Agyagból gyártott falazóelem a tégla

Az agyagból égetett tégla az egyik legtermészetesebb építőanyag, és ősi formájában már évezredek óta használják az építkezéseknél. Önnek talán nem jelent semmit az, hogy már 6000 évvel ezelőtt is használták az égetett téglát. A mai tégla minőségének azonban kifejezetten jót tesz ennek a 6000 évnek a távlata, és közben a gyártás során megvalósult fejlesztések.

Porotherm korszerű üregszerkezetű tégla

A Porotherm korszerű üregszerkezetű tégla fal külön kiegészítő szigetelés nélkül is megfelel a hőtechnikai szabványoknak

A tégla gyártása, a kiválasztott agyag megformázása, szárítása majd kiégetése az évezredek során sokat finomodott, és ezt teszi lehetővé azokat a kiváló minőségű és korszerű üregszerkezetű téglákat, amelyek ma már külön kiegészítő szigetelés nélkül is biztosítják a családi házak megfelelő hőszigetelését.

Az ősi, kezdetleges téglák még nyomaiban sem hasonlítottak a mai modern téglára, amely a jól ismert nútféderes, nagyméretű és korszerű üregszerkezetű tégla nagy nyomószilárdsággal és kiváló teherbíró képességgel.

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

Ma már külön téglákból épülnek a külső teherhordó falak, a belső teherhordó falak és az egyéb belső válaszfalak is. A külső teherhordó falak a korszerű üregszerkezetű, ezáltal kiváló hőszigetelő képességet biztosító 30, 38 vagy 44 centiméteres téglából is készülhetnek az építtető kívánságának megfelelően. A hőtechnikai előírásoknak mindegyik korszerű üregszerkezetű tégla megfelel, de természetesen a vastagabb fal nagyobb üregszerkezete révén jobb hőszigetelő képességgel bír, és mivel nagyobb a tömege is, ezért a hőtartó képessége is nagyobb.

A belső teherhordó falak 20, 25 és 30 centiméteres nútféderes kialakítású, lyukacsos téglából készülhetnek. Ennél is a vastagabb fal masszívabb és jobb teherhordó képességű falat ad. Belső falaknál nem elhanyagolható tényező a fal hangszigetelése sem, és természetesen minél vastagabb a fal, annál jobb hangszigetelő képességgel rendelkezik.

12-es Porotherm válaszfaltégla

Porotherm válaszfaltégla 12-es téglafal építéséhez. Vagy 10 cm-es válaszfal téglát keres?

Az egyéb válaszfalak építéséhez pedig a 10 és 12 centiméteres nútféderes téglákat vagy pedig a klasszikus kisméretű téglát használják.

Ezekből a tulajdonságokból össze is tudjuk állítani a jó minőségű tégla legfontosabb jellemzőit. A mai, modern tégla bírja a fagyot, páraáteresztő, jó hangszigetelő, kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, és a beépítéshez könnyen és jól alakítható.

A tégla hőtároló képessége

A téglafal kiváló hőtároló képességgel rendelkezik. Télen pontosan úgy viselkedik, mint egy házat körülvevő cserépkályha. Megtartja a meleget, és csak lassan, fokozatosan adja le. Nyáron pedig megvan az az előnye, hogy a kinti nagy hőséget is nehezen engedi be, tehát útját állja a kinti forróságnak. Minél vastagabb a fal, minél nagyobb a fal tömege, annál jobb a tégla hőtartó képessége.

A hőszigetelést önmagában nem vizsgálhatjuk a hőtárolás képessége nélkül. A jól ismert hőszigetelő anyagok, a kőzetgyapot, a polisztirol és az üveggyapot, a téglánál jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, de mivel ezeknek az anyagok, könnyűek és nincs tömegük, ezért ezeknek a hőtárolási képessége messze elmarad a téglától. Ezért nem alkalmazhatók csak önmagukban. A hőszigetelés és a hőtárolás is fontos.

A tégla mellett más falazóanyagok is vannak, amelyeknek egyik legfontosabb előnye a könnyű súly. Ez az előny azonban máris bizonytalanná válik, ha a hőtárolási képességről is beszélünk – márpedig erről beszélnünk kell -, mert ez a falszerkezet tömegével függ össze.

A falszerkezet vastagságán, vagyis hőtároló képességén nem érdemes spórolni, mert hőszigetelő képességet utólag is vihetünk fel a falszerkezetre. Ezt bizonyítják az oly gyakori utólagos homlokzati hőszigetelések. Hőtároló képességet, vagyis anyagot azonban már sokkal nehezebb utólag beleépíteni egy felhúzott könnyű falba.

Nútféderes kapcsolódás

A nútféderes falazóelemek beépítésével jól kapcsolódó, szilárdan álló, és nem mellesleg a függőleges habarcsozást megtakarító falat tud építeni.

A nútféderes kialakításnál a falazóelemek közé kerülő levegőréteg ugyanolyan szigetelő hatással bír, mint a falazóelemek üregeiben lévő levegő. Ez az üregszerkezetbe zárt levegő biztosítja a korszerű üregszerkezetű téglafalak kiváló hőszigetelő képességét.

Gerendák és áthidalók a téglafalhoz

A korszerű falban is vannak nyílászárók, és az egyes szintek között födém építésére is szükség van. Ezeknek a nyílászáróknak a beépítését biztosítják a rendszerhez tartozó áthidalók, és a födémek építését biztosító gerendák és födém béléstestek.

A rendszerbe tartozó építési elemek tökéletesen illeszkednek egymáshoz, homogén szerkezeteket alkotnak, és ezért nem keletkeznek hőhidak a különböző, de azonos anyagból készült elemek csatlakozásánál.

  • Egységes anyagszerkezetük révén ugyanolyan a páraáteresztő és párafelvevő képességük.
  • A vakolatmegtartó képességük is azonos, és egyben vakolhatók.

Tégla választás családi háza építéséhez

hogyan válasszon falazóanyagot

Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már a megfelelő téglákat családi háza építéséhez?

Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon falazóanyagot kérdőív kitöltése segíteni fog a legjobb falazóanyag kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük