Austrotherm polisztirol családi háza utólagos hőszigetelésére

Családi háza szigetelését nem szeretné húzni-halasztani tovább? Épp eleget morgolódott már eddig is a téli hónapok fűtésszámlái felett, és semmi kedve a következő télen is többször gutaütés közeli állapotba kerülni? Hallott arról, hogy az Austrotherm alacsonyabb téli fűtésszámlát osztogat vásárlói között? Kivétel nélkül minden vásárlójuk kap. Kell belőle Önnek is sorban állás nélkül?

A jó hír az, hogy családi háza minden szegletét szigetelheti az Austrotherm polisztirol lapokkal. Erre szükség is van, mert a szigeteletlen lakásokban a téli gázszámla igencsak borsos. Nem érdemes húzni-halasztani a nyílászárók cseréjét, valamint a falak a padló és a tetőtér szigetelését.

A rossz hír pedig az, hogy az alacsonyabb téli fűtésszámlákhoz azért jelentős kiadással juthat csak hozzá. Osztogatja az Austrotherm az alacsonyabb fűtésszámlákat, de nem ingyen. Ráadásul még többféle választási lehetőséget is kínál, amelyek közül Önnek kell választani. Az Austrothermnek mindegy, döntsön Ön.

Homlokzati falait a Grafit, a Grafit Reflex vagy az AT-H80-as lemezekkel is lehet szigetelni? A három közül vajon melyikkel érdemes? Ha nem járatos a hőszigetelésben, akkor nem is olyan könnyű dönteni. Néhány dolog, ami azért segíthet.

Homlokzati szigetelés AT-H80-nal

Az Austrotherm homlokzati szigetelői között az AT-H80 a leginkább elterjedt. Ez nyilván összefügg azzal, hogy igen kedvező az ára a homlokzati szigetelésre alkalmas termékek között. A polisztirol egyébként is olcsóbb, mint a kőzetgyapot, és az AT-H80-as lemezek kedvező árát az magyarázza, hogy nem növeli a termék árát az a grafit anyag, ami a hőszigetelést javítja. Nincs rajta az a rózsaszín festékbevonat sem, amelyik visszaveri a sugárzó napsütést, és ezzel hidegebben tartja a falat.

Ez azzal jár, hogy ugyanolyan hőszigetelési érték eléréséhez ebből a lemezből vastagabb szigetelésre van szükség, mint a két korszerűbb terméknél.

Homlokzat szigetelés Grafit Reflex lemezzel

Austrotherm Grafit Reflex lemez

Austrotherm Grafit Reflex lemezek homlokzata hőszigetelésére

A cég homlokzati hőszigetelői közül a Grafit Reflex a legszuperebb minőség. A közkedvelt polisztirol lapok különleges grafitos adalékanyaggal vannak ellátva, ami azt eredményezi, hogy ezzel a Grafit Reflex lapok akár 30%-kal is alacsonyabb hővezetést biztosítanak. Ez az alacsonyabb hővezetést az Austrotherm kínálatában a Grafit lapok is tudják. A Grafit Reflex lemezek azzal tudnak többet a mezitlábas Grafit lemezeknél, hogy az egyik oldalukon rózsaszín festékbevonat van, és ez visszaveri a sugárzó napsütést. Ennek az az előnye, hogy ezzel is hidegebben tartja a falat a nyári tűző napon.

A Grafit lapok 30%-kal alacsonyabb hővezetése azért különösen előnyös, mert ugyanolyan hőszigetelési érték eléréséhez vékonyabb szigetelés is elég. Pl. az ajtók és az ablakok közelében ez kifejezetten jól jön. Másrészt pedig 20 centiméter vastag homlokzati hőszigetelésnél már szakszerű dübelezésre van szükség a polisztirol lapok stabil rögzítéséhez. Ilyen vastagságnál már a hőszigetelés értékét nem a polisztirol lapok vastagságának a növelésével, hanem inkább a hőszigetelési értékük javításával érdemes növelni.

A Grafit Reflex lapok jobb hőszigetelési képességükkel vékonyabb szigetelésnél is képesek ugyanazt a hőszigetelési értéket biztosítani, mint az AT-H80-as lemezek.

Bármelyiket is választja a három homlokzati hőszigetelő lemez közül, ezt érdemes szem előtt tartani a döntéskor.

A lábazat szigetelése Austrotherm lapokkal

A lábazat szigetelésére két terméke is van az Austrothermnek:

  • Az Expert Fix lemezek bordázott felületére remekül tapad a vakolat. Még a betonnal is szilárd kötést alkot, ezért ha a lábazat hőhidak nélküli építését szeretné megoldani családi háza utólagos hőszigetelésénél, akkor az Expert Fix jó választás lesz. Persze nem utolsó szempont a lábazati szigetelésnél még az sem, hogy alig vesz fel vizet, és bődületesen nagy a nyomószilárdsága a normál expandált polisztirol lapokhoz képest. Mindegyik csupa olyan előny, ami bizony jól jön a lábazat szigetelésekor.
  • Az XPS polisztirol lapok tartósan nedves helyeken (márpedig a lábazat bizony ilyen) is kiválóan hőszigetelnek, és ráadásul még a nedvességre nem is romlik a hőszigetelő képességük. Ennek az az előnye, hogy a lapok gyakorlatilag nem vesznek fel vizet, ezért a lábazat szigetelésére kiválóan használhatók.

Padló szigetelése polisztirol lemezzel

Ha már lúd, akkor legyen kövér. Ha belevágott otthona utólagos szigetelésébe, akkor érdemes megfontolni az aljzat szigetelését is, mert még a talpa alatt is érdemes szigetelni a padlót. A leszigetelt padlón néhány fokkal alacsonyabb lakáshőmérsékletnél is kellemesen érzi magát. Erre az Austrotherm termékei közül az AT-N100 lépésálló hőszigetelő lemezt keresik a legtöbben.

Persze azért nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz az aljzat utólagos szigetelése. Ha csak úgy megemeli 4-5 centiméterrel a padló szintjét a lépésálló polisztirol lapok berakásával, akkor az ajtók már nem biztos, hogy ugyanúgy nyílni tudnak a lakásban, ezért ezt fel kell mérni előtte.

A tetőtér szigetelése is lehetséges polisztirol lapokkal?

A régi építésű házakban még nincs tetőtéri szoba. Ha azonban a padlásteret is szeretné lakótérré átalakítani, akkor a tetőtér szarufák közötti részét is szigetelni kell. Erre azonban már az Austrotherm termékei nem a legjobbak. A szarufák közötti szigetelésre használja inkább az ásványi hőszigetelő anyagokat, a kőzetgyapotot vagy az üveggyapotot. Azért mindenre az Austrotherm termékei sem jók ám.

Kéri Ön is az Austrotherm alacsonyabb téli fűtésszámláit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük