Előre dönt a kémény kiválasztásáról?

Ha úgy dönt, hogy nem kész házat vesz, hanem építkezni szeretne, akkor hatalmas fába vágja a fejszéjét. Egy teljesen új ház felhúzásakor rengeteg kisebb-nagyobb dologra kell figyelni. Olyan részletekre, amik talán eszébe sem jutnának.

Sokan lelkesen megtervezik, hogy mekkora alapterületű lesz az épülő ház, milyen elosztásúak a helyiségek, hány szoba lesz, hol lesznek az ablakok, a bejárat stb. Olyan „apróságokról” azonban valahogy megfeledkezünk, mint például a kémény.

Abban azért egyetérthetünk, hogy egy ház megtervezése egy lelkes laikusnak nagyjából lehetetlen feladat. Pontosan azért, mert millió dolog van, ami valószínűleg eszébe se jut annak, aki nem tudja, hogy a víz- és gázvezetékek hogyan futnak a falakban, az áramról nem is beszélve. Mindig kell egy szakember, aki segít, és felhívja a figyelmet az apróságokra, és segít eldönteni, hogy a különböző lehetőségek közül melyiket válassza. A kémény kiválasztása is egy olyan feladat, amihez nem árt segítséget kérni.

A fűtés határozza meg a kémény típusát

Azt, hogy milyen kémény beépítése szükséges, alapvetően a fűtés típusa határozza meg. Az egyes fűtési rendszereknek nyilvánvalóan megvannak a követelményeik a kéményekkel kapcsolatban. Éppen ezért nem érdemes úgy választani, hogy rábök arra, amelyik szimpatikus. A fűtés biztonságával és hatékonyságával kapcsolatos követelmények behatárolják a lehetőségeket. Egy biztos: nem szabad félvállról venni a dolgot, mert ha nem jót választ, vagy éppen nem megfelelő a beépítés, akkor ennek súlyos következményei lehetnek. Egy elkapkodott választás, vagy a kellő gondosság nélküli beépítés akár a házban lakók életébe is kerülhet a szén-monoxid-mérgezés miatt.

Az a fontos tehát, hogy mindenképpen a fűtés típusának megfelelő kéményt válasszon. Ha így tesz, és egy jó, korszerű kémény mellett teszi le a voksát, akkor nem kell aggódni amiatt, hogy rossz vásárt csinált. Leginkább azért, mert egy igazán jó kéményre akár 30 év garanciát is vállal a gyártó.

Nem érdemes csak az anyagiak alapján dönteni. Mindenképpen fordítson erre kiemelt figyelmet! Egy igazán jó kémény lehet, hogy drágább, de a garanciának köszönhetően biztos választás. A hatékonysága miatt pedig előbb-utóbb megtérül a magasabb vásárlási ár. Gondoljon csak ezeknek a kéményeknek a több évtizedes élettartamára.

A kész kémény beépítése egyszerűbb

kémény építés

Ennél azért jóval korszerűbbek és biztonságosak az elemes, kész kémények. Emellett még élettartamban is lekörözik a hagyományos, épített kéményeket.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is kéne a nem túl olcsó kémények közül válogatni, amikor építeni is lehet. Nos, hogy mást ne mondjunk, a kémény építése elég problémás, nagy rumlival járó munka. Ráadásul biztosnak kell lenni abban is, hogy kiváló szakembert bízott meg, mert a kémény csak akkor lesz kellően hatékony, és mindenekfelett biztonságos, ha a kéményt építő tényleg érti a dolgát. Nem szabad kockáztatni, hiszen az életükbe is kerülhet. Egyértelmű, hogy hacsak nem ismer valakit a szakmában, akiért tűzbe tenné a kezét, akkor inkább nem vállalja ezt a rizikót.

Mindemellett azt is meg kell említeni, hogy a kész kémények hatásfoka sokkal jobb, mint az épített kéményeké. Ez leginkább a fűtésszámlán fog megjelenni, ami valljuk be, sok ember esetében érzékeny pont. A fűtésen a legjobban sajnos úgy tud spórolni, hogy beruház rá: modern, jó minőségű rendszerre, aminek egyértelműen része a kémény is, valamint a szigetelésre sem árt áldozni, ha nem akar eget verő számlákat látni. Igaz, ez az építkezéskor több pénzbe kerül, később azonban a ház működtetésekor a felújítási költségek megtakarításában hamar visszatérül.

Nagyon fontos a biztonság

A kémény esetében elsődleges szerepe van a biztonságnak. A kémény vezeti el az égésterméket a házból, beleértve a mérgező anyagokat is. Ha valami miatt nem működik megfelelően, a házban élők élete kerülhet veszélybe. Ezért nagyon lényeges a megfelelő kémény kiválasztása, vagy építtetés esetén a megbízható szakember felkérése. Tűzvonalban van. Kémény fronton a spórolás életekbe kerülhet. Nem érdemes kockáztatni.

A jó kémény amellett, hogy biztonságos, garantáltan hosszú élettartamú. Fontos, hogy tűzbiztos legyen, és jó legyen a huzata, mert csak így tud megfelelően működni. Ellen kell állnia az időjárás viszontagságainak is, hiszen egy része a szabadban van. A kémény kiválasztásakor is érdemes a megbízható márkák mellett dönteni, mert ezeknek nem véletlenül van akkora presztízsük. Külön is érdemes kiemelni a Leier és a Scheidel kéményeket, amelyek már évtizedek óta bizonyítják kiváló minőségüket.

Ha Ön éppen kémény választás előtt áll, akkor melyik felé hajlik a választása?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük