkal inkább választják az élénk, harsányabb színeket.

Homlokzati vakolat színek

20 évvel ezelőtt még igen kevés szín közül lehetett választani a homlokzati vakolat elkészítésekor. Ez az idő azonban már régen a múlté. Ha most kezd hozzá az építkezéshez, vagy családi háza felújításához, akkor ma már színek és árnyalatok sokasága közül választhat. A legnagyobb vakolatgyártók száznál is többféle színben készítik a különféle vakolatokat. Sokszor kifejezetten nehéz választani az egymástól alig-alig különböző árnyalatok között. Szinte a szivárvány bármilyen színében pompázó lehet az otthona.

  • A vakolat színének a kiválasztásakor leginkább az ízlésünk alapján választunk. Ön is eszerint döntene?
  • Az építészeti szempontok is befolyásolhatják azonban a választását.

Talán bele se gondol abba, hogy a fényviszonyok is jelentősen befolyásolják a homlokzati vakolat színét.

  • Ugyanaz a vakolat szín egészen másképp mutat szikrázó napsütésben, mint borult időben, vagy az esti szürkület idején. Bizony nem mindegy, hogy mikor látja a vendég otthonukat.
  • Amikor választ a különböző színek közül, akkor a közvetlen környezet, a szomszédos épületek színvilága is nagy befolyással lehet választására. Ha a környezetükben egyféle színvilággal épülnek a lakóházak, akkor szinte biztos vagyok abban, hogy Ön is sokkal inkább késztetést érez arra, hogy alkalmazkodjon ehhez a trendhez. Nem biztos, hogy az ízlése feladását jelenti ez. Sokkal inkább talán arról van szó, hogy Ön is a hasonló szín és formavilágot kedveli, és talán éppen ezért itt választott magának lakóhelyet. Ha viszont nagyon tarka képet mutatnak a homlokzati falak, akkor Önök is könnyebb szívvel pingáltatják olyan színűre az otthonukat, ami a legjobban tetszik.

A homlokzati vakolat színárnyalatát a vakolat anyaga is befolyásolja.

  • A hagyományos, kapart kidolgozású szemcseszerkezet jóval több árnyékot vet a falra, mint egy finomszemcsés vakolat. A szín árnyalatát még az is befolyásolja, hogy milyen technikával alakítják ki a vakolat végső felületét. A kapart vagy a szórt-simított felületkialakítás egyedivé teszi az épületek homlokzatát.
  • A vékonyrétegű vakolatok sokféle egyedi felületkialakításra adnak lehetőséget.

A homlokzati vakolat színének a megválasztása befolyásolja a hőszigetelést is. A sötét színű homlokzatok a napsütésben erősebben felmelegednek, és jobban magukban tartják a hőt, mint a világos színűek. A hosszan tartó nappali felmelegedéstől, a jelentős éjszakai lehűléstől, vagy éppen egy hirtelen, kiadós esőtől jelentős hőmérséklet különbségek alakulhatnak ki a homlokzati falakon. Éppen ezért nem ajánlatos sötét színt választani fedővakolatként családi házukra. Ha sötét színt szeretne használni, akkor azt nem összefüggő felületként, hanem díszítésként, kisebb felületek borítására használja inkább.

A homlokzati vakolat kiválasztásakor körültekintően járjon el. Számítson arra, hogy a színkártyához képest árnyalatnyi eltérések lehetnek a kész vakolatban. Ennek többféle oka lehet:

  • Az alapvakolatok eltérő szívóképessége is befolyásolja a színárnyalatot.
    A nyomtatás miatt is eltérés lehet a színkártyán bemutatott árnyalatok és a vakolat tényleges színe között.
  • Arra is számoljon, hogy a vakolat végleges színe a felviteltől számított 6-8 hét alatt alakul ki. Az évszak, az időjárási körülmények befolyásolják ezt az időtartamot.

A vakolat színének a kiválasztása

A homlokzati vakolat színének a kiválasztásakor több száz fajta árnyalat között választhat. Már csak ezért sem könnyű a választás, de emellett még arra is számítson, hogy a vakolat végleges színárnyalata eltérhet attól, mint amit a színkártyán lát. Ennek több oka is lehet:

  • Egyrészt az építkezéshez felhasznált alapvakolat is befolyásolja a végleges színárnyalatot, másrészt a nyomtatás miatt is lehet árnyalatnyi eltérés a vakolat és a színkártyán megjelenített szín között.
  • Éppen ezért a kiválasztott szín árnyalatát mindig ellenőrizze le a felvitel előtt a véglegesen kialakított alapfelületen próbavakolással vagy próbafestéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük