Fűtési energia megtakarítás tetőablak árnyékolóval

A Velux tetőablak árnyékoló nemcsak a megfelelő sötétséget biztosítja éjszakai nyugodt alvásához, hanem a fűtésre fordított energia megtakarításában is besegít.

Ha irodában vagy üzemben dolgozik, akkor ideje nagyobb részét zárt térben, a négy fal között tölti. Ezekben az épületekben a természetes fény helyett lámpákkal oldják meg a világítást. Ugyanez van a szellőzéssel is.

Ahelyett, hogy napjában 2-3 alkalommal néhány percre kitárnának minden ablakot, és ezzel biztosítanák a természetes levegőcserét, inkább klímával oldják meg a szellőzést. Ez ugyan rövid távon jót tesz a hatékonyságnak, de nem tesz jót a természetességnek. Hosszú távon pedig talán még a munkavégzés hatékonysága is romlik az egyre mesterségesebb irodai és üzemi környezetben.

A munkahelyi környezet egyre mesterségesebbé válása ellenében otthona természetességét talán meg kellene őrizni, amennyire csak lehet.

Persze legyen otthon is klíma a szellőzésre és a levegő kánikulában is megfelelő hőmérsékleten tartására. Azonban amikor nincs kinn a szabadban perzselő hőség, akkor az ablakok napi 2-3 alkalommal való kitárásával érdemesebb megoldani lakása levegőjének a kicserélődését. Illetve kánikulában is érdemes kora reggel és késő este szellőztetni, amikor kinn már elviselhető a hőmérséklet, és még illetve már nem annyira perzselően forró a szobába beáramló friss levegő.

Ilyen időszak a téli is, amikor a szellőzés mellett a fűtést is meg kell oldani a lakásban. Ha néhány percre teljesen kinyitja tetőtéri szobájának az ablakait, akkor ezzel a benti elhasználódott levegő kicserélődik, és felfrissül, miközben a falak és a bútorok még nem hűlnek ki. Tehát amikor bezárja az ablakokat, akkor nagyon hamar újra felmelegszik a friss levegő a falak és bútorok valamint a fűtőtest hőleadásával.

Természetes fényre mindig szükségünk van, de télen kevéshez jutunk hozzá. December végén, január elején reggel 7 órakor világosodik ki, és ekkor már talán régen dolgozik az üzemben. Vagy már úton van, hogy 8 órára beérjen a munkahelyére. Ehhez arra van szüksége, hogy még korábban ébredjen, olyankor, amikor még koromsötét van kinn.

A téli sötétben kelés pedig azzal jár, hogy éppen akkor nem jut elég napfényhez, amikor a leginkább szüksége lenne rá. Ha pedig utána a munkahelye is olyan, ahol az ablakokon beáramló természetes fény helyett lámpákkal oldják meg a világítást, akkor napközben sem jut elég természetes fényhez. Ha zárt térben dolgozik, akkor télen szinte csak hétvégén jut egy kis természetes napfényhez. Ilyenkor bizony könnyen előfordulhat, hogy szervezete nem jut elég természetes fényhez.

Ez is szerepet játszhat abban, hogy télen fáradtabb a megszokottnál, és emellett még kisebb-nagyobb alvászavarral küszködik.

Az alvását pihentetőbbé és nyugodtabbá teheti, reggel pedig frissebben ébredhet, ha sötétben alszik. Nappal viszont természetes fényre lenne szüksége, vagyis arra, hogy a lámpatestek világossága helyett a napfény világítsa be azt a helyiséget, ahol tartózkodik.

Velux hővédő energiaroló

Nemcsak az árnyékolásban, hanem a hőszigetelésben is segít a Velux hővédő energiarolója

Ebben segít Önnek otthonában a Velux tetőablak árnyékolója, mert egyszerre képes biztosítani a pihentető alváshoz szükséges elsötétítést, és az igénye szerinti nappali fényszabályozást.
A Velux hővédő energiarolót úgy tervezték meg, hogy ne csak az árnyékolásban és a fény szabályozásában, hanem a tetőtéri szoba hőszigetelésében is vegyen részt. Megfelelő használatával jelentősen tudja csökkenteni tetőtéri szobája fűtésének energiafelhasználását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük