Gipszkarton tapétázása könnyen és gyorsan

Ha az élet úgy hozza, akkor gipszkarton fallal könnyen és gyorsan kettéoszthatja otthona bármelyik szobáját. A válaszfal helyének kijelölése után már szerelheti is fel a profilokat a falra, és kezdődhet a gipszkartonozás.

A falra felszerelt profilokra csavarozhatja is a gipszkarton lapokat. A lapok közé hangszigetelő anyagként üveggyapotot vagy kőzetgyapotot érdemes tenni, és már kész is van a válaszfal. Már kezdődhet is a fal festése vagy tapétázása.

A gipszkarton tapétázásához segíthetünk néhány hasznos tanáccsal?

A huszonegyedik század építőanyaga a gipszkarton. Nagyobb felfordulás nélkül, könnyen átalakíthatja vele a lakását. Ezt a korszerű építőanyagot is szépíteni kell azonban a beszerelése után festéssel vagy tapétázással.

A gipszkarton tapétázása házilag is szakszerűen megoldható. Ha a gipszkarton lapokat szakavatott módon fel tudta fogatni a stabilan felszerelt profilokra, akkor a tapétázás sem fog semmilyen különösebb nehézséget okozni Önnek. Bátran nekikezdhet a tapétázásnak. Nem lesz gond.

A tapétázás előkészítése gipszkarton falnál

gipszkarton tapétázása

Gipszkarton fal előkészítése tapétázásra

A gipszkarton lapok felszerelése után következik a hézagolás, a lapok közötti hézagok feltöltése, és a hézagerősítő csíkokkal való lefedése és besimítása. Ez döntő módon meghatározza majd gipszkartonból készült fala felületének simaságát. A toldásokon túl a lapokat felerősítő csavarok fejeit is fedje le a felületbe besimított gipsszel. A hézagolásra használt anyag megszáradása után csiszolópapírral teljesen sík felületre kell csiszolni, és a lecsiszolt por lesöprése után már kész is van a fal a tapétázáshoz. Azaz még nem teljesen készen.

Ha igényes falfelületet szeretne, akkor a teljes felületet érdemes besimítani, és utána lecsiszolni, mert ezzel egységesen sima felületet kap.

Ha pedig még kellően előrelátó is, akkor már a tapétázáskor számoljon azzal, hogy idővel a most felrakott tapétát is le kell majd szedni. Ha a gipszkartonra ragasztaná a tapétát, akkor a tapéta leszedéskor itt-ott hozná majd magával a gipszkarton felső rétegét is. Ennek elkerülésére érdemes lekennie a simára csiszolt felületet mélyalapozóval. Ez csökkenti a gipszkarton nedvszívó képességét, és a felső részét is megszilárdítja annyira, hogy nem lesz gond majd a tapéta esetleges leszedésénél.

Ha a gipszkartonozott fal teljes felületét lekeni az alapozóval, akkor ezzel a tapétaragasztó tapadását is segíti.

Arra figyeljen még, hogy a besimítás után várni kell egy napot az alapozóval, és az alapozó felvitele után is várjon egy napot a tapétázással.

Tapétázás a hagyományos falaknál már jól ismert módon

Ha a falat megfelelően előkészítette, akkor a tapétázás már pontosan úgy történik, mint a hagyományosan épített téglafalaknál.

Tapétaragasztóként a tapétához megfelelőt válassza, és akkor nem lesz gond vele. A tapéta nem fog felhólyagosodni és meggyűrődni. Abban is biztos lehet, hogy a széle sem fog felválni majd.

Gipszkarton fala tapétázásakor tehát két dologra ügyeljen majd:

  • Tökéletesen simára csiszolt gipszkarton falát mélyalapozóval kenje át.
  • A tapétázáskor a mellékelt használati utasítás szerint járjon el. Ha így tesz, és gondosan dolgozik, akkor gipszkarton falán a tapéta tartósan szép lesz.

A (+36-26) 375-171-es számon munkatársaink munkaidőben várják a hívását, és segítenek Önnek választ találni a gipszkartonozással kapcsolatos további kérdéseire is.

A gipszkarton tapétázása után legyen Önnek is tartósan szép válaszfala.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük