Hogyan válasszon tetőcserepet a tető felújításakor?

A már kiszolgált, és talán több helyen is beázó tető felújításakor általában a legfontosabb szempont az, hogy az új tető legyen igazán tartós.

A már több évtizede készült, és elhasználódott tetőt fel kell újítani. Lehet, hogy előfordul olyan helyzet is, amikor a tető kinézete nem tetszik a családnak, és ezért felújítják a tetőt, de ez azért elég ritka. A leggyakrabban a tető állapota miatt vágnak bele a tető felújításába.

Milyen kérdéseket érdemes megválaszolni a tető felújításakor?

  1. Mivel szeretné fedni a tetőt?
  2. Ha a tetőcserepek mellett dönt, és még nincs konkrét, kiválasztott cserepe, akkor előbb abban kell döntenie, hogy kerámia vagy inkább betoncserép legyen a házon? Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az egyik jobb lenne a másiknál, mert mindkét cserépnek vannak előnyei és hátrányai is a másikkal szemben. Leginkább aszerint lehet választani közülük, hogy Önnek a többféle szempontból melyik az igazán fontos.
  3. Milyen állapotban van a tető? A tetőszerkezet mennyire lesz használható továbbra is a felújításkor?
  4. Manzárd tető, nyeregtető vagy sátortető van a házán? Nyilván továbbra is ugyanilyen tetőt szeretne?
  5. A tetőcserepek színe a legtöbbször fontos. Önnek is meghatározó az, hogy milyen színű lesz a megújuló cseréptető színe?
  6. A cserép tartósságát és szépségét jelentősen befolyásolja a felület kezelésének a módja.
  7. Jó, ha kéznél van a tervrajz a felújításhoz, mert abból könnyen meg lehet határozni a kiválasztott cserépből szükséges mennyiséget.
  8. A tetőfedéshez a bádogosmunkák és az ereszcsatorna elkészítése, elkészíttetése is hozzátartozik. Érdemes ezzel is számolnia a tető felújításakor.
  9. Ha beépített lesz a tetőtér, akkor a felújított tető vízzáróságának és viharállóságának biztosítása mellett a szarufák közötti hőszigetelésre is szüksége lesz. Ha pedig nem tervezi a tetőtér beépítését, akkor pedig a födémet, a padlást érdemes szigetelnie. Ezt megoldhatja alulról, a mennyezet felől is. Gyakoribb megoldás azonban a födém padlástér oldali szigetelése. Ha a padlásteret használja, például termények tárolására, akkor járható szigetelésre van szüksége. Ha viszont nem, akkor nem szükséges a járhatóságot biztosítani. A hőszigetelés tervezett anyagát és vastagságát ki kell választania.

Hogyan válasszon tetőcserepet?

Nem mindegy, hogy mennyi ideig fog tökéletesen működni a felújított tető, ezért a tetőcserepek közötti választáskor leginkább a tetőcserepek élettartama alapján érdemes dönteni.

Akár kerámia cserepet, akár betoncserepet választ, érdemes a jó minőségű cserepek közül választani, mert ezeknek az élettartama jóval hosszabb, és nem utolsó sorban jelentős, 30-50 év garancia is van a cserepek vízzáróságára és fagyállóságára.

Terrán Synus mogyoróbarna cseréptető

A Terrán Synus a tetőfelújítások különösen kedvelt betoncserepe

Persze a betoncserepek élettartama ennél is hosszabb, akár 80-100 év is lehet. Mivel a betonból készült cserepeknek elhanyagolható a vízfelvétele ezért a fagyállóságuk is kiváló. A gyártási technológia pontosságának és a minőség-ellenőrzésnek köszönhetően pedig tökéletes pontosságú betoncserepek kerülnek le a gyártószalagról, ezért az illeszkedésük, ezáltal pedig a vízzáróságukra sem lesz panasza.

Nemcsak az élettartamuk, hanem a garancia is jelentős ezekre a cserepekre. Ha a betoncserepek mellett dönt, akkor például a Bramac cserepek fagyállóságára és vízzáróságára 30 év garanciát ad a Bramac.

Ha viszont a Leier vagy a Terrán cserepeket választja, akkor ezekre a gyártó már 50 év garanciát ad.

Ha a felújított tetőn jó minőségű tetőszerkezet, akkor megmarad a korábbi faszerkezet. Ilyenkor is szükséges azonban a meglazult és gyenge lécezés megerősítésére, és a tető megfelelő rétegrendjét is ki kell alakítani. Ez főleg tetőtér beépítéses átalakításnál jelent nagy munkát, mert ilyenkor nemcsak a tetőfedés vízzáróságát és viharállóságát, hanem a tetőtéri szoba megfelelő hőszigetelését is biztosítani kell. Ez pedig a szarufák közé beépített hőszigetelő anyag szakszerű beépítését, és páralecsapódás elleni védelmét is igényli.

Ha a tető felújításakor új tetőszerkezet épül, akkor nincs gond a kiválasztott tetőcseréppel, mert a tetőcserépnek megfelelő léctávolságot tudják kialakítani a tetőn.

Ha viszont megtartják a régi tetőszerkezetet, és „csak” megerősítik, felújítják a faszerkezetet, akkor a meglévő lécezésnek megfelelő tetőcserepet lehet választani a fedéshez. Ezért előnyösek a tető felújításához a különböző léctávolságokhoz is beépíthető tetőcserepek.

Terrán Synus sötétbarna tető

Terrán Synus sötétbarna tető Elegant felületvédelemmel. A Synus cserepek új építésnél és a tető felújításánál is sokszor kerülnek fel a tetőre

A legnevesebb gyártóknak vannak olyan tetőcserepei, amelyeket különösen kedvelnek a tetőt felújítók. A Terránnak például ez a cserepe a Synus, amely elsősorban könnyű súlya és vonzó ára, miatt annyira népszerű a felújítóknál.

 

hogyan válasszon tetőcserepet

Milyen cserép lesz a megújult tetőn? Hogyan válasszon tetőcserepet felújításkor? Kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már otthona új tetőcserepét? Ha még nem tudott választani, akkor a Hogyan válassza ki otthona tetőcserepét kérdéssor kérdéseinek a megválaszolása segíteni fog a tetőcserép választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük