Bontott téglából mit építhet?

Mi mindenre használható fel a kézzel készített bontott tégla? Mit építhet belőle?

Ezekre a régi, patinás, címeres vagy pecsétes bontott téglákra sokan a történelmi múlt egyik patinás darabjaként, emlékeként tekintenek. Ezekre a hagyományosan kézzel készült téglákra épített történelmünk antik darabjaiként környezetünk védelmében is felettébb célszerű nem hulladékként, hanem újrahasznosítható építőanyagként tekinteni. Ezek a bontott téglák a mai gyártószalagokon gyártott tégláknak a kézzel készített, gondosan gyártott elődei.

Ezeket a rusztikus megjelenésű, kis és nagyméretű pecsétes téglákat a leggyakrabban nem tömör homlokzati falak, hanem rusztikus, jól látható megjelenésű belső válaszfalak, boltívek, vagy éppen külső homlokzati burkolatok vagy padlóburkolatok kialakítására használják.

bontott téglából ötletek

Bontott téglából épült fal

A rusztikus, country, vidékies stílusban épült épületeknek vagy éppen a régi gyárépületek átépítésével kialakított loft lakásoknak egyik közkedvelt építőanyaga, design eleme a kisméretű vagy nagyméretű, pecsétes, bontott tégla.

  • A rusztikus megjelenésű bontott téglák között kifejezetten értékeseknek számítanak a címerrel ellátott, úgynevezett pecsétes téglák. Ezeket a régi épületek elbontásával előkerülő rusztikus építőanyagokat a vakolat leverésével és a téglák kellő takarításával lehet igazán széppé, beépítésre alkalmassá varázsolni.

A bontott téglából megépített belső vagy külső homlokzati falakat megfelelő beépítéssel, majd a beépítés után a fugák tisztításával, illetve a téglafelület impregnálásával lehet igazán látványos megjelenésűvé alakítani.

Ezekhez a patinás, rusztikus megjelenésű elsősorban piros vagy sárga-piros antik téglafelületek kialakításához elsősorban a matt felületet adó imregnálók illenek igazán. Nem érdemes fényesen csillogó, modern felületet kialakítani egy 100 éves, patinás hangulatot árasztó rusztikus téglafelületen.

A rusztikus megjelenésű belső boltívek, falfelületek és padlóburkolatok mellett gyakran építenek a nappaliban meghitt meleget árasztó kandallót is. Ezek a kandallók a téli hónapokban természetességet árasztó megjelenésükkel és a vígan pattogó tűz látványával meghitt családi beszélgetések központi helyei lehetnek.

A konyha és az étkező közötti nyitott boltív is gyakran készül natúr téglafelülettel.

A külső homlokzati fal burkolataként vagy éppen a terasz vagy lépcső rusztikus burkolataként is sok helyen lehet látni téglaburkolatot. Ezek a régi égetésű téglák még olyan gondos égetéssel készültek, hogy sokkal tartósabbak, mint a mostanság gyártott téglák. A bontott téglákat sokkal kevésbé fenyegeti a fagyás miatti széttörés veszélye. Persze az időjárás viszontagságainak a kültéren is sokkal jobbban ellent fog állni a tégla, ha burkolótéglaként való felhasználásuk után megfelelő felületkezeléssel, impregnálással látják el.

A fagyot jól bíró, tökéletes égetésű bontott téglák nemcsak terasz vagy lépcső burkolatai lehetnek, hanem járda burkolataként is megjelenhet a kertkapu és a ház bejárata között. Vagy akár a kertbe vezető gyalogutat is érdemes lehet bontott tégla burkolattal ellátni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük