A tetőtér szigetelés legjobb megoldása a Bachltól

Az épületek fűtésére fordítjuk hazánkban a felhasznált energia több mint ötödét. Erre a nagy részarányú energiafelhasználásra elsősorban az épületek nem megfelelő hőszigetelése miatt van szükség.

Éppen ezért a hőszigetelés hatékonyságának javításával, illetve a hőszigeteletlen családi házak utólagos szigetelésével jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a fűtésre felhasznált energia mennyiségét és az összes energiafelhasználáson belüli arányát is. Ez nemcsak az energiahordozók pazarló felhasználásának csökkentését segíti, hanem a családi költségvetések kiadási oldalán jelentkező terheket is. Illetve a hőszigeteléssel lehetőség van a megtakarított összeg más irányú felhasználására is.

Ha pedig családi háza utólagos szigetelésébe vág bele, akkor nem mindegy az sem, hogy milyen mértékű megtakarítást tervez otthona energiafelhasználásában, és ezt a megtakarítást milyen hőszigetelő beépítésével tervezi elérni. Ez azért is fontos döntés, mert a hőszigetelés, így a tetőtér utólagos szigetelése is hosszú távú beruházást jelent. Ha most felújítja a tetőt, akkor az elkövetkező 2-3 évtizedben biztos nem szeretne újra erre költeni majd.

A tetőtér szigetelésére kiváló megoldást jelentenek a kőzetgyapot és az üveggyapot szigetelők is. Például a kiváló minőségű Rockwool kőzetgyapot sokrétű felhasználására alkalmas Multirock lemezei is jó megoldást jelenthetnek. Még célszerűbb azonban tetőtér szarufák közötti szigetelésére speciálisan kifejlesztett Deltarock lemezeivel elvégezni a szigetelést.

Ha pedig a kőzetgyapotnál olcsóbb megoldásban gondolkodik, akkor az üveggyapot lehet a jó választás. A tetőtér szigetelő anyagának kiválasztása után még a tetőtéri szigetelés vastagságát is el kell döntenie.

Nyilván minél vastagabb lesz a szigetelés, annál nagyobb mértékű megtakarítást remélhet majd. A tetőtér szigetelés vastagságának a növelése azonban nem mehet a végtelenségig, hisz a vastagodó szigetelés biztonságos rögzítése is egyre nagyobb feladatot jelent. Emellett pedig egy bizonyos vastagság felett már a beruházás költségeinek növekedése meghaladja a szigeteléssel elérhető megtakarítás mértékét. Ezek a számítások persze csak a jövőbe vetett becslések lehetnek, mert minél nagyobb mértékben drágul a gáz ára, annál inkább megéri a vastagabb hőszigetelést választani.

A tetőtér szigetelés vastagsága mellett a szigetelés rétegrendje és a kivitelezés minősége is jelentősen befolyásolja az elérhető megtakarítás mértékét a korábban már említett szigetelőanyag választáson túl.

Ma még nem sokan választják a Bachl poliuretán lemezeit tetőterük szigetelésére, pedig a technológia kiválósága már többszörösen bizonyított.

Miért kiváló megoldás a BACHL poliuretán keményhab szigetelése a tetőtér utólagos szigetelésére?

  1. Bachl PIR szigetelés a tetőtérbe

    Poliuretán szigetelés a Bachl-tól tetőtere szigetelésére

    A poliuretán kiváló hőszigetelő képessége minimális vízfelvétellel párosul. Ez rendkívül biztonságossá teszi a poliuretánt. Nem kell tartania nedvesség miatti esetleges későbbi károktól.

  2. Szilárd szerkezete miatt a poliuretánnak nagy a teherbíró képessége is.
  3. Alak és mérettartó tulajdonsága miatt is remek választás a tetőtér szigetelésére.
  4. Károsodásának veszélye rendkívül kicsi, hisz az anyag a penészedésnek és gombásodásnak jól ellenáll. A rágcsálók sem tesznek benne kárt.
  5. Az allergiás tünetek egyre növekvő aránya miatt nem elhanyagolható az sem, hogy nem okoz allergiás tüneteket, nem nehezíti a légzést. Ha asztmás van a családban, akkor az ő tetőtéri szobájának szigetelését mindenképp érdemes poliuretán lemezzel megoldani.

Fontos kérdés, hogy milyen mértékű megtakarítást érhet el a poliuretán szigetelés beépítésével?

Itt mutatkozik meg a poliuretán beépítésének igazi előnye, mert akár 80%-os energiamegtakarítást is elérhet szakszerű beépítésével. Az 50%-os energiamegtakarításra azonban nagyon jó esélye van. Természetesen ehhez szakszerű beépítésre, és a szigetelés megfelelő vastagságára van szükség.

Utólagos szigetelésnél természetesen a kiinduló értékeknek is jelentős szerepe van. Hőszigeteletlen tetőtérnél bőven a 80%-os megtakarításhoz lesz közel a poliuretánt használó tetőtéri szerkezet. Ha viszont már van szigetelés a tetőtérben, csak még tovább szeretné javítani azt, akkor értelemszerűen kisebb mértékű megtakarításra számíthat, például egy kiegészítő szigetelés felrakásával.

Melyek a tetők leggyakoribb problémái, és milyen megoldások lehetségesek?

A legnagyobb gond természetesen a hiányzó tetőtér szigetelés, amit minél hamarabb pótolni kell. A hiányzó szigetelés miatti extra energiafelhasználási kiadásokat nem is kell tovább bizonyítani.

Komoly gondot jelent azonban a már meglévő hőszigetelés kívánatosnál vékonyabb vastagsága is. Ilyenkor természetesen nem szükséges a szigetelést lecserélni, de kiegészítő szigetelésre van szükség az energiafelhasználás csökkentéséhez.

Gyakori probléma a szakszerűtlen kivitelezés, ami azt eredményezi, hogy a tető szerkezetében hőhid vagy hőhidak keletkeznek, amely nemcsak jelentős hőveszteséggel, ezáltal az energiaköltségek növekedésével járnak, hanem még a mennyezet penészedését is okozhatják.

Ezek a hiányosságok közül 1-1 gyakran előfordul a 2000-es évek előtt épült családi házaknál. A 90-es évek előtt épült házaknál pedig szinte kivétel nélkül mindhárom probléma előfordul. Milyen megoldás lehetséges ebben a helyzetben?

Tetőtér szigetelés a szarufák felett

A Bachl poliuretán lemezei közül a tecta-PUR és a tecta-PUR HD plus táblák szarufák feletti fektetésével jól kiegészítheti és megerősítheti a szarufák között már meglévő szigetelést. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a belső vakolat megbontása nélkül végezheti el a tető megerősítő hőszigetelését. De persze az utólagos szigetelés azzal is jár, hogy kívülről viszont meg kell bontani a tetőt. Ha viszont tetőfelújítást végez, és a tetőfedő anyagot is kicseréli, akkor ez nem jelent plusz feladatot és anyagi terhet.

Korábban már említettük a poliuretán lemezek nagy nyomószilárdságát. Ez biztosítja azt, hogy szigetelő lemezeket külön alátámasztás nélkül, közvetlenül lehet felrakni a szarufákra. A páraáteresztő kasírozással ellátott táblák a tetőtér sokkal jobb hőszigetelésén túl biztosítják a szarufák között már meglévő szigetelés és a szaruzat faanyagában lévő nedvesség szabad mozgását.

Szarufák alatti kiegészítő szigetelés

Ha nem lehetséges a tető kívülről való felújítása (például az épület műemlékjellege miatt), illetve nem szeretné megbontani a tető fedését, akkor a másik irányban kell a meglévő tetőtér szigetelést megerősíteni. Ilyenkor a kiegészítő poliuretán szigetelőt a szarufák alsó síkjához kell illeszteni. Ilyenkor a hőszigetelő lapok alufólia kasírozása (PIR ALU) is segít a meleg levegő lakásban tartásában.

A padlásfödém szigetelése

A padlásfödém szigetelésnél a hőszigetelés mellett a padlás terhelhetőségére is figyelemmel kell lenni. Az üvegfátyol és alufólia kasírozású táblák jelentenek itt tökéletes megoldást a hőszigetelés javítására és a terhelhetőség problémájának a megoldására. A hőszigetelés kívánatos mértékének eléréséhez a megfelelő vastagságú szigetelésre van szükség.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy 8-10 centiméteres vastagságban lerakva a poliuretán szigetelő lemezeket akár 80%-os fűtési költség megtakarítást is elérhet.

Milyen mértékű megtakarítást tervez a Bachl poliuretán tábláival?

Ehhez a megtakarításhoz milyen vastag szigetelőre van szüksége?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük