Hogyan építsen válaszfalat gipszkartonból?

Gipszkarton fal építése egyszerűen, könnyen és gyorsan. Ez azért még nem olyan nagy segítség, ha hozzá szeretne látni a válaszfal építésének. Egy kicsit bővebben szeretné megtudni, hogyan tud gipszkartonból válaszfalat építeni?

Otthonuk elrendezése kedvére való a család apraja-nagyjának? Mindenkinek éppen megfelelő szobája van, ahol jól is érzi magát? Vagy azért lehetne egy kisebb átalakítással javítani az állapotokon?

Ha érdemes lenne átrendezni a lakást, akkor mi a helyzet? Nehezen szánja rá magát az átépítésre? Vagy azért nem irtózik annyira a gondolattól?

  • Ha a kényelmesebb elrendezéshez egy már meglévő válaszfalat kellene arrébb rakni, akkor ez azért nem is olyan egyszerű dolog. Egy téglafal átépítéséhez érdemes kőművest hívni, aki a régi fal lebontásával és egy másik fal felépítésével – a száradási idővel is kalkulálva – akár 2-3 hétig tartó felfordulást is okozhat a lakásban. Kell ez Önöknek? Ön is úgy van vele, hogy ha nem muszáj, akkor ezt a tortúrát lehetőleg inkább kihagyná az életéből? Nincs egyedül ezzel.
  • Ha viszont a falak nagyjából jó helyen vannak a lakásban, csak hiányzik egy, akkor már talán nem ennyire vészes a helyzet. Ha szeret barkácsolni, fúrni-faragni a ház körül, akkor egy gipszkarton fal felállítása nem okozhat megoldhatatlan feladatot.

Ha egy szobát kellene kettéosztani egy válaszfallal, mert pl. felnőttek a gyerekek, és a nagyobb már saját szobára vágyik, akkor a legkézenfekvőbb megoldás lehet a gyerekszoba megosztása egy gipszkarton válaszfallal. Így az átalakítás messze nem jár akkora felfordulással, mint egy téglafal építése, és viszonylag hamar kész is van. A fal akár egy nap alatt is elkészülhet, és utána már csak a festés vagy a tapétázás marad hátra. Persze lehet, hogy nem lesz azért mindennel kész egy nap alatt, de azért mégsem fog napokba vagy hetekbe kerülni egy új válaszfal megépítése. Biztos lehet benne, hogy nem lesz hetekig rumlis az egész lakás.

Hogyan építse meg a gipszkarton falat?

gipszkarton válaszfal építése

Gipszkarton válaszfal építése a lapok felfogatásával a fa tartószerkezetre

Először is mérje fel, hogy hova szeretné felállítani a válaszfalat, és mérje le pontosan. Ha megvannak a fal méretei, akkor még el kell döntenie, hogy milyen vastag legyen a fal, és utána pedig be kell szereznie az építéshez szükséges anyagokat. Ehhez előzetesen nem árt egy egyszerű tervet készíteni a tartószerkezetről és a gipszkarton burkolólapokról is, hogy pontosan meg tudja határozni a szükséges mennyiségeket.

A fal hangszigeteléséhez pedig kőzetgyapotra vagy üveggyapotra lesz szüksége.

gipszkarton válazzfal építése

Gipszkarton válaszfal építése acélváz szerkezetre

A legfontosabb szükséges anyagok jegyzéke elég rövid: 80×80 milliméteres fenyő lécek, csavart szegek és az egyéb szükséges kötőelemek, a szigeteléshez szükséges kőzetgyapot vagy üveggyapot táblák és természetesen a gipszkarton lapok. A fenyő lécek helyett tartószerkezetként horganyzott acél gipszkarton profilokat is használhat 50, 75 vagy 100 milliméteres vastagságban.

  • A vízszintes szerkezet kialakításához az UW, a függőleges vázszerkezethez pedig a CW profilok építhetők be. Ha szükséges, akkor az ajtó beépítéséhez az UA profilokat használja.
  • Minél vastagabb lesz a fal, annál jobb lehet a hangszigetelése megfelelő kivitelezéssel.

Ezeket az anyagokat az építőanyag kereskedések többségében vagy bármely barkácsáruházban hiánytalanul be tudja szerezni. Mikor lát hozzá a fal építéséhez?

Ha nem a horganyzott profilokat választja, akkor a tartószerkezet váza 60-80x 60-80 milliméteres fenyőlécekből készüljön. A vízszintesen felszerelt, padló és mennyezet síkjában végigfutó tartólécek közé illessze be az oldalfalakra felszerelt függőleges keretléceket. A gipszkarton lapok szélességének megfelelően a lapok toldása valamint a felezőjüknek a mentén, a lapok fele szélessége távolságában osztólécekre is szükség van a szilárd tartószerkezet elkészítéséhez. A gipszkarton lapok általában 120 centiméteresek, ezért az osztólécek 60 centis távolságra vannak egymástól.

Az elkészülő fal felületi nagyságától és a fal magasságától függően a gipszkarton lapok kereszttoldásához is be kell illeszteni vízszintesen futó tartóléceket. Akkor is szükség van a vízszintes tartólécekre, ha ajtó lesz a gipszkarton falban. Ajtóra pedig valószínűleg szükség lesz, mert a leválasztott szobarészbe is be kell menni valahogy, és elég valószínű, hogy a gyerekszobának nincs két ajtaja. A keresztléc helyét a táblahosszak alapján érdemes eldönteni.

Ha a vázlatrajz alapján kiszámolta az egyes anyagokból szükséges mennyiségeket, és meg is vásárolta azokat, akkor neki is láthat a gipszkartonozásnak.

A válaszfal helyét a plafonon mérje ki előbb, és a plafonon jelölje is ki a vízszintesen futó tartóléc pontos helyét. Ezután a padlóra fektetett tartóléc helye már adja magát. Függővel jelölje ki az alsó tartóléc pontos helyét.

Az alsó vázlécet érdemes egy 3 mm vastag tömítőszalagra fektetve a padlóhoz fogatni. Ügyeljen rá, hogy az ajtónyílás helye alul maradjon szabadon, hisz az ajtónak akadálytalanul nyílnia kell. A vízszintes lécek után az oldalfalakra kell a függőlegesen futó hossztartó léceket felrakni. Ezek alá is tegyen szivacs csíkot. Szilárdabban fog állni az elkészült fal.

Milyen szegélyléc van alul az oldalfal mentén? Ha magasabb, mint a padlóra felszerelt tartóléc, akkor a tartólécre olyan magas lécdarabot kell szegezni, aminek a felső része egy szintbe kerül a szegélyléc magasságával. Az oldalfalra felszerelt függőleges tartóléc erre támaszkodik majd. A mennyezetre is fogassa fel a tartólécet úgy, hogy a plafon és a léc közé tömítőszalag kerüljön. Fúrjon műanyag tipliket a plafonba, és ezekbe csavarozza fel a tartólécet.

Ezután következik a függőleges lécek berakása. Ezeket szabja méretre, és a kijelölt helyeken ferdén beütött, majd becsavart csavart szegekkel rögzítse a vízszintesen elhelyezett tartólécekre. Mindenképp érdemes a csavart szegeket előfúrt lyukakba ütni, mert ekkor nem fog megrepedni a tartóléc. Ugyanígy előfúrt lyukakat használjon a vízszintes pántok berakásakor is.

Ajtó beállításához erősebb, szilárdabb tartóvázra van szüksége, mert az ajtó megtöri a fal szerkezeti egységét, és az így elvesztett szilárdságot pótolni kell. Arra figyeljen, hogy az ajtónyílást mindig mennyezetig érő függőleges lécek határolják. Az ajtónyílás felső áthidalóját is erősítse meg középen egy függőleges osztóléccel. Szegezze a helyére az ajtó vaktokját, és ezzel kész is van az ajtónyílást is tartalmazó, fából készült tartószerkezet.

Folytatódhat a munka, és következhet a gipszkarton lapok felerősítése. A gipszkartonozást valamelyik faltól kezdje el, és a gipszkarton lapokat a függőleges lécekre rögzítse 10-15 centiméteres távolságokban. A lapok rögzítéséhez süllyesztett fejű panelcsavarokat vagy 25-30 milliméteres szegeket használjon, és ezek fejét üsse, illetve csavarozza bentebb a gipszkarton lapok síkjánál. Így a csavarok vagy szegek fejének rozsdafoltjai nem fogják tönkretenni a fal felületét.

Ahogy az ajtónyíláshoz ér, vágja ki a gipszkarton lapból a nyílásnak megfelelő részt. Jelölje be az ajtó nyílását a gipszkarton lapra, és fektesse a padlóra a gipszkarton lapot. Egy egyenes léc mentén éles késsel vágja át a gipszkarton lap papírrétegét. A bevágás helyén a táblát könnyen el tudja törni, a másik oldali papírréteget pedig éles késsel elvághatja. Az így méretre szabott gipszkarton lapot a már ismert módon erősítse fel a helyére, és folytassa tovább a lapok felrakását.

Amint az egyik oldalon fel vannak rakva a gipszkarton táblák, a másik oldalon folytassa a munkát. A szigetelésre használt kőzetgyapot vagy üveggyapot táblákat szabja fel a léckeret által meghatározott, megfelelő méretű darabokra, és helyezze be a léckeretbe. Az üveggyapot táblákat mindenképp érdemes kesztyűben dolgozva berakni, és a kőzetgyapotnál sem árt a kesztyű használata. Az üvegszálak kellemetlen bőrkiütéseket okozhatnak.

Amint berakta a falba a szigetelő táblákat, akkor erről az oldalról is jöhet a gipszkarton lapok felrakása.

A jól hangszigetelt gipszkarton fal

Ha valóban jól hangszigetelt falat szeretne, akkor a várhatóan nagyobb zajforrás felőli oldalon mindenképp érdemes újabb gipszkarton lapokat feltenni a falra. Az új gipszkarton sor felrakásakor arra figyeljen, hogy kötésben, vagyis a korábbi táblaillesztésekhez képest eltolva csavarozza fel az újabb lapokat.

A gipszkarton lapok felrakása után ragasztógipsszel simítsa be a lapok közötti hézagokat, és a hézagok elfedésére – a későbbi repedések elkerülése érdekében – használjon hézagoló csíkot is. A hézagokba besimított gipszbe nyomja be a hézagoló szalagot, és erre újra vigyen fel egy vékony gipszréteget. A csavarfejeket is tüntesse el a gletteléssel. Amint megszáradt a glettelés, csiszolja simára a felületet, és már kész is van a gipszkarton fal.

Persze látványnak még nem az igazi, de az elkészült falat lehet festeni vagy tapétázni. A gipszkarton fal megépítése után következhet a csinosítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük