Családi ház utólagos hőszigetelésekor mire figyeljen?

Megfelelő utólagos hőszigeteléssel otthona fűtésének költsége jóval alacsonyabb, akár a fele lehet a hőszigetelés előtti állapothoz képest. A ház szigetelés kezdetekor ezzel már egy hozzávetőleges számítást el is végezhet az utólagos hőszigetelés megtérülésének a kiszámításához. Fűtési költsége felének a megtakarításával évente mennyit spórolna a fűtésszámláján?

Talán Ön is azt gondolja, hogy a háztartási gépei fogyasztják a legtöbb energiát a lakásában. Ez azonban nincs így. Az elektromos háztartási gépek korántsem fogyasztanak összességében olyan sokat. Talán azért tartja magát tartósan ez a tévhit, mert egyre több háztartási gépet használunk, és darabra tényleg soknak is tűnnek ezek. Ezek a készülékek azonban akkor sem fogyasztanak olyan sokat, ha egyre több van belőlük a lakásban. Ezzel szemben azonban a fűtésre használjuk fel a szükséges energia több mint felét.

Egy Németországban végzett kutatás szerint a német háztartásokban a lakások fűtésére fordítják az összes felhasznált energia 53%-át. Ha figyelembe vesszük a német és a hazai lakások hőszigetelése közötti különbséget, akkor a hazai családi házak és lakások elmaradott hőszigetelése miatt bátran feltétezhetjük, hogy a hazai háztartások energiafelhasználásában a lakások gyengébb hőszigetelése miatt a fűtési energia felhasználás az összes energia felhasználás 60%-át vagy még ennél is nagyobb hányadot tehet ki.

A lakása hőszigetelésének javításával tehát drasztikusan csökkentheti háztartása összes energiafelhasználását is.

Utólagos hőszigetelés körültekintően

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

A nyílászárók valamint a tető megfelelő hőszigetelésével együtt, korszerű homlokzati hőszigetelő rendszerek megfelelő vastagságú, utólagos beépítésével minden további nélkül megtakaríthatja fűtési költségének a felét. A padló és a lábazat megfelelő szigetelésével azonban, amely közül a lábazati hőszigetelés hozzátartozik a homlokzati hőszigetelés munkafolyamatához a fűtési költségeknek akár a 60-70%-a is megtakarítható lesz otthonában.

Szeretné fűtési számlájának a 60-70%-os lefaragását elintézni a fagyoskodás, és a gázszolgáltatóval való „haragszomrád” nélkül?

  • családi ház utólagos hőszigetelése

    Családi háza utólagos hőszigetelése előtt érdemes hőtérképes felmérést készíteni arról, hogy hol szökik a legjobban a meleg

    Utólagos homlokzati hőszigeteléssel körülbelül 30%-os fűtési költség megtakarítást érhet el.

  • A tetőtéri szobák megfelelő szigetelésével további 20%-os nagyságrendű megtakarítást érhet el otthonában.
  • A padló megfelelő szigetelése sem csak a lépéshangokat nyeli el, hanem további 5-6%-os megtakarítást jelent majd. Néhány ilyen 5-6%-os megtakarításból azonban máris összejön a sokkal nagyobb megtakarítás. Gondoljon csak a tüzelés hatékonyságának javítására, vagy egy korszerű, hőszigetelt kémény beépítésére. De visszatérve a padlóhoz arról se feledkezzen meg, hogy jóval nagyobb lesz a komfortérzete mezitláb vagy egy zokniban is a padlón sétálva, mert nem érzi majd olyan hidegnek a hőszigetelt padlót. Nem kell majd olyan magas átlaghőmérséklet a lakásban, mert a talpa nem fog fázni. Körülbelül 2 fokkal alacsonyabb átlaghőmérsékletnél is ugyanolyan komfortosan fogja érezni magát, mint 2 fokkal magasabb hőmérsékletű, padlószigetelés nélküli otthonában. Ez a 2 fok is a megtakarítási oldalon fog jelentkezni a családi kasszában legalább októbertől májusig.
  • A ház szigetelés tovább javítható a kazán és a fűtési vezetékek megfelelő szigetelésével. Ezzel további 10-12%-os energia megtakarítást érhet el. Ezeket, ha összeadja máris 70% körül jár. Ezek természetesen még csak számok, és a megtakarítás lehetőségét adják. Ezeket az adatokat fel kell tölteni megfelelő minőségű és vastagságú hőszigetelő anyagok kiválasztásával és szakszerű beépítésével, és máris jóval alacsonyabb lesz a havi fűtésszámlák végösszege.

Az energia ára a 2000-es években is folyamatosan emelkedik, és az előrejelzések semmi jóval nem biztatnak. Az emelkedés ütemében vannak eltérések a különféle előrejelzések között, az emelkedő tendenciában azonban mind egyetért. Az energia ára továbbra is emelkedni fog, mindössze az a kérdés, hogy milyen mértékben.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy háztartása energiafelhasználásának 60% feletti részét adja otthona fűtésének költsége, és ehhez még hozzáadjuk a klimatizálás költségeit a júliusi, augusztusi kánikulában, akkor nem túlzás azt feltételeznünk, hogy otthona energiaigényének nagyjából 70%-át a téli időszak fűtési kiadása és a nyári légkondicionáló használat áramszámlája teszi ki. Ezen a számon azért érdemes elgondolkodni.

Ezen energiafelhasználási költségek mindegyikének a drasztikus lefaragását érheti el otthona utólagos hőszigetelésével. A hőszigetelés fontosságával gondolom egyébként is tisztában van már. Most azonban már a számok talán meggyőzték arról is, hogy ne halogassa tovább rezsiszámlája legális lefaragását.

A homlokzat utólagos hőszigetelése

Ha a nyílászárók már hőszigeteltek a homlokzati falakon, akkor következő logikus kérdés, hogy mivel szigeteljen? A polisztirol mellett a kőzetgyapot szigetelés a leginkább elterjedt szigetelőanyag. Ezen belül is többféle termék van azonban, és rengeteg gyártó kínálja homlokzati hőszigetelő rendszereit. Ha Ön nem hozzáértő szakember, akkor igencsak gondban lesz a választáskor. Emellett pedig még a kivitelezésre is megbízható szakembert kell találnia, mert az anyagválasztáson kívül a kivitelezés gondossága határozza meg az elérhető megtakarítás mértékét.

Azért jó ha kéznél van a megfelelő szakember a szigetelőanyagok közötti választáshoz és a kivitelezéshez, hogy ezeket a hibákat az Ön homlokzatának utólagos szigetelésekor ne kövessék el:

  1. Otthona megfelelő hőmérsékletének biztosításához, és az optimális energiafelhasználáshoz nem elegendő „csak” a homlokzati falak, a padló és a tetőtér szigetelése, mert ha például a mennyezet szigetelését nem oldják meg, akkor a meleg a szigeteletlen mennyezeten át a tetőtéri szobába áramlik. Ez persze nem olyan nagy dolog, hisz megfelelő hőérzékelőkkel lehet külön-külön szabályozni a tetőtéri szobák fűtését, és nem kell szétszedni a mennyezet hőszigetelését. Ez a megjegyzés persze valójában arról szól, hogy hőszigeteléskor előzetesen érdemes felmérni, hogy hol szökik a meleg a lakásból, és ott kell szigetelni, ahol arra valóban szükség van. Ha a tetőtérbe vagy a tetőtéren át szökik a meleg, akkor nem a homlokzati falak szigetelése az elsődleges feladat, hanem a tetőtér és/vagy a mennyezet szigetelése.
  2. Milyen vastagságú homlokzati hőszigetelés lesz a megfelelő? Ez megint egy olyan kérdés, amire általánosságban nem lehet válaszolni. Meg kell vizsgálni a homlokzati falak jelenlegi hőszigetelését, és a megtakarítás tervezett mértékének, valamint a kiválasztott hőszigetelő anyagnak a függvényében lehet meghatározni a kiválasztott szigetelőanyag optimális vastagságát. Ehhez minden esetben hozzáértő és megbízható szakember helyszíni szemrevételezésére és mérésére van szükség. Nem érdemes spórolni vele, mert az elkövetkező több évtized fűtési költségéről van szó, és rossz döntésnél sokkal többe fog kerülni az utólagos javítgatás, mint az előzetes szakszerű tervezés. Könnyen lehet, hogy a számítások azt mutatják majd, hogy néhány centiméterrel vastagabb szigetelés fogja biztosítani a megfelelő megtakarítást.
  3. austrotherm xps premium p

    Austrotherm XPS Premium P lemez a lábazat szigetelésére

    Pontosan kell kiszámítani a hőszigetelendő felület nagyságát és a lábazat szigetelésével is kalkulálni kell, mert pontatlan számítással és utólagos hozzátoldással, vagy a hőszigetelés után megmaradó hőhíddal nemcsak a megtakarítás mértéke csökken, hanem még a fal is penészedni fog.

    • Például a homlokzati falnak nemcsak a szabad szemmel is látható felületét kell hőszigetelni, hanem a tető síkja alatti területet is, mert lehet, hogy ezen a 10-15 cm-es területen fog elszökni a meleg az utólagos szigetelés után. Ha kell, akkor be kell nyúlni a homlokzati szigetelésnek a tetőcserepek alá is.
    • Ugyanígy a homlokzati fallal egy munkamenetben a lábazatot is szigetelni kell méghozzá a vízfelvételnek ellenálló szigeteléssel, mert a falban maradó hőhíd miatti hőveszteség csak az egyik dolog. A másik a falban érzékelhető eltérő hőmérsékletek miatti nedvességnek a lecsapódása a falon, ami a fal penészesedéséhez fog vezetni idővel. Ugye nem akarja 3-4 év múlva a szigetelés javításával és a penészfoltok eltüntetésével tölteni az idejét?
  4. A hőszigetelő lapok szakszerű felfogatása döntő módon meghatározza az elkészült hőszigetelés tartósságát és esztétikai szépségét. Meglehetősen lehangoló tud lenni, amikor a felfogatott hőszigetelő lapok körvonalait a vakolaton keresztül is jól lehet követni. Ez a látvány gyenge minőségű, 10 centiméteresnél vastagabb polisztirol lapok nem megfelelő felfogatásakor könnyen előfordulhat. A szakemberek ezt a jelenséget matraceffektusnak nevezik, és igencsak kiábrándító tud lenni, főleg akkor, ha az Ön homlokzatán lesz látható. A gyenge minőségű hőszigetelő anyagon túl ezt a látványt leginkább a 10 centiméteresnél vastagabb szigetelésnél a dübelezés elmaradása, vagy a nem megfelelő minőségű, általában műanyag dübelek használata okozza. Ne legyen így, válasszon jó minőségű hőszigetelő lapokat és megfelelő szakembert az utólagos szigetelés szakszerű kivitelezéséhez! Pest megyében kérésére megfelelő szakembert ajánlunk Önnek.

Háza hőszigetelésekor mire figyeljen még?

Otthona utólagos hőszigetelésére hatványozottan igaz lesz az a megállapítás, hogy ha az alkotóelemekből kispórolja a minőséget, akkor az a végeredményben sem lesz benne.

Ha pedig a szakszerű kivitelezésből fog hiányozni a szakszerűség, akkor az elkészült szigetelés tartóssága lesz felettébb bizonytalan. Ne kockáztasson, mert otthona utólagos hőszigetelése nem az, aminél az ügyeskedés évtizedek múlva is következmények nélküli lesz.

Ha építész segítségét kéri a tervezéshez, akkor ő tisztában van a követelményeken túl az egyes hőszigetelő anyagok hőszigetelő képességével és a legfontosabb fogalmakkal is. Ha viszont a szigetelőanyag kiválasztását már saját maga végzi, akkor mindenképp érdemes tisztában lenni a hőszigetelési képesség szempontjából legfontosabb fogalmak pontos jelentésével:

  • U-érték (W/m2•K – azaz: Watt/ négyzetméter*Kelvin) – Hőátbocsátási tényező:
    • A hőszigetelő anyag, illetve bármilyen szerkezet hőátbocsátó képességét jelöli. Minél kisebb ez az U-érték, annál jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik az adott szerkezet.
  • lambda érték (W/m•K) – Hővezetési tényező:
    • A szigetelőanyag hőszigetelő képességét mutatja meg. Mégpedig azt, hogy meghatározott idő alatt, milyen mértékben áramlik át a hő az anyagon. Minél kisebb a lambda értéke, annál jobb a hőszigetelő képesség.
  • R-érték (m²K/W – azaz: négyzetméter*Kelvin/Watt) – Hővezetési ellenállás:
  • A szigetelőanyag hővel szembeni ellenállását, tehát a szigetelőréteg szigetelési hatékonyságát mutatja meg. Minél nagyobb az R-érték, annál jobb a hőszigetelés.

Utólagos szigetelés kisokos

Az eredményhez jó tervezés nélkülözhetetlen. A tervet azonban tartani is kell

A tervezett megtakarításhoz kialakított optimálisra tervezett hőszigetelést a kivitelezéskor nem lehet lecserélni olcsóbb hőszigetelő anyagokkal, mert ezzel nem pénzt spórol, hanem a minőséget és a hőszigetelési képességet veszi ki a szerkezetből.

„A nyílászárót a hőszigetelés előtt kell cserélni?”

Valószínűleg igen, de nem feltétlenül. Ha az ablakot úgy fogja hőszigeteltté alakítani, hogy a régi ablak tokja benn marad a falban, akkor nincs jelentősége a sorrendnek. A falszerkezetet nem kell megbontani, ezért az ablakszárnyak cseréjét a homlokzati falak szigetelése után is el lehet végezni. Ha viszont kibontják a tokot, akkor az ablakcserét kell előbb megcsinálni, és ezután jöhet a falak hőszigetelése, a már beépített nyílászáró tokkal együtt.

„Mindegy, hogy házam melyik részével kezdem a szigetelést?

Nem, nem mindegy.
Ott célszerű kezdeni, ahol a hőveszteség a legnagyobb. Szakemberek hőkamerás vizsgálattal pontosan fel tudják térképezni a házat, és pontos tanácsot tudnak adni arról, hogy tetőteret, a homlokzati falakat és/vagy a lábazatot kell elsősorban szigetelni.

A szigetelőanyag kiválasztásakor ne az anyag vastagságát nézze, hanem hőszigetelő képességét

eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

A hőszigetelő anyag hőátbocsátási tényezője (U-érték) és/vagy a hővezetési ellenállás R-értéke pontosabban mutatja Önnek a hőszigetelésre használt anyag minőségét, hőtartó képességét, mint maga a vastagsága. Minél alacsonyabb az U-érték, illetve minél magasabb az R-érték (mértékegysége m²K/W, azaz: négyzetméter*Kelvin/Watt), annál jobb az anyag hőszigetelő-képessége.

A megfelelő szigetelő anyagot rakja a megfelelő helyre

Más típusú hőszigetelő anyagok megfelelőek a homlokzati falak szigetelésére, a magastetők szarufák közötti szigetelésére és a padló szigetelésére. Természetesen van választási lehetőség a szigetelőanyagok között, de az egyes anyagok legfontosabb hőtechnikai jellemzőit figyelembe kell venni a választáskor.

  • A homlokzati falak hőszigetelésére a grafitos polisztirol lapok és a vakolható kőzetgyapot lemezek megfelelőek.
  • A padló szigetelésére a lépésálló polisztirol és kőzetgyapot lapok alkalmasak.
  • knauf nobasil mpn

    Knauf Nobasil MPN kőzetgyapot

    Családi házak magastetőinek szigetelésére a megfelelő kőzetgyapot és üveggyapot lemezek közül érdemes választani.

  • A belső válaszfalak szigetelésére pedig a megfelelő kőzetgyapot és üveggyapot lemezek alkalmasak.

Ha tökéletes megoldást szeretne, akkor utólagos hőszigetelésnél is ajánlott rendszerben gondolkodni, mert a gyártók nem véletlenül fejlesztik hőszigetelő rendszereiket. A tökéletes kompatibilitást és a felesleges hőhidak veszélyének az elkerülését így tudja tökéletesen biztosítani.

Ezzel szemben természetesen megfelelő szaktudás birtokában össze is lehet válogatni az optimális hőszigetelő rendszerhez szükséges termékeket. Ez az összeválogatott megoldás nem lesz jobb hőszigetelő képességű, mint a rendszer, viszont megfelelő szakértelemmel nem is lesz feltétlenül rosszabb, és adott esetben az anyagok számlájának a végösszege érezhetően kedvezőbb is lehet. Ehhez azonban már valóban megfelelő szaktudásra van szükség az optimális minőség garantálásához.

Kérdése van még családi háza hőszigetelésekor? Még nem választotta ki a hőszigetelő rendszert?

  • hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

    Szigeteléskor mire figyeljen? Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kőzetgyapot vagy hungarocell legyen inkább? Melyik a legjobb rezsicsökkentő szigetelő? Milyen vastagságban? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

    Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válassza ki homlokzati hőszigetelő rendszerét kérdéssor segíteni fog a választásban.

  • Ha pedig még további kérdése van, akkor hívja tanácsadó munkatársunkat munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számon. Segít Önnek az utólagos hőszigetelés fogós kérdéseinek megválaszolásában. Az Önnek legfontosabb szempont megismerése után pedig a legjobb rezsicsökkentő hőszigetelés kiválasztásában is.

2 gondolatok ezen: “Családi ház utólagos hőszigetelésekor mire figyeljen?

  1. Mező Zsolt

    Üdv!

    Nekünk egy ismerős csinálta a homlokzat utólagos szigetelését. Ahogy láttam a (10cm) grafitos nikecel ahol nem ért össze oda polisztirol ragasztót tett. Lehet ebből probléma?

    Köszönöm M. Zsolt.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt
      Bizony ebből lehet probléma, mert ahol nem ér össze a szigetelés a homlokzaton, ott hőhíd keletkezik. A polisztirol táblának és a polisztirol ragasztónak ugyanis nem egyforma a hőszigetelése. Még a polisztirol táblák tökéletes illesztésekor sem beszélhetünk teljesen hőhídmentes szerkezetről. A legjobb az lenne, ha a táblák tökéletes illesztése mellett két rétegben kerülnének fel a táblák, mégpedig egymáson elcsúsztatva, kötésben, hogy a két rétegnél a táblák találkozási vonala eltérő legyen.
      Kérem olvassa el a https://www.dalostuzep.hu/blog/hogyan-szuntetheti-meg-a-hohidat/ cikknek a Hogyan alakul ki a hőhíd, és mi okozza bekezdését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük