Cseréptető felújítást tervez tetőcserével? Erre a 3 dologra figyeljen!

Családi háza évtizedekkel ezelőtt épült, és otthona tetőjének a felújításán gondolkodik? Mi az a három dolog, amire figyeljen oda a tető felújításakor?

Lehetne ez a 3 dolog akár 13 is, de annyi mindent nem is érdemes már fejben tartani. Ezért inkább maradjunk csak az eredetileg írt 3 fontos dolognál a cseréptető felújításakor.

Kerámia cserép vagy betoncserép legyen?

A 70-es években nagy reneszánszuk volt a palatetős tetőfedésnek. Ezek a tetők, azonban ma már nagyon elavultak. A palalapok közül több eltört már. Belepte a moha a tetőt, és egy kiadós zivatarban nem lefolyik a tetőről a csapadék, hanem a palalapok között befolyik a tetőtérbe. Ha több helyen beázik a tető, akkor ilyenkor a padlás is veszélyben van.

Ha a pala helyett cseréptetőt szeretne rakni a házra, akkor máris adódik a legkézenfekvőbb kérdés. Betoncserép vagy inkább agyagcserép legyen?

Nem könnyű választani a kétféle cserép között, mert mindkét cserép kiváló minőségű a tető fedésére. A kerámia és a betoncserepek is nagy választékban állnak rendelkezésre, és a gyártók több évtizedes garanciát is vállalnak termékeikre. Ha a linkre kattint, akkor a Bramac cserepeiről tudhat meg jóval többet.

cseréptető felújítás

Kerámia vagy betoncserép kerüljön a házra?

A legkézenfekvőbb példa talán az, hogy a Creaton kerámia cserepeire 50 év garanciát vállal, mert olyan minőségben gyártja agyagcserepeit, hogy ezt kockázat nélkül megteheti. Ugyanakkor a Terrán és a Leier betoncserepeire is 50 éves garanciát vállal mindkét gyártó. Így ez a mérkőzés döntetlenre áll.

Hogyan lehet akkor választani a kétféle cserép között? Vagy nagyon nehezen, vagy pedig nagyon könnyen.

  • Nagyon nehezen lehet választani, ha racionális, az egyes cserépfajták – esetleg azon belül pedig még az egyes márkák – előnyeit és hátrányait mérlegelő döntést szeretne hozni.
  • Másrészt viszont éppen azért, mert a terméktulajdonságok és jellemzők nagyrészt hasonlóak, könnyen lehet választani akkor, ha valamelyik fajta cserép tetszik Önnek, vagy valamelyik márkában valamiért jobban megbízik, mint a többiben. Tehát ha Önnek valamelyik cserép a kedvence, akkor nagy biztonsággal választhatja a tetőre, mert biztos lehet benne, hogy nem választ majd rosszul. A legnagyobb tetőcserép gyártók, akár kerámia cserépről, akár betoncserépről legyen szó, kiváló minőségű tetőcserepeket kínálnak a vásárlóknak.

A cserép még kevés a tető felújításához. Kiegészítőkre és megfelelő tetőszerkezetre is szükség lesz

creaton balance téglavörös tető

Creaton Balance téglavörös cseréptető. A Balance cserép népszerű a tetők felújításánál is

Ha már kiválasztotta a tetőcserép fajtáját, és azt is tudja, hogy melyik márka melyik cserép típusa lesz a tetőn, akkor jönnek még a fontos részletek. A tetőcseréphez még kiegészítők sorára van szükség ahhoz, hogy elkészüljön a komplett tető. A tetőcserép gyártók komplett rendszert kínálnak, ezért bármelyik cserepet is választja, a márka kínálatában meg tudja vásárolni a szükséges kiegészítőket is. Érdemes rendszerben gondolkodni, mert ezek a tartozékok tökéletesen illeszkednek majd a tetőn, és nem lesznek olyan hézagot a tetőn, amelyeken keresztül befolyhat a csapadék.

A tetőfedés alá pedig tartószerkezetre is szüksége lesz. Ha betoncserepet választ, akkor a betoncserép nehezebb, mint a kerámiából készült cserepek. Az is igaz persze, hogy nagyobb méretükből adódóan kevesebb darabra van szükség egységnyi terület lefedéséhez, ezért a súlytöbblet nem olyan nagy mértékű, de azért azzal számolnia kell, hogy a betoncserép alá várhatóan erősebb tetőszerkezetre lesz szüksége.

Emellett még a tetőszerkezet szükségletet meghatározza a cserép típusa is. Ha hódfarkú cserép lesz a tetőn, akkor kétrétegű fedésre lesz szükség, ezért azzal is számolnia kell, hogy ilyenkor erősebb tetőszerkezet kell, mintha egyrétegű hornyolt cserepekkel lenne lefedve a tető.

Amikor a költségeket számba veszi, akkor még számolnia kell a tetőfólia árával és a munkadíjjal is.

Mi történik, ha valami baj lesz az elkövetkező évtizedekben?

A tető felújítása sok pénzbe fog kerülni, és nem mindegy az sem, hogy utána évtizedekig nem lesz gond a tetővel, vagy pedig néhány év múlva már hozzá is kell nyúlni, mert valami gond lett a beépített anyagokkal, vagy pedig a szakszerűtlen beépítés miatt bontotta meg a tetőt egy nagyobb vihar.

Ha már egy halom pénzt kifizetett az új tetőért, akkor már ezért cserébe legalább biztonságban érezhesse magát.

Terrán Synus sötétbarna tető

Terrán Synus sötétbarna tető. Tetőfelújításkor sokan választják a Synus cserepet

A legnagyobb tetőcserép gyártóktól ezt a biztonságot meg is kapja. A Creaton például 50 év garanciát vállal agyagcserepeire, és a betoncserepeket gyártó Terrán Cserép Kft. és a Leier is 5 évtizedes garanciát vállal a tőlük vásárolt tetőcserepekre. Ezek a méretes garanciák természetesen csak szakszerű beépítéskor érvényesek, ekkor azonban biztos lehet abban, hogy 5 évtizedig nyugodtan alhat a cserép miatt. Persze meg kell nézni azt is, hogy konkrétan milyen feltételekkel adják a gyártók ezeket a garanciákat, mert amikor tényleg valami gond lesz a tetővel, akkor már késő lesz visszamutogatni a vásárlás idejére. Vásárlás előtt tessék elolvasni a garanciális feltételeket, és akkor később nem érhetik majd kellemetlen meglepetések.

A hazai piacon ismeretlen gyártót azért sem érdemes választani, mert nem lehet biztos abban, hogy amikor esetleg majd a garanciális feltételek érvényesítésére kerül majd a sor, akkor elérhető lesz-e még a cég.

Az sem mindegy, hogy amikor majd évek múlva esetleg 1-1 cserép eltörik a tetőn, és pótolni kell, akkor be tudja-e szerezni a szükséges cserepeket és kiegészítőket hozzá.

Tudott már választani a betoncserepek és a kerámia cserepek között?

  • hogyan válasszon tetőcserepet

    Kerámia vagy betoncserép legyen? Milyen a tető formája? Milyen a hajlásszöge? Mi fontos még a cserép választáskor? Hogyan válasszon tetőcserepet a családi házára? Melyik lesz a legjobb? Ha még nem választott, akkor kattintson a képre cserép választását megkönnyítő kérdőívéért!

    Ha nem döntött még, akkor a Hogyan válasszon tetőcserepet kérdőív segíteni fog a cserép választásban.

  • Ha pedig kérdése van, mert nem tud választani, akkor a (+36-26)375-171-es számon segítünk a tetőcserép választásban.

2 gondolatok ezen: “Cseréptető felújítást tervez tetőcserével? Erre a 3 dologra figyeljen!

  1. Betkó Judit

    kérdésem lenne, hogy könnyűszerkezetes házra lehet-e bramac tetőcserepes tetőt tenni? illetve amennyiben a tetőszerkezet megfelelően meg van erősítve, biztonságos-e

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Judit
      A tartószerkezet erejétől függ. Az igaz, hogy a betoncserép egy nézetméterre vonatkozó súlya általánosságban nagyobb a kerámia cserepeknél, azonban megfelelő tartószerkezettel stabil, biztonságos tető építhető betoncseréppel is. Így a Bramac cserepekkel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük