Betoncserepet keres tetőfedéshez?

Minek köszönheti a betoncserép a népszerűségét? Miért keresik olyan sokan otthonuk tetőfedésére? Ha Ön is betoncserepet keres a tető fedéséhez, akkor ezt a cikket nem hagyhatja ki.

A hosszú ideje jól ismert és közkedvelt kerámia cserepek mellett az utóbbi időben a betoncserepek is hallatlan népszerűségnek örvendenek az építkezők körében. Szeretné tudni, hogy minek köszönheti a betoncserép tetszési indexének ilyen gyors növekedését?

  • Bramac betoncserép tető

    Milyen szempontok szerint fogja kiválasztani családi háza betoncserepét?

    A gyártók egyik legfontosabb érve a betoncserepek mellett a méretpontosságuk. Ez nagyobb, mint az agyagból égetett cserepeké.

  • A betoncserepek kimagasló szilárdsága biztosítja másik fontos előnyüket, a fagyállóságukat. Jól bírják a változó időjárással együtt járó nehézségeket.
  • A beton jól színezhető – bár nem olyan változatos színskálán, mint a kerámiacserepek -, és jól tartják a színüket is a betonból készített cserepek.
  • Talán nem is gondol rá, de a cserepek felrakása is könnyű. Ráadásul könnyen visszabonthatók a cserepek, átrakhatók, 1-1 cserére szoruló cserép könnyen cserélhető.

A legnagyobb betoncserép gyártók ma már nem cserépben, hanem rendszerben gondolkodnak, és betoncserepeikhez jól illeszkedő kiegészítőket is kínálnak. Ezeknek a rendszereknek az a fő előnye, hogy olyan kipróbált rendszerekről van szó, amelyek sokkal tartósabb biztonságos használatot biztosíthatnak, mint a különféle elemekből összerakott tetők. Nem véletlen, hogy a gyártók a garancia egyik legfőbb elemeként jelölik meg a szakszerű tetőfedés mellett a rendszerelemek használatát.

A betoncserepek két népszerű formája a klasszikus hódfarkú cserepek és a hullámos cserepek.

A betoncserepek hátrányaként általában azt róják fel, hogy a beton nehézsége miatt igencsak nehezek. Bár a gyártók próbálnak azzal érvelni, hogy nemcsak nehezebbek a betoncserepek az agyagcserepeknél, hanem nagyobb méretűek is, és ezzel máris sokkal közelebb van az egy négyzetméterre eső betoncserepek súlya a kerámia cserepek súlyához, de ez azért csalóka. Valóban nagyobb méretűek a betoncserepek, de azért nem fednek le annyival nagyobb területet, mint amennyivel nehezebb a súlyuk. Összességében azért azt mondhatjuk, hogy a betoncserepek nehezebbek a kerámia cserepeknél. Ezért aztán a felrakásukhoz is erősebb tetőszerkezetre van szükség, mint az agyagból készült cserepekkel való fedéshez.

A betoncserepek gyártása

Kvarchomokból gyártják a betoncserepet cement és víz hozzáadásával. Általában anyagában színezett a cserép, ezért már az alapanyag bekeverésekor hozzáadják a megfelelő színű színezőanyagot. A gyártáskor az anyagok egyenletes bekeverésére kell odafigyelni.

A képlékeny színezett beton a cserépforma sablonokba kerül, és préseléssel kapja meg a cserép a formáját.

A betoncserepek felületére egy homogén védőréteg kerül, ami a cserepek vízzáróságát növeli. Ezzel az élettartama is jelentősen nő a cserépnek, mert a vízzáróság fokozása egyben a fagyállóságot is jelentősen növeli, hisz nem kerül be a víz a cserépbe.

Ez a védőréteg még a mohákkal és egyéb lerakódásokkal szemben is védi a cserepet, így sokkal tovább megőrzi a tető a szépségét.

A betoncserepek felrakása

Közepes és meredek hajlásszögű magastetők fedésére használják a betoncserepet.

A tető hajlásszögétől függ a betoncserepek átfedése, ami a lécezés távolságát befolyásolja. A tető teherhordó szerkezetét a szarufák adják, ezért minél nagyobb terhet kell tartani a szarufáknak annál erősebb szarufákra van szükség, illetve annál sűrűbben kell elhelyezni a szarufákat.

A tető megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell, ezért szellőzőcserepek berakásával kell biztosítani a levegő kijutását.

A tetőszerkezet kialakítása után, ami az ács feladata, következnek a bádogos munkák a tetőn. A bádogos a tető éleket és hajlatokat bádogozza, lemezeli le a betoncserepek felrakása előtt.
A tetőszerkezet tájolásánál az adott környéken uralkodó szélviszonyokat érdemes figyelembe venni, és a biztonság érdekében a betoncserepeket rögzíteni is kell. Arra kell figyelni, hogy a szél ne bonthassa meg a tetőt, és ne kaphasson a kúpcserepek alá.

Ha tökéletes a cserepek felrakása, és jól illeszkednek a cserepek, akkor a tetőfedés jól zár, és minimális lehet az a vízmennyiség, ami a tetőcserepek alá kerülhet akár egy-egy nagyobb zivatarkor is.

A cserepelést a legalsó sor felrakásával kezdje, és alulról haladjon felfelé, mégpedig balról jobbra haladva. Az éleknél, hajlatoknál vágott cserepekre is szükség van a tökéletes fedés biztosításához. A beton kemény anyag, ezért a betoncserepeket gyémántkorongos vágóval lehet vágni. A vágásnak megvan az a hátránya is, hogy igencsak eszi a vágófelületet.

A szakemberek azonban tökéletesen tisztában vannak a tetőfedésnek ezekkel a nehézségeivel, és kellő gyakorlattal, felkészülten látnak hozzá a tetőszerkezet elkészítéséhez és a cserepeléshez.

Kiválasztotta már családi háza betoncserepét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük