A kánikula ellen is hőszigetelné a lakását?

Egy 2015-ben elvégzett kutatás szerint a lakástulajdonosok 70%-a inkább hőszigetelné az otthonát a légkondicionáló használata helyett. Mi lehet ennek a talán meghökkentő eredménynek a magyarázata? A nyári hőségben bekapcsolná a klímát, vagy Ön is inkább a jobb hőszigeteléstől várná lakása kellemesebb hőmérsékletét?

Ez a kutatás egy nagyon fontos tényre irányította rá újra a figyelmet. Talán Ön sem tudja, hogy a családi házak energiaigényének kb. 70%-át teszi ki a téli fűtéshez és a nyári hűtéshez szükséges energia. Tehát a rezsiköltségek egy nagyon jelentős részéről van szó, amelynek alakulása egyáltalán nem közömbös egyetlen családi ház tulajdonosnak sem.

Rockwool kőzetgyapot homlokzatra

Rockwool kőzetgyapot a homlokzat páraáteresztő szigetelésére

Minden ingatlan tulajdonos tudja, hogy a költségeit csak úgy tudja csökkenteni, ha az energiafelhasználását csökkenti. Ezt pedig csak úgy tudja elérni, ha télen kevesebb ideig van bekapcsolva a radiátor, vagy kevesebb ideig fűt a kazán, nyáron pedig kevesebb ideig megy a klíma. Azt sem olyan ördöngös dolog kikövetkeztetni, hogy hogyan lehet ezt elérni. Az energiafelhasználás csökkentéséhez jobb szigetelésre van szükség, amit megfelelő minőségű és vastagságú hőszigeteléssel lehet elérni.

Nemcsak a homlokzati falakat érdemes szigetelni, hanem a homlokzattal együtt a lábazatot is. Természetesen rengeteg hő távozik a rosszul szigetelt ajtókon és ablakokon is, ezért a homlokzat utólagos szigetelése előtt érdemes a nyílászárókat is korszerűre cserélni. Ha pedig már hozzálát a külső falak szigeteléséhez, akkor nem érdemes csak itt megállni. Ha terménytárolásra használt padlástere van, akkor a födémet érdemes szigetelni, mert a meleg levegő felfelé terjedve a szigeteletlen födémen távozik el. Ha pedig a tetőtér beépítésén is gondolkodik, akkor a beépítéssel együtt a tető szigetelését is mindenképp érdemes megoldani.

Sok energia illan el a lakásból a szigeteletlen aljzaton is, ezért a padlót is célszerű megfelelő módon szigetelni. Ha szigeteli az aljzatot, akkor néhány fokkal (2-3 fok) alacsonyabb hőmérsékletnél is ugyanolyan komfortosan érzi magát, mert nem fázik a talpa a szigeteletlen, hideg padlón.

Mégis miért kérdez rá valaki arra, hogy a kánikula ellen szigeteltetné inkább a lakását, vagy a légkondit kapcsolná be?

  • Ez azért válik az utóbbi időben egyre fontosabb kérdéssé, mert egyre melegebb a július és az augusztus, és a rekkenő hőséget egyre nehezebben tudjuk elviselni a lakásokban is.
  • Másrészt pedig azért is annyira fontos kérdés ez, mert a lakás 1 fokkal való hűtéséhez háromszor annyi energiára van szükség, mint az 1 fokkal való felfűtéséhez.
  • Ha ezt nézzük, akkor nemcsak a borsos téli gázszámlától, hanem a felettébb nagy júniusi, júliusi és augusztusi villanyszámlától is tartani kell, ha nyakló nélkül megy a klíma.

A 4 fal között a nyári nagy meleg ellen mindenki úgy védekezik, ahogy tud.

  • Sokan próbálják megelőzni a hőséget a redőnyök lehúzásával, a sötétítő függöny behúzásával.
  • Mások amikor már elviselhetetlen a hőség, akkor bekapcsolják a légkondit, és sokan próbálják késő este kereszthuzattal szellőztetni a felforrósodott lakást.

A legtöbben persze ezek valamilyen kombinációját használják.

  • Például behúzzák a sötétítő függönyt, és leeresztik a redőnyt, főleg a déli oldalon lévő ablakoknál, ahol betűz a nap. Ezzel is el lehet tolni a lakás felmelegedését néhány órával. Ez is nagy nyereség.
  • Amikor pedig felmelegszik a lakás, akkor bekapcsolják a klímát.
  • Szellőztetni pedig az éjszakai és a reggeli órákban szellőztetnek, amikor még elviselhető a kinti hőmérséklet, és az ablakok kinyitásával nemcsak szellőzik a lakás, hanem a kinti hidegebb levegő beáramlásával fel is frissül egy kicsit a benti fülledt levegő.
  • Mit tesz Ön a nagy hőségben? Hogyan csinál néhány fokkal kellemesebb hőmérsékletet a lakásában?
hőszigetelés klíma helyett

A hőszigetelés pénztárcakímélőbb megoldás a klíma működtetésénél, és környezetkímélőbb is

A hőszigetelés nemcsak a meleget tartja benn télen a lakásban, hanem segít nyáron is, a hőség falakon kívül tartásában. Egy kellően szigetelt ház belső hőmérséklete megfelelő árnyékolás mellett átlagosan 5-7 fokkal alacsonyabb, mint egy nem szigetelt házé. A nyári kánikulában pedig ez az 5-7 fok már jelentős különbség. A jól hőszigetelt házban jóval később kell bekapcsolni a klímát, és rövidebb idő alatt is képes lehűteni a lakást. Ezzel is jelentős áramköltség takarítható meg a hőszigetelés nélküli lakásokkal szemben.

Mindig azt mondjuk, hogy szigetelje lakását fűtési költségeinek a megtakarítására. Ez azonban ma már kibővült azzal is, hogy a nyári áramszámláján is kemény tízezreket takaríthat meg megfelelő hőszigeteléssel. No igen, de melyik lenne a legjobb hőszigetelés?

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hungarocell vagy a kőzetgyapot tartja jobban kinn a meleget? Milyen vastag legyen? Mi fontos még a választáskor? Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választott a homlokzati szigetelések közül, akkor a Hogyan válasszon szigetelő rendszert homlokzatára kérdéssor segíteni fog az Önöknek legjobb homlokzati szigetelés kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük