Az új Puskás Stadion építése

A mai napon, 2019. november 15-én, a Magyarország-Uruguay válogatott labdarúró mérkőzéssel hivatalosan is átadásra kerülő új Puskás Ferenc Stadion több mint 67 ezer férőhellyel várja a futballrajongókat a hivatalos megnyitó mérkőzésre. És ugyanennyi férőhellyel várják majd a szurkolókat az elkövetkező focimeccsekre is.

Vajon lesznek annyian a mérkőzéseken, mint az 1953. augusztusában átadott Népstadionban az Aranycsapat mérkőzésein?

  • Ahova a magyar válogatottat több alkalommal is a most átadásra kerülő stadion névadója vezette ki.
új Puskás Stadion

Az új Puskás Stadion madártávlatból

Az új Puskás Stadion építése nettó 160 és bruttó 190 milliárd forintba került. Érdemes lehet összehasonlítani a nagyjából ugyanennyi férőhelyes régi stadion építési költségeivel. Persze ez az összehasonlítás több ponton is sántítani fog:

  • 1953 óta azért jelentősen csökkent a forint vásárlóértéke. Az Ártörténeti szakportál adatai alapján az akkori 1 forint mai árakon kb. 174 forintot ért. A Népstadion építésének összköltsége akkor 160 millió forint volt. Ez tehát azt jelenti, hogy mai árakon 27,9 milliárd forintért épült meg. Azért még ezt a két számot sem túlzottan érdemes összehasonlítani.
  • A Népstadion 1948 és 1953 között épült, és akkor azért jóval olcsóbb volt a munkaerő is.
  • Az is tagadhatatlan, hogy korántsem voltak olyan fejlett építőipari technológiák, mint most. Ezért ez is jelentősen olcsóbb építkezést tett lehetővé 70 évvel ezelőttt. Többek között ezért is tartott az akkor építkezés 5 évig a jelenlegi stadion 2 éves építkezésével szemben.
  • Talán arról sem kell sokat győzködni a cikk olvasóját, hogy az építőanyagok is sokkal olcsóbbak voltak akkoriban még.
  • A Népstadion építésével szemben sem voltak olyan kimagasló elvárások, mint például az új Puskás Aréna több ezer férőhelyes VIP-szekciójának a kialakítása.
  • Azt se felejtsük el, hogy a Népstadion férőhelyinek jelentős része állóhely volt, a jelenlegi stadion ülőhelyivel szemben.
  • A „szocialista időkben” nagy divat „önkéntes” munkának is érezhetően kisebb volt a költsége a jelenlegi stadionépítés munkabérköltségeihez képest. Akkor többek között focisták és más sportolók is részt dolgoztak az építkezéseken. A mai NB-1-es labdarúgók közül vajon hánynak fordult meg a fejében, hogy jó lenne részt venni a stadion építésében?
  • Tehát bőven vannak jól magyarázható okai is a két stadion építési költsége közötti eltérésnek.

Egyébként pedig szinte biztos vagyok abban is, hogy senki sem kérdezne rá az új Puskás Stadion építési költségeire akkor, ha a magyar válogatott meggypiros mezében az Aranycsapat tagjaihoz kicsit is hasonlító tudású focistáink futnának ki az Uruguay elleni nyitómeccsre.

De szerintem még azzal is örömmel beérnénk, ha egy Cavanihoz és Louis Suarezhez hasonló klasszisu csatársor rohamozna a hazai válogatottban a nyitómérkőzésen.

Ez a csatársor azonban nem hazai, hanem uruguay-i mezben fogja rohamozni a magyar csapat kapuját. És azért valljuk be, a védelmünket sem egy Diego Godinhoz hasonló klasszisú, minden hájjal megkent tapasztalt profi fogja majd irányítani. Kíváncsian várjuk tehát a stadionavató mérkőzést az új Puskásban. Vajon az urugayi csapat udvarias vendég lesz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük