Amikor a szürke a minőség a hőszigetelésben

Ha olyan sokba kerül a fűtés, hogy hónapról-hónapra csak szívja a fogát a számlák láttán, akkor a foga szívása helyett hőszigeteltetheti is a házát. Biztos lehet benne, hogy a hőszigetelésnek nagyobb számlacsökkentő hatása lesz.

A hőszigetelésben a szürke nyerő szín, legalábbis akkor, ha polisztirol szigetelésről van szó. Nem véletlen ezért, hogy a legnagyobb polisztirol hőszigetelő anyagokat gyártó cég, az Austrotherm is szürkében utazik. A cég homlokzati hőszigetelésben kedvelt Grafit Reflex lemeze ugyanis nem egy átlagos polisztirol szigetelő lap. Szürke színű grafitos adalékanyaga révén a Grafit Reflex lemezek sokkal jobban védik a házat a nyári forrósággal és a téli dermesztő hideggel szemben is. Persze nem a szürke szín a lényeges, hanem a polisztirol lapokban lévő grafit anyag, ami biztosítja, hogy akár 20%-kal is jobb hőszigetelést tudjon elérni ezekkel a lemezekkel, mint a hagyományos fehér színű polisztirol szigeteléssel.

szürke polisztirol lapok

A szürke színű Grafit Reflex polisztirol lapokkal szigeteli házát?

A szürke szín persze önmagában még nem elég a boldogsághoz, tehát a fűtési és áramköltségek lefaragásához. A kellő mértékű megtakarításhoz a minőségen túl megfelelő vastagságú hőszigetelésre is szüksége van.

Minél jobb minőségű a hőszigetelés, és minél vastagabb a polisztirol lemez, annál többet tud megtakarítani szakszerű hőszigetelésnél. Persze van egy határ, amely felé már nem érdemes menni a polisztirol lapok vastagságában, de ezt a határt a 20 centiméteres vastagság alatt nemigen éri még el.

Sokkal inkább arról van szó a hőszigetelésnél, hogy nemcsak a homlokzati falakat kell szigetelni, hanem az egész ház hőszigetelését egységesen érdemes megoldani és javítani. Könnyen belátható ugyanis, hogy nem érdemes addig a homlokzati falakat hőszigetelni, amíg nem cserélte ki energiatakarékosra a külső ajtókat és ablakokat. Persze ma már van olyan technológia, amelynél a homlokzat sérülése nélkül ki lehet cserélni a homlokzati falban az ajtókat és ablakokat, mégis célszerűbb a nyílászárókat a homlokzati falak utólagos szigetelése előtt kicserélni.

Ha pedig már a homlokzatot szigeteli, akkor a falak szigetelésével együtt a lábazatot is szigetelni kell. Ha szigeteletlen maradna a lábazat, akkor ez olyan hőhidak kialakulásához vezetne, ami miatt lényegesen kisebb lenne a falak hőszigetelésének hatása. Vagyis felesleges vastagabb kabátot venni, akkor, ha zokniban áll kinn a 10 centiméteres hóban. Ha nem szeretne rövid úton megfázni, akkor ilyenkor sokkal jobban jár, ha egy jó meleg téli bakancsot vesz fel a második télikabát helyett. Vagyis jobban jár, ha a lábazatot is szigeteli a homlokzattal együtt.

A téli kabát mellett a meleg téli bakancs sem elég még olyankor, ha kitartóan fúj a szél, és mínusz 10 fokban kavarja havat az arcunkba. Egy meleg sapkára is szükségünk van, ahhoz, hogy ne fagyjon le a fülünk. Így vannak ezzel a családi házak is, amikor a tetőről van szó. Ráadásul a meleg levegőnek megvan még az a szokása is, hogy felfelé terjed. Ezért ha nincs jól szigetelve a padlás, vagy pedig tetőtéri lakásnál a tetőtér a szarufák között, akkor a lakásból a tetőn keresztül fog meglógni a meleg levegő. A meleg levegőnek megvan az a rossz szokása, hogy ott lóg meg a lakásból, ahol egy gyenge pontot talál a szigetelésben. Ezért nem elég csak a falakat és a lábazatot szigetelni, és az ajtókat és ablakokat kicserélni. Érdemes megoldani a padlás és a tetőtér megfelelő szigetelését is.

A jó hőszigetelés érdekében tehát nem egy ponton érdemes tökéletesen szigetelni családi házát, hanem egységes egészként kezelni az egész házat, és egyszerre szigetelni az egész épületet. Ez persze nagy kiadás egyszerre, ezért nem biztos, hogy egyszerre bele tud vágni a szigetelésbe. Ilyen esetben érdemes a leggyengébb ponton kezdeni a szigetelést, mert akkor tud relatíve a legtöbbet megtakarítani, ha a legnagyobb lyukakat tömi be a lakásából megszökni akaró meleg levegő előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük