Amikor a külső szigetelés nem lehetséges, akkor marad a belső falszigetelés

A szakemberek látatlanban a homlokzat külső szigetelését javasolják, mert ez pára és hőtechnikai okokból jóval kisebb kockázattal jár, mint a falak belső szigetelése. Vannak azonban olyan esetek is, amikor nem lehetséges a belső falszigetelés. Mit tehet ilyenkor?

A szakemberek javaslata nem véletlen. A külső szigetelés praktikusabb fűtési költségei lefaragására. Miért is?

Amikor a külső falakat belülről szigeteli, akkor a téli időszakban a homlokzati falakat a külső hideggel zárja össze. A belülről beépített szigetelőanyag homlokzati fal felőli oldala a külső hidegtől lehűlt fallal érintkezik. Ezzel pedig a téli zimankóban (minél farkasordítóbb a hideg, annál jobban) a külső hideg felől a páralecsapódás miatti harmatpontot behúzza gyakorlatilag a hideg homlokzati fal szigetelőanyaggal érintkező belső felületére. Ez pedig páralecsapódást okoz, és a fal nyirkosságához vezet. A tartósan nedves felület pedig penészedni kezd, ami táptalaja a gombásodásnak.

  • A lecsapódott pára a falban, illetve a hideg falfelületen először nedvesség, később pedig penészedés formájában okoz nehézségeket.
  • penész legnagyobb problémája az, hogy a lakás levegőjébe bekerülve komoly egészségügyi problémákat, légúti panaszokat is okozhat.
  • Az a legveszélyesebb, amikor a belső szigetelés mögött, a falban indul meg a penészedés, és a gombásodás szabad szemmel láthatatlanul mérgezi a lakás levegőjét, és a benne lakók nyálkahártyáját. Ez leginkább a nem megfelelően kiválasztott hőszigetelő anyagból, vagy rosszul elvégzett belső oldali szigetelésnél jelent komoly problémát.

Éppen ezért a homlokzati falak belső oldali szigetelésekor ezt a harmatpont behúzódást kell elkerülni, például páraáteresztő ásványi szerkezet használatával.

A belső oldali hőszigetelés problematikáját azonban megközelíthetjük más irányból is. Mégpedig a szigeteletlen, illetve a belülről és kívülről szigetelt külső falak közötti lényegi hőtechnikai különbségek bemutatásával.

Azzal biztosan Önnek sem mondok újat, hogy a hőmérséklet külső beavatkozás nélkül keveredik, és a kiegyenlítődés felé halad. Többek között ezért van az, hogy télen egyszerűen képtelen annyit fűteni a lakásában, hogy felfűtse az utcát. Ugyanis fűtött lakásából a külső falakon át folyamatosan kifelé áramlik a meleg. A havi fűtésszámlákat ismerve túlzott ütemben is. Ezzel együtt pedig a kinti hideg befelé, a lakásba próbál utat törni igencsak sikeresen. Ezért is akarjuk útját állni a hőszigeteléssel a benti meleg és a kinti hideg levegő keveredésének. Ennek csak az az egyetlen, nem is annyira jelentéktelen akadálya, hogy ezek a hőszigetelő rendszerek nem egyszer milliós nagyságrendű kiadást jelentenek, amit azért érdemes alaposan meggondolni, mielőtt választ egyet a különféle lehetőségek közül. Lássuk akkor a különböző megoldások közötti lényegi különbségeket.

  • porotherm 44 x-therm rapid dryfix

    Porotherm 44 X-Therm tégla Dryfix ragasztóhabbal ragasztva

    Egy hőszigetelés nélküli ház falain át nagyjából akadálytalanul áramlik a benti meleg és a kinti hideg levegő (Ami persze nem így van, mert minél vastagabb a fal, annál nagyobb akadály tornyosul az áramló levegők előtt, és minél nagyobb a hőszigetelő képessége a falazóanyagnak, annál nagyobb az áramló levegő haladási nehézsége.), és nagyjából félúton találkoznak a falban. Ezért van az, hogy belülről kifelé haladva a külső fal egyre hidegebb lesz. A fal belülről kifelé haladva egyre jobban hűl ki, és a felületén veszi fel a leginkább a benti meleg és a kinti hideg hőmérsékletet.
  • baumit open hőszigetelő rendszer

    Baumit Open hőszigetelő rendszer a homlokzatra a külső, hideg oldal felől. Külső szigetelésnél a homlokzati fal a belső meleg oldalra kerül és hőtároló tömegként viselkedik a belső meleg levegő megtartásával

    Ha külső oldali szigetelést épít be, akkor ezzel megerősített akadályt állít a kinti hideg levegő elé, és a kívülről szigetelt fal a szigetelés hatására nem hűl kívülről, hanem van ideje felvenni és tárolni a belső, kellemesen meleg hőmérsékletet. A külső szigeteléssel a fal hőtároló képessége megnövekszik, és jóval kevesebb fűtéssel is lehet biztosítani a lakás kellemes melegét.
  • Belső oldali szigetelésnél azonban ennek az ellenkezője igaz. A belsőleg szigetelt külső fal a lakás hőmérsékletét nem lesz képes átvenni, viszont a külső hideg levegő akadálytalanul áramlik a homlokzati fal belseje felé. A belső oldali hideg falfelület nemcsak a homlokzati fal hőtechnikai jellemzőit, hanem páratechnikai tulajdonságait is jelentősen rontja.
  • Ezért mondja azt Önnek minden szakember, hogy hacsak lehet, akkor kívülről szigetelje a homlokzati falakat.

Mi van azonban akkor, amikor nem lehet kívülről szigetelni? Illetve mikor nem lehet?

Mikor nem lehetséges a külső hőszigetelés?

Soklakásos társasházaknál, ha a lakók nem tudnak megegyezni a külső szigetelésben

Ahol sok család él a társasházban, ott a legtöbb esetben szinte lehetetlen elérni, hogy esetlegesen pályázati pénzek nélkül minden lakó vállalni tudja a külső szigetelést. Ebben az esetben tehát elmondhatjuk azt, hogy a kezdeményezőknek nem is biztos, hogy a hőszigetelés rájuk eső költségének az előteremtése a nagy falat, hanem a többi lakó meggyőzése.

Műemlék épületeknél

Ha a ház homlokzata védett, akkor nem lehet megbontani a műemlék jellegű, nem egyszer gipszstukkós vakolatot. Ilyenkor csak a külső falak belső oldali szigetelésével lehet csökkenteni az épület fűtési költségeit.

Szűk a hely a külső szigeteléshez

A jószomszédi viszony ápolása a telekhatárra épült családi háza külső hőszigetelésénél bizony elsődleges fontosságú. Ha fasírtban van a szomszéddal, és félti kertje légterét az elkészülő külső szigetelésétől, akkor le is mondhat a külső szigetelésről. Pereskedni lehet, de jobb lenne peren kívül megegyezni valahogy a szomszéddal.

Ilyenkor nemigen tud mit tenni. A belső oldalon használt hőszigetelő anyagoknak nemcsak jó hőszigetelő képességgel, hanem magas páradiffúziós ellenállással is kell rendelkezni. Ilyen anyagból nem sok van. De vajon melyik a legjobb lehetőség?

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok

Ytong Multipor belső falszigetelés

Belső falszigetelés az Ytong Multipor szigetelő lapjaival

Az Multipor lapok bárhova beépíthetők belső fali hőszigetelésként olyan házakba, ahol normál nedvességtartalmú és hőmérsékleti körülmények vannak. Ráadásul a lapok kapilláris szerkezete biztosítja azt is, hogy a párazáró réteg beépítése nélkül alakítsa ki a falak belső szigetelését.

Arra azonban figyeljen, hogy a korábbiakban már említett hő és páratechnikai körülmények miatt a belső oldali hőszigetelés nagyobb gondosságot igényel, ezért mindenképp érdemes gyakorlott szakemberrel felmérni a körülményeket. Ha pedig ez el is marad, akkor a kivitelezést mindenképp tapasztalt szakemberre bízza, mert a nem megfelelő kivitelezés miatti későbbi esetleges penészesedés, pl. a lapok nem megfelelő habarccsal való összeillesztése miatt sokkal nagyobb kiadásokat eredményezhet, mint amennyit megspórolhat azzal, ha saját maga végzi el a belső szigetelő fal építését.

A Multipor belső oldali hőszigetelés előnyei

A belső oldali hőszigetelésnél a páralecsapódás elkerülése, a hőhidak kialakulásának a megelőzése, és a később jelentkező esetleges penészesedés megelőzése a legfontosabb feladatok természetesen a fő cél, a fűtési költségek lefaragása mellett. Ezeknek a követelményeknek a Multipor lapokkal való belső oldali falszigetelés normál nedvességtartalmú és nedvességű helyiségekben kiválóan megfelel:

  1. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok fűtési költségeinek lefaragásában kiváló hőszigetelő képességükkel lesznek az Ön partnerei az elkövetkező évtizedekben. A Multipor lapok 0,045 W/mK értékű hőszigetelő képessége kifejezetten jó értéknek számít.
  2. A külső falak hideg belső oldalán a páralecsapódás elkerülésére a Multipor lapok kapillárisan porózus szerkezete jelenti a megoldást. A külső fal belső oldalán a nedvesség nem csapódik ki, mert a Multipor kapilláris szerkezete felveszi a párát. Később pedig az így eltárolt nedvességet a lakás belső terébe vezeti vissza. A páralecsapódás elkerülésével pedig megelőzi a penészedést, gombásodást is. Ugyanez játszódik le a lakás belső terében keletkező páratartalommal. Felveszi, majd pl. szellőzés után visszaáramoltatja a lakás levegőjének nedvességét.
  3. A Multipor szerkezet a szigetelt homlokzati fal kapcsolódásainál, a padló és födém, valamint a belső térelválasztó falak csatlakozásánál is optimális szigetelést ad, és ezzel pedig biztosítja a hőhídmentes beépítést. A Multipor belső hőszigetelő rendszerének ez a három sarkalatos jellemzője (kiváló hőszigetelő és jó páraáteresztő képesség valamint a hőhíd mentesség) az igazán fontos. Ez teszi igazán alkalmassá a belső felszigetelésre. Az egyéb jellemzői pedig a beépíthetőségét javítják.
  4. A Multipor lapok könnyűek, ezért nem terhelik a födémet az emeleti beépítéseknél sem.
  5. A lapok könnyen vághatók, ezért a beépítésük gyorsan halad.

Az ásványi hőszigetelő lapok legnagyobb előnye az expandált polisztirol hőszigetelőkkel szemben a tűzbiztonságuk. A polisztirollal szemben nem égnek, ezért a szigetelés maximálisan tűzbiztos. Az A1 tűzbiztonsági osztályba tartozik.

Hogyan fogja megoldani a belső oldali hőszigetelést otthonában?

  • Ha kérdése van lakása hőszigeteléséről, akkor munkaidőben kérje tanácsadó munkatársunk segítségét a (+36-26) 375-171-es számon. Válaszol a kérdéseire, és az Önöknek legfontosabb szempont megismerése után segít a legjobb rezsicsökkentő megoldás kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük