Hangszigetelő gipszkarton szerkezetet keres lakásába?

A tetőtér beépítésén gondolkodik? Vagy egy szobából alakítana ki két kisebb helyiséget? Ha igen, akkor szinte biztos, hogy gipszkartonnal fogja elkészíteni a válaszfalat.

rockwool airrock nd kőzetgyapot

Rockwool Airrock ND hangszigetelő kőzetgyapot lemez

A két helyiség elválasztásán túl azonban a hangszigetelést is meg kell oldani a lakás átalakításakor. Fontos kérdés, hogy milyen mértékű hangszigetelésre van szükség a kialakítandó helyiségek között?

Hangszigetelő gipszkarton szerkezet kialakítása a falban

hangszigetelő gipszkarton fal

Hogyan lehet javítani a gipszkarton fal hangszigetelését?

Hagyományos esetben a két oldalra felszerelt gipszkarton lapok közé bekerül egy üveggyapot vagy kőzetgyapot betét, és ez látja ez a hangszigetelés feladatát. Ha ez a hangszigetelés megfelelő, akkor valóban rendben is van a gipszkartonból megépített fal szigetelése. Mi van azonban olyankor, amikor a két helyiség közötti átszűrődő zajok szigetelésére ez a megoldás nem elegendő? Mit lehet ilyenkor tenni?

Három dolgot is tehet a hangszigetelés javítására:

  1. Egyrészt mindenképp érdemes jobb hangszigetelő anyagot választani a korábban eltervezettnél. Ez azt jelenti, hogy az adott vastagságban betehető kőzetgyapot vagy üveggyapot betétnél jobb minőségű, ezáltal jobb hangszigetelő képességgel rendelkező kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelést kell választani. Minél nagyobb a hangszigetelő anyag tömege és sűrűsége, illetve minél porózusabb a szerkezete, annál jobb a hangszigetelő képessége. Ugyanez igaz a gipszkarton lapokra, és azok hangszigetelésére is.
  2. Másrészt azonban a gipszkarton lapok, hangszigetelő betétek és egyéb segédanyagok megfelelő rétegrendjének a kialakításával és a szakszerű beépítéssel is nagyban javíthatja a megépített fal hangszigetelését.
  3. A megfelelő rétegrendből következően pedig minél több rétegből áll a fal, annál jobb lesz a hangszigetelése.

A hangszigetelés javítására meg kell oldani, illetve javítani kell a léghangok elnyelését, és csökkenteni kell a lépéshangok terjedését is. Ezt úgy tudja elérni, ha a rezgéseket elnyelő szigetelő anyagokkal elszigeteli egymástól az egyes épületelemeket.

A legkézenfekvőbb megoldásként a gipszkarton falat tartó szerkezet elemeit, vagyis a gipszkarton profilokat szivacsos alátétszalagokra fektetve kell az oldalsó falakra valamint a padlóra és a mennyezetre felszerelni. Ezzel is jelentősen csökkenthető a hanghatásokra kialakuló rezgések átvétele. A fa tartóváz sokkal kevésbé képes mereven tartani a hangok hatására rezgő falat. Az acélból készült függőleges CW idomok merevsége jelentősen segíti a jobb hangszigetelést. Ha pedig a tartószerkezet a CW idomoknál rugalmasabb, ezáltal jobb hangelnyelő hatású MW idomokból épül fel, vagy a tartóvázat megkettőzve alakítja ki, aminek hatására megnövelheti a beépített szigetelőanyag vastagságát is, akkor még jobb lesz a fal hangszigetelése.

Még tovább javíthatja a gipszkarton fal hangszigetelését, ha a minden egyes függőleges CW profilra a gipszkarton lapok felcsavarozása előtt szivacsos alátétszalagot ragaszt mindkét oldalra. 1-2 decibellel ezzel is nő a hangszigetelés mértéke.

Ha speciális összetételű, nagyobb sűrűségű, ezáltal jobb hangszigetelő képességű gipszkarton lapokból állítja össze a falat, akkor ezzel is javítani tudja a fal hangszigetelését. A fal fedéséhez használt gipszkarton lapokat érdemes több rétegben, kötésben felrakni a falra, egymás fedésével, és a lapok közé viszkoelasztikus gélt felrakva még tovább lehet javítani a hangszigetelést.

rockwool airrock xd

Rockwool Airrock XD kőzetgyapot gipszkarton válaszfal hangszigetelésére

A szigetelő anyag vastagságán túl a minősége is jelentősen befolyásolja a hangszigetelést, és a megfelelő segédanyagok szakszerű beépítésével is javítható a szigetelés.

A tartó falak és a gipszkarton fal közötti hanghidak kialakulását az eredeti fal és a felszerelt gipszkarton fal közötti kb. fél-egy centiméteres hézagok kialakításával lehet jelentősen csökkenteni. A gipszkarton lapok felcsavarozása után ezeket a hézagokat megfelelő rezgéscsillapító hézagoló anyaggal kell kitölteni.

A jól hangszigetelő gipszkarton fal titka az, hogy direkt a hangszigetelésre kialakított és több rétegben a profilra szerelt speciális gipszkarton lapos fedés alkossa a falat, mégpedig a lapok egymás takarásában való felerősítésével. Minél több réteg alkotja a gipszkarton fal burkolatát, annál jobb.

A gipszkarton lapok, profilok és egyéb anyagok megfelelő rétegrendjének a kialakításával jó hangszigetelésű szerkezetek alakíthatók ki.

Lég és lépéshangok csökkentése a lakásban

A gipszkartonból készült válaszfal szerkezeteknél tehát elsősorban a léghangok elnyelését, és a zavaró lépéshangok terjedésének a csökkentését kell megoldani. Viszonylag egyszerű a feladat, ha tudja, hogy mindezt hogyan kell megoldani. Hogyan lehetséges ez?

  • Ahogy korábban már olvasta, a megfelelő rétegrendben kialakított hangszigetelő szerkezet kialakításával.

Önnek milyen hangszigetelő képességű gipszkarton falra van szüksége lakásában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük