Hófogás és hóvédelem a tetőn

A lehulló hó nemcsak a járdákon és az utakon ad feladatokat. A családi házak tetőin is vannak olyan kisebb-nagyobb feladatok, amelyeket érdemes elvégezni. Nagy különbség azonban az, hogy amíg a utakon a hóesés után kell eltakarítani a havat, addig a háztetőn előzetesen érdemes elvégezni azokat a munkálatokat, amelyekkel biztonsággal meg fog birkózni a tető a legnagyobb hóesésben illetve a hóesés után is.

A frissen lehullott hónak örülünk, de ha egyszerre nagy mennyiségben jön, akkor nemcsak az utakon, hanem a tetőn is gondot okozhat.

Ha a déli órákban süt a nap, akkor olvadni kezd a hó. Ennek a fagypont feletti kellemes hőmérsékletnek azonban néhány óra után vége szakad, és újra elkezd fagyni. Így az olvadáskor összeeső, és meginduló hó a fagyban megáll, és elkezd jegesedni.

A tetőket úgy tervezik, hogy a tetőfedés súlyánál jóval nagyobb terhet is elbírjon. Erre szükség is van egy téli nagy hóesés után. Ha hetekig nem olvad el a hó, akkor ez a megnövekedett teher hetekig terheli a tetőt.

Ez a hosszú heteken át tartó megnövekedett terhelés elsősorban az alacsonyabb hajlásszögű tetőkön okozhat problémákat a tető szerkezetében.

Ezeken az alacsonyabb hajlásszögű tetőkön még tovább megmarad a hó, és ha nem tökéletesen vízzáró a fedés, vagy nem megfelelően alakították ki a tetősíkok találkozásánál a hajlatokat, illetve a szegélyezéseknél a lemezeléseket, akkor ez bizony a lassú olvadáskor beázásokat okozhat.

Ha a tetőcserepek el vannak csúszva, akkor hóeséskor a tetőcserepek közötti hézagon a lehulló hó könnyen bejut a tetőcserepek alá.

Beépítetlen padlástérnél könnyű észrevenni a tetőcserepek közötti réseket, mert a tető alatt állva világítanak ezek a rések nappali világosságnál. Ilyenkor a tetőcserepek megmozgatásával, helyükre rakásával a legtöbb esetben megszüntethetők ezek a világító hézagok. Ha viszont be van építve a tetőtér, akkor nem tud a tető alá állni, és nem tudja igénybe venni a kinti fény segítségét a cserepek közötti rések felfedezésében.

A lemezelések mellett, például a tető szélén, a vápa kialakításoknál vagy a kéménynél is könnyen bejuthat a cserepek alá a hó, illetve a csapadék. Ez ellen úgy tud védekezni, hogy a cserepeket hézagmentesen illeszti a lemezszegélyre, hogy amennyire lehet résmentesen illeszkedjenek, és ne hagyjanak teret a hó és a csapadék beszivárgására.

A hó és a csapadék beszivárgása ellen a kúpcserepek megfelelő illeszkedését is biztosítani kell, mert a gerincen, illetve a tetősíkok találkozásánál is könnyen bejuthat a hó a tetőcserepek alá. Ez ellen természetesen az a jó megoldás, ha a kúpcserepek nemcsak hézagmentesen fel vannak rakva a gerincre, hanem ki is vannak kenve. A kúpcserepek megfelelő vízzárása a tetőszerkezetet is védi a gerincnél, és a megfelelően rögzített, illetve kikent kúpcserepek a széllökésekkel szemben is jóval nagyobb védelmet nyújtanak.

Beépített tető porhó elleni védelme

Beépített tetőknél nagyon fontos a megfelelő rétegrend. Ezzel a porhó ellen is védeni tudja a tetőteret. Jó tudni, hogy a porhó elsősorban a gerinceknél és a szellőzőcserepeken keresztül juthat be a tetőfedés alá.

  • Az egyszeresen átszellőztetett tetőnél érdemes a hőszigetelést a gerincig kitölteni. Ez nemcsak jobb hőszigetelést, hanem jobb komfortérzetet is ad. Ilyenkor a gerincen át kell hajtani a tetőfóliát, és ekkor nem lehet a szigeteléssel probléma.
  • A kétszeresen átszellőztetett tetőnél az alátétfólia az ellenléc felső oldalára van felrakva, ezért a porhó bejutására nagyobb az esély.
  • A szellőzőcserepeken át azonban még tökéletesen rögzített tetőfóliánál is bejuthat a porhó a tetőfedés alá. Ha a porhó elolvad, akkor rongálhatja a tető szerkezetét. Az így bejutó nedvességgel szemben a kiszellőztetéssel lehet védekezni. Mégpedig úgy, hogy a két alátétfólia közé egy perforált lemezt kell behelyezni, és ez biztosítani fogja a kiszellőzést.

A finom porhó tetőtérbe jutását nem tudja teljes mértékben megakadályozni, de az eresznél kialakított kiszellőző rések beiktatásával a nedvesség el fog távozni a tetőszerkezetből.

Hófogó a tetőn. Meg kell akadályozni a hóréteg lecsúszását

hófogó a tetőn

Miért van szükség a tetőn ilyen sok hófogóra?

A nagyobb hajlásszögű tetőn a tetőn lévő hó olvadáskor könnyen megcsúszhat megfelelő hófogás nélkül. A tetőről lezúduló hó komoly balesetveszélyt is okozhat, főleg akkor, ha közel van a járda, vagy ha autó parkol a közelben.

Akkor is veszélyes a hóréteg megcsúszása, ha nem zúdul le, hanem „csak” az ereszcsatornát terheli meg, mert az ereszcsatornát tartó vasak a terhelés alatt könnyen elhajolhatnak, és el is tömítődik a csatorna.

A tetőről lezúduló hó okozta balesetveszélyes helyzeteket kétféleképpen is meg tudja előzni:

  • Az egyik megoldásként erős acéllemezből hajlított hóvágókat erősítenek fel a tetőcserepekre. Ezek az acéllemezek egyrészt megtartják az összetömörödő havat, ha pedig az olvadás olyan hirtelen, hogy mégis megindul a hóréteg, akkor pedig szét is vágják a hóréteget, és ezzel csökkentik a balesetveszélyt.
  • A tetőn lévő vastag hóréteg lecsúszását azonban igazán csak az eresz vonalához közel felhelyezett hófogó rácsok képesek megakadályozni.

Kisebb felületű tetőnél nem feltétlenül szükséges a hófogó rácsok felrakása. Elég a hóvágók megfelelő sűrűségű felszerelése is. Nagyobb felületű tetőnél azonban célszerű hófogó rácsokat szerelni a tetőre, különösen akkor, ha gyalogos forgalomra használt járda van a lezúduló hóréteg alatt vagy pedig autó parkol a közelben.

Különösen veszélyesek a jégcsapok a tető alatt elhaladókra. Ha a járdán haladó embereket veszélyeztetik, akkor ezeket a jégcsapokat le kell szedni az ereszről.

4 gondolatok ezen: “Hófogás és hóvédelem a tetőn

  1. Sándor

    Jobban teszed ha önvizsgálatot és önkritikát gyakorolsz mire vagy alkalmas mire nem, mikor leírsz valamit

    Szakember

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szakember
      Köszönöm a hozzászólását. Nyilván a segítő szándék, és a mások iránti tisztelet vezérli Önt is. Minden jót kívánok Önnek.

  2. Oravecz Hábor

    Tisztelt Szakember!
    Szeretném megkérdezni, hogy törvényileg köteles vagyok-e hófogót feltenni a tetőmre? Ha esetleg nem, akkor bármilyen károm származhat-e ebből?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Gábor

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gábor
      A 25-75° fok közötti hajlásszögű tetőt hófogó sorral el kell látni akkor, ha az eresz élvonala közlekedésre szolgáló területtel határos vagy ilyen terület fölé nyúlik.
      Ez azonban nem jogi állásfoglalás. Erről egy jogászt kérdezzen meg. Ugyanis nincs addig baj, amíg nem történik baj. Ha viszont megtörténik a baj, akkor már késő utólag kapkodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük