Gyarapodik a család? Bővíti a házát?

Egy gyermek érkezése a családba mindig nagy öröm, de sokszor fejtörést is jelent, ha kezdjük kinőni a házat. Ha az a cél, hogy mindenki komfortosan érezze magát, elférjen, és mindenkinek meglegyen a maga kis zuga, akkor bizony eljön az a pont, hogy bővíteni kell a házat. Ha nem is nagyon, legalább egy szoba kelleni fog az új jövevénynek, de egy bizonyos létszám fölött az sem árt, ha még egy fürdőszobát is kialakít a reggeli készülődés közbeni súrlódások elkerülésére.

Ez persze nagy munka, és nehezen veszi rá magát az ember, de a muszáj nagy úr. Ha már belevág, akkor érdemes nagyon utánajárni annak, hogy mit milyen anyagból érdemes csinálni, hogy a lehető legjobban jöjjön ki, hiszen a ház bővítése költséges munka. Legtöbben a kivitelezést végző vállalkozóra bízzák az alapanyagok kiválasztását is, de nem biztos, hogy jó ötlet vakon bízni a döntésében. Lehet, hogy olcsóbb, silányabb minőségű anyagokat vesz, hogy többet keressen, vagy mégsem annyira hozzáértő, mint hisszük. Egy szó, mint száz, ha szakértővé nem is válik lakása átépítése közben, azért nem árt, ha legalább nagyjából képbe kerül az építőanyagokkal és az árakkal kapcsolatosan.

Fontos a jó falazóanyag

családi ház bővítése

Milyen építőanyagokra lesz szüksége családi háza bővítéséhez?

A falak alapvető fontosságúak, ezek adják meg az épület keretét, tartják a tetőt. Elég nagy terhelésnek vannak kitéve, ezért ha a falazóanyag nem jó minőségű, akkor sok gondja lehet a későbbiekben. Nem árt a téglák megválasztásakor a hőszigetelési képességüket is figyelembe venni. Ez hosszabb távon fog kifizetődni, mikor majd nem fog annyiba kerülni a fűtés, mint addig. Érdemes gondolni a hangszigetelésre is, különösen, ha zajos a környék. Azt persze érdemes tudni, hogy a falazóanyagok jó hőszigeteléséhez minél korszerűbb üregszerkezetű téglára van szükség, mert az üregekben lévő levegő kiváló hőszigetelő. Ezzel szemben a falazóanyag hangszigetelése elsősorban az elem tömörségétől függ. Tehát minél jobb hőszigetelő egy korszerű homlokzati falazóblokk, valószínűleg annál gyengébb a hangszigetelése a benne kialakított korszerű üregszerkezet tömeget csökkentő jellege miatt.

kedvező Leier tégla árak

A kiváló minőségű Leier téglák ára igencsak versenyképes a többi falazóanyaggal szemben

Persze a falazóanyagot is meg lehet úszni olcsón, „alig használt” téglákkal, csak épp nem érdemes. Sosem tudhatja, hogy ezek a használt téglák mit bírnak, vagy nem bírnak. Komoly gondjai lehetnek abból, ha a falak nem bírják a terhelést, és a spórolásból hamar ráfizetés lehet, amikor a fal teherbíró képessége megadja magát. Éppen ezért mindenképpen tartsa szem előtt a vásárlásnál, hogy minőségi falazóanyagokkal dolgozzon. A Porotherm és a Leier téglák neve nem véletlenül elterjedt a piacon, érdemes ezekből építeni.

Csakis minőségi cserepet a tetőre!

A következő sarkalatos pont a tető. Ha a ház alapja kibővül, jó eséllyel a tetőhöz is hozzá kell építeni. Hasznos, ha ugyanolyan tetőcserepet használ, mint amilyen a tető többi részén van, mert ezt fogja tudni tökéletesen hozzáilleszteni a meglévőkhöz. Ha nem tökéletes az illeszkedés, akkor problémák lehetnek a tetőfedéssel. Beázhat a tető, leeshetnek a cserepek, mert a pontatlan illeszkedésnél könnyebben megbontja egy kisebb vihar is. Tetőcserépnél is fontos a minőség. A tető drága mulatság, de még drágább, ha rövid időn belül újra kell rakni, mert rosszak a cserepek.

Szigetelés

Ha még nincs szigetelve a ház homlokzata, akkor itt a remek alkalom, hogy megcsinálják a szigetelést. Ha viszont ez már megvan, akkor egyértelmű, hogy az új épületrészt is szigetelni kell. Fontos, hogy az egyes területeken (lábazat, homlokzat, tető) ugyanolyan szigetelőanyagokat használjon, mint eddig, mert csak így lesz tökéletes a szigetelés. Figyeljen a megfelelő illeszkedésre, és arra is, hogy sehol ne maradjon rés a szerkezetben. Mindenhová kerüljön szigetelőanyag. A szigetelés is pluszköltséget jelent, de a fűtésszámlán látni fogja az eredményét is.

Vakolat

A vakolat öltöztet, nagyban meghatározza a ház külső képét, de nem ez az egyetlen szerepe. Éppen ezért, eszébe se jusson csak esztétikai szempontok alapján kiválasztani a vakolatot. Itt is vannak tulajdonságok, amelyekre nem árt odafigyelni. Példának okáért van hőszigetelős vakolat, amivel fokozhatja a szigetelés hatását. Fontos a minőség, nyilván nem szeretne néhány évenként újravakolni a házat, mert lepotyogott az előző réteg. Érdemes környezeti körülményeket is figyelembe venni a munkáknál: +5 fok alatt ne vakoljanak, mert rövid időn belül le fog potyogni.

Gipszkarton bentre

Ha a házuk alapterületének bővítésére nincs szükség, mert van megosztható szoba a lakásban, akkor a lakáson belül könnyen megoldhatja a szoba megosztását egy gipszkarton fal felhúzásával. Ezzel nagyon gyorsan végezhet, és a lapok közé tett szigetelőanyaggal biztosíthatja azt is, hogy mégse legyenek „papírfalak”, és ne zavarják egymást. A gipszkarton fal tökéletesen fog funkcionálni, és új szoba is van a lakásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük