Alacsony hajlásszögű tető Bramac 7 fokos tetőrendszerrel

A Bramac 7 fokos tetőrendszere már a nevében is bizonyítja felhasználhatóságát. Alacsony hajlásszögű tetők fedésére is kiválóan használhatja. 7 fokos tetők már jól fedhetők a Bramac 7 fokos tetőrendszerével.

Ez a 15 foknál alacsonyabb, tehát alacsony hajlásszögű tetők fedésére kifejlesztett tetőrendszer olyan lehetőségeket kínál, amelyekkel eddig nemigen rendelkeztek a tetőjük fedése előtt állók. Az alacsony hajlásszögű tetők fedésének új fejezete nyílhatott meg ezzel a tetőrendszerrel. Ha Önnek is alacsony hajlásszögű tető fedését kell megoldania, akkor érdemes számolnia vele.

Nagy hajlásszögű tetőknél mindenki pontosan tudja, hogy a tető véd a csapadékkal szemben. Alacsony hajlásszögű tetőnél azonban nem mindig ilyen egyértelmű a helyzet. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint egy alacsony hajlásszögű tetőre készíteni kell egy vízhatlan alátéthéjazatot, és ekkor a tetőfedés már valójában csak dísz a tetőn.

Ez azonban nem igazán jó megoldás. Ugyanis hiába vízhatlan az alátéthéjazat, ha a cserepek alá befolyik az esővíz és a hólé. Ilyenkor ugyanis az állandó nedvesség miatt a lécezés megy tönkre néhány év alatt. A csapadék miatt a fenyőfa néhány év alatt elkorhad.

  • Ezért a csapadékkal szembeni védelmet mindig a tetőfedésnek kell megoldani, mert az alátéthéjazat csak egy vésztartalék megoldás lehet.
  • Ezért például nem igazán szerencsés 10 fokos hajlásszögű tetőt hódfarkú cserepekkel fedni, mert az esővíz bizony be fog folyni a cserepek alá. Az alátéthéjazat nem fogja lentebb engedni a nedvességet, de a lécezés bizony meg fogja sínyleni a tető beázását.

A tetőfedésnél tehát alapvető fontosságú a fedés vízzáróságának a biztosítása. Könnyű azt belátni, hogy minél kevesebb cserép kell egy négyzetméter lefedésére, annál kevesebb lesz a cserepek átlapolása. Ebből következően tehát minél nagyobb méretű cserepeket használ a tetőfedésre, annál jobb lehet a vízzáróság.

A cserepek méretén túl természetesen a tető hajlászöge is befolyásolja a tető alá bejutó nedvességet és csapadékot. Minél alacsonyabb a tető hajlásszöge, annál nagyobb az esély a nedvesség bejutásának a tetőfedés alá.

Emellett azonban a cserepek formája és élkiképzése is meghatározza a cserepek alá bejutó csapadék mennyiségét. Az előbb már említett kettős fedésű hódfarkú cserepek ebből a szempontból bizony nem igazán jól vízzárók. Nem véletlen, hogy kettős fedésre van a szükség az egymás mellé rakott hódfarkú cserepeknél. A hódfarkú cserepekkel szemben a kettős hornyolású cserepek illeszkedése és vízzárása már sokkal jobb, és itt jóval kisebb az esély arra, hogy a cserepek alá jut a tetőre zúduló esővíz. Talán nem véletlen, hogy a Bramac 7 tetőrendszer is kettős hornyolású.

Bramac 7 fokos tetőrendszer
Bramac 7 fokos tetőrendszer

A vízzáróság mértékét és a tetőre hullott csapadék lefolyásának teljességét ezen kívül még egy fontos tényező is befolyásolja. Ez pedig a cserepek szögvesztesége. Vagyis a tetőcserepek a felrakás következtében nem a szarufával párhuzamosan kerülnek fel a tetőre, hanem annál laposabban.

Ezt nem nehéz belátni, hisz a cserepek felső része a lécezésre kerül, az alsó része viszont az alatta lévő cserépsor tetejére. Vagyis a cserepek szögvesztesége a cserepek vastagságával egyenes arányban a cserepek hosszúságával pedig fordított arányban áll. Minél vastagabb és minél rövidebb a tetőcserép, annál nagyobb lesz a cserepek szögvesztesége.

Cseréptető és cseréptető között tehát jelentős különbségek vannak vízzáróság szempontjából is.

Az átlagos méretű tetőcserepekből egyszeres fedésnél egy négyzetméterre általában 10-18 cserépre van szükség. Ezzel szemben a Bramac 7 cserepekből csak 7,5 darab cserépre van szükség. Ebből máris látszik, hogy az átlapolás ennél a tetőnél alig több, mint fele az átlagos tetőcserepekkel fedett tetőhöz képest.

Az átlagos cserepek hossza 35-40 cm, ezzel szemben a Bramac 7 cserepek 48 cm hosszúak. Ezért a cserép szögvesztesége a hosszabb cserépméret miatt kisebb az átlagos tetőkhöz képest.

Már csak ebből a két adatból is látszik, hogy a Bramac 7 tetőrendszer vízzárósága bőven jobb az átlagos tetőcserepekkel fedett tetőhöz képest. Ezt pedig arra is felhasználhatja, hogy alacsonyabbra állítja, akár 10 fok alá is viszi a tető hajlásszögét, hisz ez a tető még ezt is elbírja a vízzáróság megfelelő biztosítása mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük