Hogyan válasszon tetőtéri ablakot?

A tetőtéri ablakok többféleképpen beépíthetők. Vásárláskor sokféle ablakból választhat. Mire érdemes figyelni, amikor tetőtéri ablakot választ?

Természetes fényre van szükség a tetőtérben is

Természetes fényre a tetőtéri szobákban is szükség van, és ezt a tetőtéri ablakokkal biztosíthatja.

A megfelelő világosság érdekében hatósági előírás is van arra, hogy a természetes fényt a tetőtérbe beengedő bevilágító felületnek és a tetőtéri szoba hasznos alapterületének legalább milyen arányúnak kell lenni. Az szabályozás azt mondja ki, hogy legalább 1:8-ad kell legyen. Felülről történő bevilágításnál pedig legalább 1:10-ed kell legyen.

A méretarányok mellett azonban a tetőtéri ablakok elhelyezésére is érdemes odafigyelni, mert a szobából való kilátás lehetőségét is biztosítani kell. Ez azonban még nem minden, mert emellett még a szoba mélyebben lévő tereinek is világosaknak kell maradni.

A megfelelő bevilágítást és a fény egyenletes eloszlását az ablakok megfelelő elhelyezésével tudja biztosítani.

Minél magasabban van az ablak, annál világosabbak lesznek majd a szoba bentebb lévő részei is. Eszerint tehát jó magasra kell tenni az ablakokat, és annál nagyobb fény jut be a szobába. Ez így is van, de a világosságon túl azonban az ablakon való kitekintés lehetőségét is biztosítani kell, mégpedig nem székre, lábujjhegyen állva, hanem a padlóról kinézve, sőt még egy széken ülve is. Ezt viszont már csak az alacsonyabban lévő ablakok tudják biztosítani.

Velux ablakok

Velux ablakok egymás felett és mellett

A legjobb megoldás persze az, ha a kitekintés lehetőségét is biztosítja egy alacsonyan beépített tetőtéri ablakkal, és az ablak felett elhelyezkedő másik ablakkal pedig a belső tér mélyebben lévő területeinek a megvilágítását is biztosítja. Valahogy úgy, ahogy a képen is látja.

Ez akkor azt jelenti, hogy érdemes több tetőtéri ablakot is beépíteni egymás mellé? Bizony a tetőtéri szoba megfelelő természetes megvilágítása érdekében ez azt jelenti.

Ideális ablakméretek a tető hajlásszögétől függően

Minél hosszabb a tetőtéri ablak, annál zavartalanabb lehet a kilátás a szobából.

Ha ülő helyzetben is szeretne kilátni az ablakon, és az ablak felső részén lévő kilincset is szeretné kényelmesen elérni, akkor ennek megfelelő tetőtéri ablakra van szüksége.

Minél laposabb a tető, vagyis minél kisebb a tető hajlásszöge, annál hosszabb tetőtéri ablakra van szüksége. Éppen ezért az eltérő tetőhajlásszögekhez eltérő hosszúságú ablakok az ideálisak:

  • Meredekebb tetőnél, vagyis nagyobb tetőhajlásszögnél rövidebb ablakra,
  • laposabb tetőnél, kisebb hajlásszögnél hosszabb ablakra van szüksége.

Egymás felett lévő tetőtéri ablakok

A zavartalan kilátást és a megfelelő fényviszonyokat leginkább akkor tudja elérni, ha alacsonyan és magasabban is elhelyez ablakokat. Ehhez a legjobb megoldás az egymás felett elhelyezkedő tetőablakok beépítése. Ha pedig emellett még egymás mellett is legalább 2 vagy több ablak van, akkor már csoportos ablakbeépítésről beszélünk, és még jobbak lehetnek a fényviszonyok a tetőtérben.

A tetőablakok csoportos beépítéséhez a speciális burkolókereteket is kínál a VELUX. Miért érdemes ezeket használni?

  • Leginkább azért, mert ezekkel könnyen és gyorsan tud dolgozni a tetőtéri ablakok beépítésénél. Mégpedig azért, mert lehetővé teszik a tetőablakok szarufa-kiváltás nélküli összeépítését. Vagyis ezt azt jelenti, hogy nincsenek útban a szarufák.
  • A burkolókeret másik fő előnye, hogy a burkolókeret rendszer megfelelő elemeinek a használatával a tetőtéri ablakokat a kívánt alakzatban és ablakszámban tudja beépíteni. Mindössze annyi kötöttség van, hogy egymás fölé 10 centiméteres távolságra építhetők be az ablakok. Az egymás mellé építés már nagyobb szabadságot ad, mert itt 10, 12, 14 és 16 centiméteres oldalsó távolságot is alkalmazhat a beépítésnél. Ezt a szarufák vastagságától függően kell meghatározni.

Persze a kombi burkolókeretek beépítése az előbb felsorolt szabadon választhatóság mellett megköveteli azt, hogy egymás fölé azonos szélességű, egymás mellé pedig azonos magasságú tetőablakokat építsen be.

A burkolókerettel a tetőablakok beépítése tökéletes vízzáróságot fog biztosítani a tetőszerkezet és az ablakok között. A korábban már leírtak szerint ehhez mindössze annyi kell, hogy azonos legyen az egymás fölé kerülő ablakok szélessége, és az egymás mellé kerülő ablakok hosszúsága.

Kézi működtetésű tetőablakok alsó vagy felső kilinccsel

felső kilincses Velux tetőablak

Felső kilincses Velux tetőablakok

A Velux ablakoknál a kényelmes nyitás és zárás érdekében a középső tengelyük körül elforduló GZL, GGL és GGU ablakok nyitószerkezete az ablakok felső részén van.

Ezzel szemben a felső tengelyükön felfelé-kifelé nyíló GPL és GPU ablakoknál az ablak alsó részén van a kilincs. Ezek a felső tengelyükön felfelé és kifelé nyíló GPL és GPU ablakok akadály nélküli, zavartalan kilátást biztosítanak.

Azért, hogy a felső kilincses GZL, GGL és GGU ablakokat könnyen tudja kézzel nyitni és zárni, érdemes úgy beépíteni az ablakokat, hogy az ablak kilincse 185-200 centiméteres távolságra legyen a padlótól. Ha így építi be az ablakokat, akkor a padlón állva, felnyúlva kényelmesen eléri majd az ablakok kilincsét. A belső terek megfelelő bevilágításához arra is figyeljen, hogy minél kisebb a tető hajlásszöge, annál hosszabb ablakra lesz szüksége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük