A tartós tetőszerkezet titkai

A tető erejét a tetőszerkezet adja, a tetőszerkezet ereje pedig 1-1 nagyobb viharban mutatkozik meg igazán. Mit kell tudni az erős tetőszerkezetnek?

Háza és a tető első időjárással szembeni védelmi vonala a tetőfedés. A tetőre felrakott cserép vagy más tetőfedő anyag áll a hó, a jégeső vagy a vihar útjába. A tetőcserepek azonban készüljenek akár betonból vagy pedig kerámiából a tető faszerkezetére rakódnak fel, ezért a tető stabilitását és erejét a tető faszerkezete adja.

Nemcsak egy-egy nagyobb vihar képes azonban megtépázni a tetőt, hanem a hónapokig tartó őszi csapadékos idő vagy pedig a nyári szikrázó napsütés is próbára teszi a tető ellenálló képességét. Nemcsak a szélviharral, hanem az esővel, hóval, párával és a napsütéssel szemben is bírni kell a terhelést. Ekkor pedig még nem is beszéltünk a különféle gombákról és rovarokról, amelyek a kezeletlen tetőszerkezetet nagyon könnyen megtámadják, és nagy kárt tudnak okozni a faanyagban.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a tető formája is befolyásolja az erejét és ellenálló képességét. Más veszélyekkel szemben kell teherbírónak lenni a magas és a lapos tetőknek. Minél laposabb a tető, annál nagyobb az esélye a beázásnak. Ezért a kis hajlásszögű tetők építésekor és felújításakor a vízzáróságra nagyobb figyelmet kell fordítani.

A tető viharral szembeni ellenálló képességét a tetőszerkezet súlya és stabilitása is meghatározza. Nemcsak azért kell stabil tetőszerkezetet építeni a tetőfedés alá, hogy elbírja a rárakott tetőcserepek és a télen ráhullott hó súlyát, hanem azért is, hogy a vihar ne tegyen kárt benne. Egy erős széllel szemben a kis súlyú, könnyű tetők sokkal védtelenebbek, mint egy robusztus építésű tetőszerkezet, amiben masszívan benne van a faanyag.

A tetőszerkezet erejére elsősorban tehát nem is a tetőcserepek súlyának elbírásához van szükség, hanem a szélviharokkal és hóval szembeni ellenállás miatt. A tető széllel szembeni teherbíró képességének meghatározásához szem előtt kell tartani a tetőfedéshez használt cserepek méretét is. Ez azért fontos, mert minél nagyobb a cserepek mérete, annál nagyobb terhelést jelent a tetőnek egy szélvihar. Ugyanis a szélvihar ereje nem veszlik el az elemek találkozásánál.

Érdemes számba venni azokat a tényezőket, amelyek a tetőszerkezet tartósságát meghatározzák.

A tetőszerkezet megfelelő szellőzése

A berakott szellőzőcserepek biztosítják a tető megfelelő szellőzését, ez pedig a tetőszerkezet tartósságát jelentősen befolyásolja. A szellőzés biztosításával ugyanis meg lehet előzni a tetőszerkezet nedvesedését, párásodását, amely így nem fog korhadni. A nedvesedés elleni védelemben meghatározó szerepe van a tető vízhatlanságát biztosító párazáró fóliáknak. Ugyanakkor az alátétfólia a szél elleni védelemben is fontos szerepet tölt be.

A tetőszerkezet viharállósága

tartós tetőszerkezet

Terrán Zenit tető ódon színben

A robusztus ácsszerkezet viharállóbb a könnyű tetőszerkezetnél. Ugyanakkor a viharállóságot a tetőcserepek súlya, valamint felrakásuknak a gondossága és pontos illeszkedésük, záródásuk is jelentősen befolyásolja. A megfelelő súlyú tetőcserepek, amelyek jól illeszkednek egymás hornyaiba, és kapaszkodnak egymásba, sokkal jobban képesek ellenállni a viharos széllökéseknek.

A tetőcserepek egymásba kapaszkodását és stabilitását erősítik meg a felrakott viharkapcsok is. A viharkapcsok felrakása különösen fontos a kis hajlásszögű tetőszerkezeteknél, mert kisebb hajlásszögnél könnyebben belekaphat a szegelés vagy csavarozás nélkül felrakott alsó cserépsorba.

Vízzáróság

A tökéletes vízzáróság legalább olyan fontos a tetőszerkezet tartósságában mint a viharral szembeni ellenálló képesség. A tetőszerkezet vízhatlanságát nemcsak a jól látható tetőáttöréseknél és hajlatoknál kell biztosítani, hanem a tetőszerkezet egészének a felületén. Erre szolgálnak a cserép alá felrakott párazáró tetőfóliák.

Ha a fóliák szakszerűen vannak felrakva, akkor megakadályozza a tetőcserepek alá bejutott eső és hólé, valamint a szél bejutását is a tetőtérbe. Nemcsak a csapadékot képesek azonban ezek a tetőfóliák a tetőszerkezeten kívül tartani, és elvezetni, hanem a tetőszerkezetben keletkezett páraelvezetésben is nagy szerepük van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük