A hosszú élettartamú tető biztos alapokra épül. Melyek ezek?

Az évtizedekkel ezelőtt épült tetőszerkezeteket megette az idő vasfoga. A mohával borított, korhadó szerkezetű tetők lehangoló látványt nyújtanak. A felújításuknak azonban nem a kinézetük az oka elsősorban.

A tetők felújításának elsősorban praktikus oka van, mégpedig az, hogy ezek az elhasználódott tetők bizony beáznak. A tető beázásának több oka is lehet.

  • A tetőfedésre használt anyagoknak is van egy bizonyos élettartama. Sokszor azért ázik be a tető, mert a tetőfedő anyag elöregedett, eltöredezett, ezért a repedéseken át befolyik az esővíz és az olvadó hólé.
  • Beázhat a tető a tetőfedő anyagok nem megfelelő illesztésein befolyó csapadék hatására is. Ilyenkor ha nincs a tető alatt megfelelő vízzáró fólia, akkor a befolyó csapadék a padlásteret illetve a tetőteret rongálja.
  • A gyengébb minőségű tetőfedő anyagoknál lehet arra számítani, hogy hamarabb lesz szükség a tetőszerkezet felújítására.
  • Nemcsak a tetőfedő anyagok minősége, hanem a tetők építésének technológiája is jóval másabb volt 3 vagy 4 évtizeddel ezelőtt.

Ha eljött az ideje, és a tetőszerkezet felújítására szánja el magát, akkor először is arról kell döntenie, hogy mivel szeretné majd fedni a felújított tetőt?

Ha pedig már kiválasztotta a tetőfedő anyagot, akkor mindenképp érdemes úgy végezni a felújítást, hogy hosszú ideig ne legyen gondja vele. Vagyis nemcsak a kiválasztott tetőfedő anyag fajtája és minősége, hanem a kivitelezés gondossága és szakszerűsége is meghatározzák a felújított tető élettartamát.

Ha a tetőcserepet választja, akkor érdemes úgy végezni a felújítást, hogy a felújítás után több évtizedig ne legyen gondja majd a tetővel. Ez pedig leginkább azt igényli, hogy a megújuló tető hosszú évtizedekig vízhatlan és viharálló legyen.

Nyilván a legtöbb családban nem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre pénz a tető felújítására sem, de a gazdaságos megoldások, nem akkor lesznek igazán gazdaságosak, ha éppen a felújítás idején viszonylag kevés pénzbe kerülnek, hanem akkor, ha a tető élettartamát figyelembe véve választja a családja számára gazdaságos megoldást. Természetesen ehhez arra is szükség van, hogy a beruházáskor nagyobb összegben meg tudja finanszírozni a jobb minőséget, és ezzel együtt a későbbi alacsony vagy éppenséggel nulla karbantartási illetve felújítási költségeket.

Azzal ugyanis már a tető felújításakor is számolnia kell, hogy addig fogja szolgálni az új tető, amíg nem ázik be. Minél jobb minőségű és hosszabb élettartamú tetőfedő anyagot választ, annál biztosabb lehet abban, hogy szakszerű kivitelezéssel hosszú ideig nem fog beázni az új tető. A jó minőségű tetőcserepekkel való felújításnál már a gyártók által vállalt garancia is több, általában 3-5 évtized, míg az elkészült tetők élettartama még ennél is hosszabb. Nem ritka akár ennek a duplája sem.

Milyen szempontokat vegyen figyelembe a tető felújításakor?

A tetővel szembeni talán legfontosabb elvárás, hogy legyen vízzáró, és védje meg otthonukat a beázással szemben.

Tondach tetőfólia

Tetőfólia beépítése a tetőszerkezetbe

Fontos elvárás az is, hogy legyen tartós a tető, ehhez pedig az kell, hogy a tetőfedést tartó faszerkezet ellenálló legyen a korhadással, gombásodással szemben. Ezt egyrészt a tetőszerkezet megfelelő kezelésével, másrészt pedig a tető megfelelő átszellőztetésével lehet megoldani. Vagyis a lakásban, a tető alatt megjelenő pára ne károsítsa a faszerkezetet, hanem távozzon el a tetőn. A tetőfedő elemek megfelelő illeszkedésén túl a beázással és a páralecsapódással szemben vízzáró és páraáteresztő fóliával tud védekezni. Vagyis a tetőfedő anyag kiválasztása után, ami lehet akár betoncserép vagy kerámia cserép is, a tetőszerkezet megfelelő rétegrendjének kialakításával tud védekezni.

Másik gyakori probléma a tető alatt megjelenő vízcseppek, a pára, ami a faszerkezet gombásodásához, korhadásához, végső soron a tető gyengüléséhez vezet. Ezt a tető alszerkezetének megfelelő átszellőztetésével oldhatja meg.

A legnevesebb tetőcserép gyártóknál a tetőrendszer részeként a vízzáróságot és a keletkező pára elvezetését is biztosító alátétfóliákat is be tudja szerezni. A lényeg az, hogy a tető dőlésszögének és az igénybevételnek megfelelően válassza ki a tetőfóliát.

A tetőcserép alól nem érdemes kispórolni a tetőfóliát, mert…

A nagy általánosságban nálunk előforduló mérsékelt égövi éghajlati viszonyoknál a jó minőségű tetőcserepekből szakszerűen felrakott cserepezést nem fenyegeti a beázás veszélye. De ha viharos az idő, akkor egy szokatlan erősségű szélvihar, ami azért a több évtized alatt a mostani kiszámíthatatlan időjárási viszonyok között egyre nagyobb valószínűséggel előfordulhat, a cserepek alá is bekavarhatja a havat és a zivataros esőt. Ez a nedvesség pedig megfelelő tetőfólia nélkül a lécezést és a szarufákat is károsíthatja.

Terrán Coppo cseréptető

Terrán Coppo cseréptető a közkedvelt Velence színben

A tetőszerkezet élettartamának megvédése azért is fontos, mert a legjobb minőségű tetőcserepekre már a gyártók akár 50 év garanciát is vállalnak. Ilyen kiváló minőségű cserepek például a Creaton kerámia cserepei, vagy a betoncserepek közül a Terrán és a Leier is.

Márpedig ha 50 év garancia van ezekre a tetőkre, akkor a várható élettartamuk még ennél is jóval hosszabb lehet. Ezért nem lenne szerencsés, ha a tetőt a tetőszerkezet problémája miatt kellene idő előtt felújítani majd a jövőben. Ha már felújít, akkor ne csak a tetőcserepek, hanem a tetőszerkezet élettartama is nagy biztonsággal megfelelő időtartamú legyen.

A tetőszerkezet megfelelő rétegrendjének kialakítása a fűtési és klimatizálási költségek alakulásának szempontjából sem mindegy. Ugyanis a tetőtéri szobákban egyáltalán nem mindegy, hogy a nyári kánikulában mennyire melegszik át a cserepezést érő irdatlan napsugárzástól, és télen pedig mennyibe fog kerülni a fűtés. Főleg azért érdekes ez, mert tudjuk, hogy a meleg levegő elsősorban felfelé terjed, ezért egyenértékű szigetelésnél nagyobb mennyiségű fűtési energia szökik meg a tetőn, mint a homlokzati falakon keresztül.

Ha megfelelően átszellőztetett a tető, ami azt jelenti, hogy megfelelő rétegrendben, páraáteresztő tetőfóliával készült, és a tető átszellőztetéséhez szükséges kiegészítő cserepekkel megfelelően van elkészítve, akkor jelentős mennyiségű hőt képesek eltávolítani a tetőszerkezetből, és ez nem fogja az alatta lévő tetőtéri szoba hőmérsékletét elviselhetetlenné tenni. Ehhez az kell, hogy a tető szellőzéséhez szükséges szellőzőcserepeket berakják a tető fedésekor. Ezek a szellőzőcserepek a tetőfedés alá jutott hőt kivezetik a tető felé, és ekkor nem a tető alatt lévő hőszigetelésbe illetve padlástérbe fog ez bejutni.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni azt, hogy a kerámia cserepek, különösen a napjainkban oly divatos fekete, platina és szürke színek jelentős mértékben elnyelik a nap perzselő sugarainak energiáját, és tökéletes tetőszellőzés nélkül nagy mértékben megnövelik a padlástér nyári hőmérsékletét. Míg a betoncserepek ebből a szempontból jóval hálásabbak, mert a beton az agyag kerámiánál kisebb mértékben veszi át a perzselő napsugarak hőjét, és a betoncseréppel fedett tetőtéri szobákban érezhetően alacsonyabb lehet a klimatizálás költsége. Természetesen a tetőszerkezet megfelelő szellőzésének kialakításával, és a tető jó hőszigetelésével még tovább tudja csökkenteni a klimatizálás lehetséges költségeit.

Leier betoncserép

Leier Toscana cseréptető sötétbarna színben. Ez tetszik a legjobban Önöknek is? Vagy más színt fognak választani?

Azt is számításba kell azonban venni, hogy a betoncserepeknek általában nagyobb az egy négyzetméterre eső súlyuk is, ezért erősebb tetőszerkezetre van szükség ezek felrakásakor.

A tető megfelelő szellőzésében fontos szerepe van a tetőfóliának is, mert ha az páraáteresztő, akkor a lakásban keletkező pára nem lecsapódik a páraáteresztő fólia alatt lévő hőszigetelésben, hanem a fólián át távozik. Vagyis az eltávozó párával egy időben „szellőzik is a lakás”.

hogyan válasszon tetőcserepet

A tetőre melyik cserép lesz a legjobb?Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válasszon tetőcserepet kérdéssor megválaszolása segíteni fog. Kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már hosszú élettartamú tetője tetőfedő anyagát? Ha tetőcseréppel fedi a tetőt, akkor választott már a cserepek közül? Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válassza ki tetőcserepét kérdéssor kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a cserép választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük