Hogyan tudja biztosítani az alacsony hajlásszögű tető vízhatlanságát?

Az alacsony hajlásszögű tető nemcsak praktikus szempontok, hanem az építkezési szokások változása miatt is egyre népszerűbbek lettek.

Ha túlságosan nagy fesztávolságú épület tetőfedését kell elvégezni, akkor praktikus szempontokból is érdemes a tetőfedést alacsony hajlásszögű tetővel megoldani. Az utóbbi időben azonban már a kisebb alapterületű épületek és családi házak tetőszerkezetének kialakításakor is egyre elfogadottabb a kis hajlásszögű tetők kialakítása.

Gondoljon csak bele, hogy a passzívházas építkezés elterjedésével hány fog megépülni a jövőben alacsony hajlásszögű tetővel? Ezt a tetőszerkezet kialakítást a tetőszerkezetek vízzáróságának a fejlesztése tette lehetővé. Miről is van itt szó?

A 25-30 fok alatti hajlásszögű tetőket nevezzük alacsony hajlásszögűeknek. Korábban ezeknek a tetőszerkezeteknek a vízzáróságát bitumenes lemezek beépítésével biztosították. Ezek a bitumenes lemezek tették lehetővé a vízhatlanságot, de ezzel együtt problémák sorát is generálták a tetőszerkezetben. Az egyik legfontosabb ilyen probléma az volt, hogy a bitumenes lemez nem képes átereszteni a párát, ezért a tetőszerkezet megfelelő szellőzésének hiányában a párásodásból és a tetőszerkezet peneszédéséből komoly gondok adódtak.

Ma már a tető faszerkezetének párásodás miatti károsodásától nem kell tartanunk. Ugyanis a szellőzésre képtelen bitumenes lemezek helyett a páraáteresztő tetőfóliákat használják a tetőszerkezete vízzáróságának a biztosítására. Ezek a fóliák pedig a vízzáróság mellett a tetőtérben keletkezett pára áteresztését is meg tudják oldani. Ezért nem fenyeget a párásodás miatti penészedés veszélye.

Creaton Rapido téglavörös cseréptető

Creaton Rapido téglavörös cseréptető alacsony hajlásszöggel

A tetőszerkezetek vízzáróságának páraáteresztő fóliával való megoldása pedig lehetővé teszi ma már azt is, hogy a kis hajlásszögű tetőszerkezeteknél is meg lehet oldali a tökéletes vízzárással együtt a kiváló páraáteresztést is. Ezért akár 10 fokos hajlásszögű tetőket is lehet építeni szinte bármelyik kerámia cserép tetőfedésével is.

  • Különösen kedveltek a modern vonalú, sima tetőcserepekkel fedett Domino tetők építése például az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő passzívházas építkezésnél.
  • A sík felületű Domino tetőcserepek mellett a hullámos vonalú Balance cserepekkel is sokan fedik alacsony hajlásszögű tetőjüket.
  • A kettős bordájú Rapido cserepekkel fedett tetőszerkezet is tetszetős kis hajlásszögű fedést biztosít megfelelő alátétszerkezettel.
  • Sőt még a hódfarkú cserepeknél is megoldható az alacsony hajlásszögű tető, mert a hódfarkú cserepek nem megfelelő vízzáróságát ellensúlyozni lehet a tetőszerkezet megfelelő párazáró fóliával való vízzárásával.

Az alacsony hajlásszögű tetők megfelelő vízzárásának biztosításához a párazáró fóliák hézagmentes tetőcserepek alá rakása kevés lenne. Viszont egy deszkából vagy pedig OSB lapokból épített, szilárd alsó tetőre már tökéletesen fel lehet helyezni a szakszerű felrakással már tökéletes vízzárást biztosító páraáteresztő alátétfóliát.

Így ha a cserepek hornyos kapcsolódása mentén, az illesztéseken még be is szivárog némi csapadék vagy pedig olvadó hólé, ami például egy alacsony hajlásszögben épülő hódfarkú cserepelésnél bizony valós veszélyt jelent, még akkor is ha hornyoltak a cserepek, akkor is biztosított a tetőszerkezet jó vízzárása az alsótetőre felfogatott páraáteresztést is biztosító tetőfólia felrakásával. A cserepek alá beszivárgó csapadékot az alátétfólia nem engedi be a tetőszerkezetbe, hanem kivezeti a tetőből.

A párazáró fóliák vízhatlan illesztését biztosítani tudja az alátétfóliákra felszerelt öntapadó ragasztócsík összeragasztásával. Jó megoldás lehet azonban a fóliák összehegesztése is, mert ez is biztosítja a fólia vízhatlanságát, mégpedig a páraáteresztő képesség megtartása mellett. A bitumenes lemezek hiányosságától ebben a korszerű tetőszerkezetben már nem kell tartani, és lehet az alacsony hajlásszögű tetőket nagy biztonsággal kialakítani.

A vízzárás megoldása mellett arra kell még figyelni egy alacsony hajlásszögű tetőnél, hogy minél kisebb a tető hajlásszöge, annál nagyobbnak kell lennie a szellőző keresztmetszetnek. A szellőző keresztmetszetet még a szarufák hosszának a növelésével is növelni kell. Ez például azt jelenti, hogy egy 20 fokos hajlásszögű tetőnél 10 méteres szarufahosszig elég az 5 centiméteres ellenléc magasság is, de 15 méteres szarufahossznál már 6 és fél, 7 centiméteresre van szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük