A leggyakoribb hibák, amit egy építkezésen elkövethet

Az „építkezés nem egy könnyű műfaj”. Ezt a mondatot gyakran hallják azok, akik belevágnak. Nemsokára pedig a saját bőrükön meg is tapasztalják. Főleg annak nem könnyű, aki abszolút nincs otthon az építőipar világában.

Ha elképzelése sincs, hogyan kell bármit is felépíteni és megjavítani, nem tudja, hogy mi fán teremnek az alapanyagok, és mikre kell odafigyelni a vásárláskor, akkor nincs könnyű helyzetben. Persze felépül a háza akkor is, ha kevésbé járatos ezekben a dolgokban, de könnyen lehet, hogy jóval drágábban, mint kellő utánjárással, és az információk birtokában lehetett volna. Kellő hozzáértés nélkül az is kiderülhet később, hogy bizony vannak rejtett hibák és különféle hiányosságok.

építkezési hibák

Tudja, hogy milyen hibákat követhet el az építkezés során?

Ilyen váratlan problémák persze felmerülhetnek akkor is, ha valamelyest azért képben van, és odafigyel az építkezés során. Megvannak ugyanis azok a gyakori hibák, mellényúlások, amit rendszerint el szoktak követni az emberek. A kivitelező nem figyel rá oda, mert nem az ő érdeke. Neki nem fontos, a tulajdonos pedig nem veszi észre, elsiklik felette, esetleg nem is igazán tudja, hogy ez problémát fog okozni.

De mik is ezek a dolgok pontosan?

  1. Rohanás.
    Nem is gondolná, de nagyon sok probléma tud lenni abból, hogy nem ad elég időt az építkezés elkészülésére. A legnagyobb bajt az okozza, hogy nincs idő arra, hogy a kötőanyagok rendesen megszáradjanak. Ettől még az épület állni fog ugyan, ezzel nincs gond. Elég hamar számolhat azonban a penész megjelenésével, a lakás dohos lehet. Nem éppen erről álmodik az új otthona kapcsán, igaz? Ahhoz, hogy ezt elkerülje, időt kell adni. Inkább költözzön be később, de legyen teljesen száraz a ház.
  2. Kispórolt anyagok.
    Az építkezéshez nem értő megrendelő magától nem fog úgy dönteni, hogy „ugyan már, nem kell az oda”. Ez általában a kivitelező sara szokott lenni. Sajnos gyakori jelenség, hogy a kivitelező nem a legbecsületesebb. Tud egy „egyszerűbb, jobb” megoldást, ami persze egy kicsit többe kerül. Valójában az történik, hogy egész egyszerűen kispórol valamit az épületből, a különbözetet pedig megtartja. Ez alapvetően befolyásolja a tartósságot, ezért ilyen jellegű „spórolásra”, meg „egyszerűsítésre” ne engedje magát rábeszélni, akkor se, ha állítólag így gyorsabb és egyszerűbb. Az elkövetkező fél évszázadra építi a házát, és nem „így két héttel hamarabb megvan”-ra.
  3. Olcsóság.
    Egy építkezés „drága buli”, ezt mindenki tudja, és valóban elég nagy a kísértés, hogy spóroljon, amin csak lehet. Ez azonban nem biztos, hogy annyira jó ötlet, főleg, ha a minőséget meg sem nézi. Közhely, hogy olcsó húsnak híg a leve, de sajnos elég gyakran igaz. Nem feltétlenül bűn keresni az alacsony árakat, sőt, valójában nagyon is ésszerű, de ezt mindig átgondoltan tegye. Járjon utána a minőségnek, és véletlenül se vegyen meg valamit csak azért, mert olcsó, és spórolhat rajta. Ebből előbb-utóbb nem spórolás, hanem ráfizetés lesz az olcsóság vége.
  4. Bontott anyagok használata.
    Ha csak egy fészert akar a kertbe, esetleg egy egyszerű garázst az autójának, akkor szóba jöhet olyasmi, hogy bontott tégla, vagy tetőcserép. Azt a hibát azonban semmiképpen ne kövesse el, hogy a házát akarja bontott anyagokból felépíteni. Soha nem lehet benne teljesen biztos, hogy ezek mennyire strapabírók, mennyit bírnak még. Egy garázs esetében az ember még benyeli a veszteséget, és átépíti. Ha a házzal kell ezt megtenni, az már elég kellemetlen.
  5. Nem gondolkodunk előre.
    Nagyon gyakori, hogy mindig éppen az adott feladatra koncentrál, nem gondolja azt tovább, és így elesik egy kedvezőbb lehetőségtől.
    Egy példa: téglából létezik hagyományos, és hőszigetelős is. Persze valamennyi hőszigetelő képességgel előbbi is bír, de nyomába se ér annak, amelyik a korszerű üregszerkezetével vagy pedig a benne található hőszigetelő betéttel direkt így van kialakítva. Amikor fel kell húzni a falakat, egy cél lebeg a szeme előtt: minél olcsóbban és gyorsabban meglegyen. Választ egy kedvező árú téglafajtát, felhúzza a falat, és elégedetten hátradől. Arra egy percig sem gondol, milyen hamar nyerné vissza később a hőszigetelős tégla árát, ha azzal húzná fel a falakat, és ezzel a hátralévő életében minden egyes télen spórolhatna a fűtésen. Pedig valószínűleg így jóval többet nyerne annál az összegnél, amennyivel olcsóbb volt a tégla. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy ha már a ház használatbavételi engedélyének a kiadásához megfelelő hőszigetelésre van szükség. Természetesen választhat olcsóbb, hőszigeteletlen téglát a homlokzati falak építéséhez is, csakhogy ebben az esetben külön hőszigetelő rendszerre lesz szükség. Így együtt pedig már nem is olyan biztos, hogy olcsóbb lesz a homlokzati fal felépítése.

Érdemes keresni az okos megoldásokat. Sok pénzt takaríthat így meg. De necsak az árcédula pillanatnyi olcsóságát nézze, hanem számoljon döntése lehetséges későbbi hatásával is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük