Hogyan alakítsa át fürdőszobáját gipszkartonnal?

Nagy fába vágja a fejszéjét, ha fürdőszobája átalakításához kezd hozzá. Fürdőkád, mosdókagyló, fürdőszobaszekrény vagy szennyes ruha tartó kosár, a háztartási gépek és épületgépészeti berendezések közül pedig egy mosógép, gáz- vagy villanybojler biztos van a fürdőszobában.

Ráadásul a hely is minden bizonnyal igencsak ki van mérve a lakás többi helyiségéhez képest. Könnyen előfordulhat az is, hogy még ezeken az alapvető fürdőszoba berendezéseken kívül a wc is a fürdőszobában található. Számíthat rá, hogy nagy összefüggő felületek nem nagyon lesznek a falon, és még a fürdőszoba egy speciális sajátosságával is meg kell birkóznia. Ugye tudja, hogy mi lehet ez?

impregnált gipszkarton

Rigips impregnált gipszkarton lapok a nedves helyiségek válaszfalainak építéséhez

A fürdőszoba meglehetősen párás helyiség. Zuhanyzáskor, fürdéskor, mosáskor annyira megtelhet a levegő párával, hogy ezt már az átalakításokhoz használatos normál gipszkarton burkolólapok nem viselik el. Ezért a fürdőszobához hasonló párás helyiségek átalakításához a nedvességet jól tűrő, impregnált gipszkarton lapokat kell beépíteni.

Ha nem készített még korábban gipszkarton falat a lakásban, akkor nem javasoljuk, hogy fürdőszobájának az átalakítása legyen az első. A páradús levegővel ugyan csak annyi dolga lesz, hogy az ennek megfelelő impregnált lapokat használja majd, de a fürdőszoba berendezések elrejtésével, illetve láttatásával első próbálkozáskor komoly gondjai lehetnek. Ha nincs gyakorlati tapasztalata, és nem jött rá munka közben néhány ötletes megoldásra, akkor kicsi az esélye annak, hogy első gipszkartonozási munkájánál mestermű kerüljön ki a keze közül.

Érdemes a fürdőszoba felújítását gyakorlott szakemberre bízni, vagy legalábbis megkérni egy olyan ismerőst, aki már dolgozott életében gipszkartonnal. Az a legjobb, ha nem is egyszer tette már ezt, és tényleg tetszetős megoldásokat készített már a gipszkartonnal.

A gipszkarton fal tartószerkezetének elkészítése

fürdőszoba átalakítás gipszkartonnal

Mire figyeljen oda a fürdőszoba gipszkarton falainak a kialakításakor?

Nemcsak az a feladat, hogy a különféle fürdőszoba berendezéseket megfelelően láttató és a vezetékeket lehetőleg eltakaró burkolatot érdemes kialakítani a fürdőszobában, hanem a berendezések későbbi működésének megfelelően a vezetékek kivezetését is alaposan érdemes végiggondolni. Például hogy lesz megoldva a mosógépből a vizet kivezető cső?

  • Lehet, hogy érdemes a kivezetését az elkészülő falra szerelni, a cső pedig majd a burkolat alatt fog futni.
  • Vagy a kádlefolyót bontja meg a mosógépből kikerülő víz elvezetéséhez?
  • Bármelyiket is választja, dönteni kell, és utána pedig úgy megcsinálni, hogy később se legyen ebből fennakadás.
uw gipszkarton profil

UW profil gipszkarton válaszfal építéséhez vízszintesen a mennyezetre és a padlóra felszerelve

A burkolat tartószerkezete készülhet fából is, a fürdőszobában azonban érdemes a tartósabb és stabilabb szerkezetet adó horganyzott acélprofilokkal dolgozni. Az acélprofiloknak a méretre vágása is könnyebben megy, és a felfogadásuk is egyszerűbb. Nem kell a 6-8 centiméter vastag fenyőfa staflikat a fürdőszoba falra szerelni, elég a néhány milliméter vastag acélprofilokat felfogatni. Ezzel a néhány centivel is helyet spórol, ami nem hátrány akkor, ha helyszűkében van.

Mivel nem önálló válaszfalat épít a fürdőszoba egy részének a leválasztására – így is elég szűk a hely -, hanem előtétfalat, ezért az UW és CW idomok helyett UD és CD profilokat érdemes használni a fal megfelelő rögzítéséhez. Felülre – nem kell feltétlenül a plafonig burkolni, sőt felesleges is – és a kád peremére vízszintesen UD profilok kerülnek fel, közöttük függőlegesen pedig a CD idomok fogják tartani a falat. A függesztő pálcákat beütő dübelekkel érdemes a megfelelő helyre rögzíteni. Milyen szerkezeti kiegészítőkre lehet még szüksége a gipszkartonozáshoz?

A gipszkartonból készülő előtétfalnak megvan az előnyös tulajdonsága, hogy a bojlerhez csatlakozó gázvezeték is jótékonyan eltakarható vele.

A fürdőszoba felújítása során a berendezések tökéletes használhatóságát lehetővé tevő tartószerkezet stabil megtervezése és kialakítása a szakembertől is lelkiismeretes munkát és kellő odafigyelést igényel. Egy pályakezdő gipszkartonozó ezeket a készségeket kellő türelemmel és informálódással helyettesítheti. Ha Önnek van türelme a barkácsoláshoz, akkor  szép megoldásokat készíthet.

A gipszkarton burkolat felrakása a fürdőszobában

Ha lehet ilyet mondani, akkor az impregnált gipszkarton lapok felrakása még aprólékosabb munka a berendezések körüli kivágások, beszabások miatt. Mert mint tudja a gipszkarton előtétfal jótékonyan el fogja fedni a gázbojlerhez csatlakozó vezetéket, de a gázbojlert már nem. Ezért a bojler helyét pontosan ki kell vágni a lapból, és utána felfogatni a profilokra.

Nyilván néhány milliméteres hézag azért maradjon ki a bojler mellett. Erre azért is szükség van, mert bármi is történik a bojlerrel, a hiba megállapításához és a javításhoz az első lépés a burkolatának a levétele. Nem lenne jó, ha be lenne szorítva a gipszkarton burkolatba.
Az ablak melletti burkolás, a kád felett lévő csaptelep körüli burkolás is kellő türelmet, és odafigyelést igényel.

Ha nemcsak a kád felett, hanem például a mosdókagyló mögött is hasonló burkolat, előtétfal készül, akkor itt pedig a fürdőszobaszekrény körüli burkolás jelenti a megoldandó feladatot.

További fürdőszobai felszerelések is lehetnek azonban még, amelyeknek a zavartalan működését a gipszkarton fal felszerelése után is biztosítani kell. Ezért érdemes előre körültekintően végiggondolni, hogy mit szeretne kialakítani a fürdőszobában.

Tudja már hogyan szeretne gipszkartonozni fürdőszobája felújításakor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük