A szürkénél is szürkébb árnyalat lesz a nyerő a hőszigetelésben

A fűtés sokba kerül, és várhatóan egyre többe fog. Ilyenkor nem az a kérdés, hogy szigetelje-e évtizedekkel ezelőtt épült családi házát, hanem inkább az, hogy milyen szigetelőanyaggal szigeteljen, és milyen vastag legyen a szigetelés. Ha családi háza utólagos hőszigetelésén gondolkodik, akkor olyan cipőben jár, amiben Önön kívül még milliók járnak hazánkban. Persze lehet, hogy nem járnak, mert még nem jutottak el odáig, mint Ön.

A KSH 2011-es népszámlálása szerinti mintegy 4,4 milliós magyarországi lakásállomány 80 százalékát kitevő családi házaknak csak 23 százaléka, körülbelül 650 ezer épület van hőszigetelve. A panel társasházaknak mindössze 39 százaléka, mintegy 206 ezer lakás, a nem panel társasházaknak pedig 21 százaléka, körülbelül 160 ezer lakás. Tehát a számok is mutatják, hogy van még mit szigetelni az országban. Hőszigeteletlen lakásainkban pazaroljuk tehát a szűkösen rendelkezésre álló energiát rendesen. Pedig a földgáz és egyéb tüzelőanyagok egyre kisebb mennyiségben állnak rendelkezésre, és egyre nagyobb gond lesz a szükséges mennyiség előteremtése.

Az EU 2010-ben életbe lépett 31/2010/EU számú épületenergetikai direktívája szerint 2019-ben már csak közel zéró energiafelhasználású épületeket lehet majd használatba venni az Európai Unióban. Az elképzelések szerint ezekben az épületekben a minimális energiaveszteséget megújuló energiaforrásokkal pótolnánk. Ha ez sikerülne, akkor legalábbis a családi házak fűtése terén függetleníteni tudnánk magunkat a kőolaj- és gáz exportjától. Ez azonban a fenti számok alapján is elég messze van.

A direktíva teljesítéséhez szemléletünknek is 180 fokos fordulatot kellene megtenni. Ahhoz, hogy 2019-re megközelítsük ezt a szintet, jelentősen csökkenteni kell épületeink energiafelhasználását. 2019-re a falak hőszigetelő képességét a maihoz képest jelentősen javítani kell, és a padlók, födémek hőszigetelését is.

Ehhez korszerű hőszigetelő anyagok beépítésére van szükség. Ezeknek az előírásoknak a teljesítéséhez már a Grafit® és Grafit Reflex® homlokzati hőszigetelő lemezek sem elég jók. Éppen ezért az Austrotherm még jobb hőszigetelő képességű, jobb grafitadalékos EPS lemezeket hozott forgalomba.

Padló és lapostető szigetelés

grafitos szigetelés

A grafitos adalékanyag növelésével még tovább javítható a szürke, grafitos hőszigetelő lemezek hőszigetelő képessége

A padló és lapostető szigetelésre használatos AT-N100 és AT-N150 lemezek szürke színû, grafitadalékos változatai, a Grafit® 100 és Grafit® 150 lemezek, amelyek az AT-N lemezeknél 15-20%-kal alacsonyabb hővezetési tényezőjű hőszigetelő lapok.

Ezeknek az új, grafitadalékos szigetelő lemezeknek a legfőbb előnye, hogy a padló és lapostető szigetelés vastagságának a növelése nélkül is tovább javítható a hőszigetelés a grafit adalékanyag hozzáadásával. Ez kifejezetten szükséges az alacsony energiafelhasználással működő családi házakban, ahol már nem lesz elegendő az AT-N100-as lemezek hőszigetelő képessége.

Nemcsak a 2019-ben életbe lépő szabályoknak való megfelelés mondatja azt, hogy érdemes használni ezeket a grafitos hőszigetelő lemezeket, hanem a további előnyeik is. A kisebb hőszigetelő képességű hagyományos lemezekből sokszor nincs elég hely a szükséges vastagságú hőszigetelés elhelyezésére. Ilyen hely lehet a homlokzati falakban pl. az ablaktok körül.

További nehéz ügy a talajon fekvő padlók utólagos hőszigetelése. Ha felbontja a régi padlót, akkor a legtöbbször nem lesz elég helye a hagyományos AT-N100-as lemezzel való megfelelő vastagságú szigetelésre, anélkül, hogy az ajtó továbbra is megfelelően nyíljon. Egyszerűen a lépésálló szigetelés annyival megemelné a padlót, hogy a küszöb már nem fér be, és az ajtó nem tud nyílni. Ilyenkor kifejezetten jól jön, egy olyan korszerűbb szigetelő lemez, amely vékonyabb kivitelben is képes ugyanarra a hőszigetelő képességre, mint a vastagabb AT-N100-as lemez. A padlásfödém szigetelésnél is a Grafit® 100-as lemez akár 8-10 centiméteres vastagságcsökkenést is eredményezhet, anélkül, hogy a rosszabb lenne a hőszigetelés.

A lépéshangok csillapítása

A hangszigetelésre használt anyagok többsége jó hőszigetelő is. A hangszigetelésre használt anyagok hőszigetelő képességére azonban nincs szükség akkor, amikor pl. fűtött tereket választunk el egy emeleti födém szigetelésekor. Ilyenkor mindkét szintet fűtjük, ezért a hőszigetelésnek nincsen érdemleges szerepe.

  • Földszintes családi házak talajon fekvő padlóinál azonban már egészen más a helyzet. Ilyenkor már bizony nagy szükség van a hőszigetelésre. Ebben a helyzetben már inkább az a kérdés, hogy hangszigetelésre, a kopogó hangok gátlására szükség van-e?

Földszintes családi házaknál azt mondhatjuk, hogy nincs szükség a hangszigetelésre.

  • Többszintes társasházak esetében azonban már szükség van a hangszigetelésre is. A kopogó hangok ugyanis szabadon terjednek a merev épületvázon. Ezek a hangok csak akkor halnak el, amikor egy rugalmas anyag felveszi a kopogó hangokat, és felemészti az energiáját.

Még durvább a helyzet a 10 emeletes panelekben. Ha egy ilyen panelben valamelyik lakó nekilát fúrni a lakásában, akkor erről az egész épületben mindenki tudomást szerez. Kisebb épületekben, társasházakban is ugyanez a helyzet, ha nem szigetelnek megfelelően és nem választják el rugalmas anyaggal a járófelületet. Ilyenkor a léptek kopogását az egész lakásban lehet hallani. Ilyen esetekben célszerű a hőszigetelésre és a kopogó hangok elleni szigetelésre is kiválóan alkalmas fokozott hőszigetelő képességű Grafit® L4, L5 lemezeket beépíteni a padlóba.

Néhány évvel ezelőtt még mindenki a fehér színű polisztirol lemezeket használta lakása hőszigetelésére. Ma már egyre gyakrabban a grafitos lemezeket használják a fehér színű polisztirol lapok helyett. A jövőben (2019 után) pedig már a grafitadalékos lemezek közül is meg fogjuk majd válogatni, hogy mely lapokat építjük majd be alacsony energiafelhasználású otthonainkba. Ahogy az energiahordozók árának emelkedése sem áll meg, úgy nem áll meg a hőszigetelő lemezek hőszigetelő képességének a fejlesztése sem.

Ön milyen szigetelő lemezek beépítésén gondolkodik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük