Hőszigetel? A felét az állam állja

Pontosabban, ha „csak” hőszigetel, akkor nem a felét, hanem csak 40%-ot. Nyáron folytatódik az energia hatékony lakossági felhasználását segítő Otthon Melege pályázati program. Az 5 milliárd forintos keretösszeggel júliusban megnyíló pályázatban az 1995 előtt épült és 135 négyzetméternél kisebb családi házak tulajdonosai pályázhatnak legfeljebb 2,5 millió forintos támogatásra.

Persze a 2,5 milliós támogatáshoz az utólagos hőszigetelés önmagában még kevés. A teljes 2,5 milliós keret csak akkor kapható meg, ha a pályázó a hőszigeteléssel együtt családi házán további energiahatékonysági fejlesztést is végez, és kiépít legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert is.

Az 5 milliárdos keretösszegből és a 2,5 milliós támogatásból nem nehéz kiszámítani, hogy ebből a pénzből kb. 2 ezer családi házat lehet majd korszerűsíteni. Ez a több mint 2 milliós hőszigeteletlen hazai családi ház állomány elenyészően kis része, de azért persze mégis valami. Szó van arról, hogy az érdeklődéstől függően további 5-5 milliárddal bővítik majd a keretösszeget, de a rendelkezésre álló alacsony keretösszeg miatt, ha indulni szeretne a pályázaton, akkor időben készítse el a pályázatát, és a pályázat megnyitásakor azonnal adja be, mert várhatóan jelentős lesz a jelentkezési kedv.

A megnyíló pályázat a családi házak komplex energetikai korszerűsítését támogatja.

A pályázati pénzből a homlokzati nyílászárók cseréje, a homlokzatok hőszigetelése, az épületgépészeti rendszerek, például kazánok és radiátorok cseréje, felújítása, valamint napkollektoros, napelemes rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése egyaránt támogatható.

Ki pályázhat?

A pályázatra kizárólag a

  • hagyományos technológiájú,
  • 1996 előtt épült és 1995 december 31. előtti építési engedéllyel rendelkező,
  • egylakásos,
  • legfeljebb 135 négyzetméternyi fűtött alapterülettel rendelkező családi házak tulajdonosai pályázhatnak.

A pályázati támogatás az energetikai korszerűsítés elszámolható költségeinek 40-55 százalékára igényelhető. A megítélhető támogatás a fejlesztés komplexitásától függ:

  • utólagos hőszigetelés

    Ha hőszigetelést tervez, akkor a felújításra 40%-os pályázati támogatást kérhet.

    A maximális 2,5 milliós keret akkor hívható le, ha a hőszigeteléssel egyidejűleg más energiahatékonysági fejlesztést is bevállal a pályázó, mellette pedig kiépít legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert. Ebben az esetben a 2,5 milliós támogatás a teljes beruházási költség 55 százalékát teheti ki.

  • Az 50 százalékos, legfeljebb 2 milliós és a
  • 45 százalékos, maximum 1,5 milliós keretnek kicsit enyhébbek a feltételei, de megújuló energiát használó rendszert mindkettőnél ki kell építeni.
  • Csak hőszigetelésre 40 százalékos pályázati támogatás igényelhető, 1,25 milliós plafonnal.

A megítélt összeg elsősorban attól függ, hogy a segítségével végrehajtott beruházás évente mennyivel csökkenti az épület által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

Fontos részletek még

A pályázaton elnyert pénzből kizárólag megfelelőségi igazolással rendelkező építőanyagok vásárolhatók, a korszerűsítés munkadíja pedig nem haladhatja meg az anyagköltség 60 százalékát.

Az is előírás még, hogy a nyílászárók beszerzési és beépítési költsége nem lépheti át a négyzetméterenkénti 60 ezer forintot.

A saját kivitelezésű felújítási munkák után nem kérhető támogatás, és egyebek közt az állványozási költségek, beltéri nyílászárók, hagyományos új kémény kiépítésének díjáról sem nyújthatók be számlák.

Az energetikai korszerűsítés támogatáson felüli önrészének a pályázó bankszámláján kell lennie, elkülönítve a felújításra. Ha nincs bankszámlán lévő saját erő, akkor az önrész persze lehet hitel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük