Augusztus 15-től indul az Otthon Melege program családi házak energiahatékonysági fejlesztésére

A külső nyílászárókat cserélné le családi házán? A homlokzati falakat szigetelné? A fűtési rendszert korszerűsítené? Augusztus 15-től pályázati támogatással korszerűsítheti családi házát. Családi ház hőszigetelés pályázat akár 55%-os támogatással várja most.

Otthon Melege program 2016

Az Otthon Melege program keretében lehetősége van most 1996 előtt épült családi háza utólagos hőszigetelésére.

Indul az Otthon Melege program családi házra. Most családi háza hőszigetelésére és fűtési költségének a jelentős csökkentésére nyújt támogatást. Családi háza felújítására és korszerűsítésére maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat. A pályázatát 2016. augusztus 15-től a pályázati portálon elektronikusan tudja benyújtani.

A korábbi tervek szerint ez az alprogram július 1-jén indult volna. A csúszás azért volt, mert pontosították a pályázati feltételeket, pl. enyhítették a 45%-os támogatás feltételeit, és bővült az elszámolható költségek köre is.

Tudta, hogy otthona utólagos hőszigetelése nemcsak a fűtési költségeit csökkenti, hanem a légkondicionálás áramszámláját is? A homlokzat megfelelő hőszigetelése a redőnyök lehúzásával együtt nyáron 5-7 °C fokkal is képes csökkenteni otthonában a belső hőmérsékletet.

Melyek a családi házak felújítására kiírt Otthon Melege pályázat legfontosabb jellemzői?

Ki pályázhat családi háza felújítására?

A Magyarországi lakóhellyel és magyar adóazonosító jellel rendelkező, cselekvőképes nagykorú családi ház tulajdonosok, a saját tulajdonukban, vagy résztulajdonukban lévő családi ház energetikai korszerűsítésére.

Milyen épületre pályázhat?

Az 1996 előtt, hagyományos technológiával készült (falazott szerkezetű, valamint vályog épületek), és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező, a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott), legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkező családi házak energetikai felújítására igényelhet támogatást.

Milyen korszerűsítésre tud pályázni?

  1. Homlokzat és/vagy magastető / padlásfödém hőszigetelésére.
  2. Homlokzati nyílászárók energia-megtakarítást biztosító cseréjére vagy felújítására.
  3. Fűtési és/vagy használati melegvíz ellátó rendszer korszerűsítésére, energia-megtakarítást eredményező felújítására.
  4. Megújuló energiafelhasználás kialakítására vagy növelésére. Ebbe beletartozhat:
    • napkollektoros rendszer telepítése,
    • napelemes rendszer telepítése,
    • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése.

Ha homlokzati fala utólagos hőszigetelésére és/vagy magastető / padlásfödém szigetelésére szeretne pályázni, akkor ezekre mindenképp figyeljen oda!

  • Készíttessen családi házáról energetikai tanúsítványt egy energetikussal.
  • A Tanúsítványban az energetikus ki fogja számolni, hogy milyen minőségű (lambda értékű) és vastagságú szigetelés kell majd, ami megfelel a pályázati kiírás követelményeinek.
  • Ez alapján kérjen majd árajánlatot a kivitelezőtől és a hőszigetelő rendszert forgalmazótól.
  • Figyeljen rá, hogy az energetikus által ajánlott minőséget, vastagságot építtesse be. Ellenkező esetben a pályázata érvénytelen lesz, nem fogja teljesíteni a pályázatban előírt hő átbocsátási tényezőt. A pályázati kiírás által előírt hőátbocsátási tényező értéke U = 0,24 W/m2K a homlokzati falaknál, U = 0,17 W/m2K padlásfödém és magastető hőszigetelésénél.
  • A támogatás felvételéhez az energetikai tanúsítvány, az anyagbeszerzés és a hőszigetelés munkájának költségeit szerződéssel és számlával is igazolnia kell. Ezeknek a benyújtása is szerepel a pályázati feltételek között.

Mekkora támogatásra számíthat?

Sikeres pályázatnál mekkora lehet a vissza nem térítendő támogatás nagysága?

A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházás megvalósításával elérhető, energetikai tanúsítvánnyal igazolt szén-dioxid (CO2) kibocsátás megtakarítás alapján kerül kiszámításra. Minden megtakarítható CO2 kg/év egységre 900,- Ft támogatás igényelhető.

Mekkora a támogatás maximális intenzitása és maximális összege?

A támogatás maximális intenzitása a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően eltérő lehet. Ezzel is ösztönzik az 1995 előtt épült családi házak komplex energetikai fejlesztését. A maximális támogatás mértéke az elszámolható költségek

  • 55 %-a, de maximum 2.500.000,- Ft, ha a hőszigeteléssel egyidejűleg egy további energiahatékonysági fejlesztést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki.
  • 50 %-a, de maximum 2.000.000,- Ft, ha hőszigetelést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki.
  • 45 %-a, de maximum 1.500.000,- Ft, ha egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki. Ehelyett lehet kettő vagy több energiahatékonysági fejlesztést is megvalósítani, megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése nélkül. A pályázati kiírás szerint tehát nem feltétlenül szükséges megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése. Ezt ki tudja váltani kettő vagy több energiahatékonysági fejlesztéssel.
  • 40 %-a, de maximum 1.250.000,- Ft, ha egy típusú fejlesztést valósít meg.

Ön családi háza milyen energetikai korszerűsítését tervezi az Otthon Melege program támogatásával?

  • Milyen mértékű energiamegtakarítást szeretne elérni családi háza utólagos szigetelésével?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük