Hogyan szigeteljen, hogy tökéletes legyen az eredmény?

Ha nem hőszigetelte a házát még a tél előtt, ebben az évszakban már bele kell törődnie a magasabb fűtésszámlákba. Lesz azonban tél jövőre is, ezért már most elkezdheti tervezni, hogy a tavaszi hónapokban mikorra ütemezze be a munkát, és hogyan vezényelje le. Ha a következő télet már hőszigetelt falakkal szeretné várni, akkor nem halogathatja tovább a szigetelés elvégzését. A hőszigetelés nagy munka, ezért komoly előkészületekre van szükség. Ahhoz azonban, hogy ezeket megtehesse, nem árt tisztában lenni a hőszigeteléssel.

A hőszigetelés akkor jó, ha alapos, vagyis mindenhol szakszerűen meg van csinálva. Hiába szigeteli a homlokzatot, ha a tetőn kiszökik a hő, vagy a lábazat szigetelését spórolja ki. Ebben az esetben a szigetelés szinte csak kidobott pénz, mert bár jobb lesz a helyzet a homlokzati falakon, de közel sem éri el azt a megtakarítást, amit vár a munkálatoktól. Ez ráadásul még talán csak a kisebbik probléma. A nagyobbik az, hogy hamar szembesülhet penészedéssel, ha nincs szakszerűen megcsinálva a hőszigetelés. Az ilyen szigetelés nemcsak csúnya, hanem egészségtelen is.

Kezdje a lábazattal!

Mindent az alapoktól kell elkezdeni, és a hőszigetelést is érdemes így csinálni. Ha a lábazati hőszigetelést nem végezteti el, majdnem fölösleges volt az egész munka, ráadásul plusz bosszúságot is okozott magának. A lábazat hőszigetelésének kihagyása esetén ugyanis az alsó részeken lecsapódhat a nedvesség a falon, illetve penészedést tapasztalhat. Ha küzdött már a lakásában penésszel, akkor tudja, mennyire makacs, és milyen nehéz felszámolni. Ráadásul a penésznek megvan az a rossz szokása, hogy szeret újra és újra előjönni, amíg a probléma gyökere nincs megoldva.

A lábazat hőszigeteléséhez a leggyakrabban használt szigetelő anyag a polisztirol (hungarocell), azon belül is az XPS. Ez ugyanis nem veszi fel a nedvességet, ami a lábazat esetében kiemelten fontos tulajdonság. Az XPS polisztirol nem olcsó szigetelőanyag, de tartósan nedves helyeken is kiválóan hőszigetel. Éppen ezért a lábazatba beépítve bőven megéri ez a minőségi felár.

Jöhet a homlokzat

polisztirol homlokzati szigetelés

Az jól ismert EPS fehér polisztirol lemez kiváló hőszigetelő utólagos szigeteléshez is.

Amikor hőszigetelésről beszélünk, legtöbben a homlokzat hőszigetelését értik alatta. Ez nagyon is fontos lépés, önmagában azonban – ahogy már említettük – nem elegendő. A homlokzat szigeteléséhez legtöbbször szintén polisztirolt szoktak használni. A homlokzat szigetelésénél már az EPS polisztirol kerül előtérbe, mert jóval olcsóbb a lábazati XPS-nél, és a homlokzat hőszigetelésére ez is tökéletesen megfelel.

A homlokzati polisztirol szigetelés hatását lehet javítani a hagyományos EPS polisztirol szigetelő lapok helyett grafitos adalékanyagú polisztirol lemezek beépítésével, mert ezeknek a grafitos hőszigetelőknek sokkal jobb a hőszigetelése.

A homlokzati hőszigetelés hatását még tovább lehet fokozni hőszigetelő vakolat használatával. Mivel a szigetelés után úgyis vakolni kell, érdemes kicsit jobban körülnézni, és olyan anyagot választani ehhez a művelethez, ami segíti a szigetelőhatást. Ez ma már nem is kifejezetten bonyolult, mert rengeteg féle vakolat felel meg a fokozottabb hőszigetelési követelményeknek.

Rengeteg hő szökhet ki a tetőn!

Ha már szigetelte a lábazatot és a homlokzatot is, utóbbira pedig hőszigetelő vakolatot is rakott, még messze nincs kész. Nem dőlhet hátra.

Nagyon sok meleg szökik ki ugyanis a tetőn. Érzékelheti is, hogy a tetőtér télen valahogy mindig hűvös, nyáron viszont nagyon meleg – ha nincs rendesen szigetelve. A tetőtér szigeteléséhez nagyon gyakran használnak üveggyapotot a hungarocell mellett. Az üveggyapot mellett szól, hogy a szigetelő hatása hasonló mértékű, mint a többi szigetelőanyagnak, viszont olcsóbb. Használata is könnyű, de nem szabad megfeledkezni a megfelelő védőruházatról. Megfelelő védőruha nélkül kellemetlen élményben lehet része, de akár veszélyes is lehet, ha belélegzi az üveget.

A nyílászárók se maradjanak ki!

Ha már az egész házat végigszigetelte a lábazattól a tetőig, akkor semmiképpen ne hagyja ki a nyílászárók cseréjét. A régi ajtókon és ablakokon télen csak úgy süvít be a hideg, komolyabb szélben pedig még érezhető a huzat is az ablakok környékén.

Hiába a lábazat, a tető és a homlokzat szigetelése, ha az ajtókon és az ablakokon kiszökik a meleg. Bár a nyílászárók cseréje lényegesen megemeli a költségeket, mégsem érdemes kihagyni. Ha igazán szeretné megoldani lakása túl gyors kihűlésének, nyáron pedig túlmelegedésének a problémáját.

Mikor kezd hozzá családi háza utólagos szigeteléséhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük