Hogyan tud egy szobát könnyen leválasztani?

Ez attól függ, hogy milyen megoldásban gondolkodik. Ha téglafal építésére gondol, akkor könnyen sehogy. Ha viszont valamilyen könnyűszerkezetes megoldást szeretne, akkor gipszkarton lemezekkel nemcsak könnyen és viszonylag egyszerűen le tudja választani a szobát, hanem még haladni is fog a munka. Szeretné megismerni a gipszkartonozás menetét?

A könnyűszerkezetes, szárazépítészeti megoldásoknál könnyen és gyorsan halad a fal építésével. Nem kell várni a téglafalat összekötő habarcs megkötésére, és a habarcsozás mellett a téglákat sem kell becipelni a lakásba. Persze anyagokra itt is szükség lesz, de ezeknek a súlya azért nem olyan nagy, mint egy téglafalé.

gipszkarton válaszfal készítése

A gipszkarton válaszfal készítése gyorsan halad

A gipszkarton fal felállításához „csak” a fal tartószerkezetének kialakításához szükséges fa vagy horganyzott lemez idomokra, valamilyen hangszigetelő anyagra – ami lehet üveggyapot vagy kőzetgyapot tábla és tekercs is – és persze a gipszkarton lapokra lesz szüksége. Emellett szüksége lesz még néhány szerszámra, segédanyagokra valamint némi kézügyességre és türelemre is, ha az első gipszkarton falát építi. Egy egyenes válaszfal felállítása azonban nem jelent megoldhatatlan feladatot, még akkor sem, ha ajtót is kell a falba építeni. Ilyenkor a kivágott ajtó körzetében meg kell erősíteni a fal tartószerkezetét.

Ha gyorsan szeretne túllenni a fal felállításán, akkor érdemes acél gipszkarton profilokból megépíteni a fal tartószerkezetét, mert a profilból való építkezésnél „csak” a szükséges méretre levágja a megfelelő profilokat, és már csavarozhatja is fel a tartószerkezetet a falra.
Ha azonban jól érzi magát a ház körüli munkák végzése közben, és szívesen tölti a szabadidejét barkácsolással, akkor a fából készült tartószerkezettel is érdemes megpróbálkozni. Lassabban fog haladni a tartóváz elkészítésével, de a végén ugyanolyan tökéletes tartószerkezetet alakíthat ki, mintha gipszkarton profilokból látott volna neki a munkának.

Első lépésként el kell dönteniük, hogy hol szeretnék megosztani a szobát. Amint ebben megegyezésre jutottak, akkor kezdődhet is az érdemi munka. A plafonon és az oldalfalakon jelölje be a fal pontos helyét. Ahhoz, hogy a fal függőleges legyen, a padlón már a mennyezetről lelógatott függővel jelölje be a tartóléc pontos helyét. Amint a bejelöléssel megvan már ellenőrizni is tudja, hogy az oldalfalakra feltett jel és a padlóra kijelölt tartóléc a sarkaknál pontosan találkozik-e.

Az ajtó pontos helyét is jelölje be a padlón. A tartólécekhez 60-80×60-80 milliméteres fenyőfából kiszabott staflikat használjon. Amikor toldja a tartóléceket, akkor legalább 10 centiméteres részen egymásba eresztetten csinálja meg a toldást. Ezzel biztosítja azt, hogy a toldásnál nem fog megtörni az egyenes.

Előbb a gipszkarton fal vízszintes és függőleges keretét fogassa fel műanyag tiplibe csavart dübeles facsavarokkal a mennyezetre, az oldalfalakra és a padlóra, majd az ajtó vakkeretét tartó függőleges lécek helyét jelölje be pontosan, függővel, és csavarozza fel. Az ajtó keretét kijelölő függőleges lécek pontos és szilárd rögzítése nagyon fontos, mert az ajtó alatt a padlóra szerelt tartólécet ki kell vágni, ezért az ajtó keretét jelölő függőleges léceknek végig stabilan kell tartaniuk a falat. A két függőleges tartólécet az áthidaló felett is csavarozza össze egy hevederléccel, és az ajtó feletti részre akár 2 további függőleges léc is bekerülhet rögzítőként a még stabilabb tartás érdekében.

Amint a tartószerkezet kerete stabilan áll, következhet a további függőleges lécek beállítása. A gipszkarton táblák általában 120 centiméter szélesek, ezért táblák hosszanti felcsavarozásához mindenképp érdemes a táblák kapcsolódása mögé állítani a függőleges léceket, és a táblák közepére pedig 1-1 újabb lécet berakni. A függőleges léceket pontosan szabja be, és a két tartólécre oldalról ferdén behajtott hosszú facsavarokkal fogassa fel.

A függőleges tartólécek közé további vízszintesen futó hevederléceket is be kell építeni. Ezeket a hevederléceket nem kell végig egy magasságban beszerelni. El is lehet tolni őket az egyes függőleges tartólécek között. Ezeket a közbenső hevedereket a hossztartók oldala felől behajtott facsavarokkal érdemes rögzíteni. A két fal melletti hossztartóhoz azonban alulról és felülről ferdén behajtott facsavarokkal rögzítsen minden hevederlécet. Ez azért fontos, hogy a stabil tartószerkezet érdekében szilárdan álljanak.

Ezután be kell csavarozni az ajtó tokjának vakkeretét. Ha a tok vakkerete szélesebb a fal favázánál, akkor egyformán megosztva középre tájolva szerelje fel. Ha minden kötés stabilan áll, akkor kész is van a fal tartószerkezete, következhet a gipszkarton lapok felszerelése.

A táblákat valamelyik faltól kezdve csavarozza fel, mégpedig úgy, hogy a mennyezet közelében kelljen toldani. Az ajtónyílás helyét ki kell vágni az oda kerülő gipszkarton lapból. Az ajtó pontos helyének bejelölése után éles késsel be tudja vágni a gipszkartont, és az így bevágott gipszkarton már könnyen eltörhető, a másik oldali papírréteget pedig a tábla törése után éles késsel el tudja vágni.

A gipszkarton lapokat a függőleges oszlopokra csavarozza fel, egymástól 20-25 cm távolságban galván bevonatú, speciális gipszkarton csavarokkal, ezek ugyanis nem rozsdásodnak. Arra figyeljen, hogy a csavarok feje a gipszkarton lapok felülete alá kerüljön. A felcsavarozáskor a csavarokat a lapok szélétől körülbelül 2 centire helyezze el. Ezért is fontos, hogy a függőleges lécek távolságát pontosan határozza meg, mert a 8 centiméteres függőleges lécekben így a csavarok a léc két szélétől kb. 2-2 centiméterre kerülnek, és stabilan fogják rögzíteni a lapokat.

Amint az egyik oldalon kész van a lapok felrakásával, akkor a másik oldalon be kell rakni a hangszigetelő üveggyapot vagy kőzetgyapot lapokat a tartószerkezet rekeszeibe. Arra figyeljen, hogy pontosan szabja be a szigetelőanyagot. A hangszigetelő lemezeket berakása után erről az oldalról is következhet a gipszkarton lapok felcsavarozása.

Az elkészült fal hézagait töltse fel gipsszel, és a friss gipszbe nyomjon üvegszálas hézagoló szalagot, amire újból vigyen fel egy gipszréteget. Ezzel biztosíthatja a toldások vonalában is repedésmentes falfelületet. Gipsszel a csavarok fejét is fedje be, és száradás után az egész falfelületet csiszolja át. A csiszolás után az egész felületet glettelje egységesen simára, és a száradás utáni újbóli csiszolás után már lehet is festeni vagy tapétázni az elkészült falat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük