Hőszigetelés belülről szakszerűen

A belső hőszigetelés a homlokzat költségtakarékos szigetelése lehet. De ha nem szakszerűen (párazáró fólia beépítésével a páralecsapódás ellen), és nem a megfelelő hőszigetelő anyaggal készíti el, akkor a költségtakarékos megoldás később rengeteg bosszúságot fog majd okozni.

Hacsak lehet, akkor a hideg oldal felől érdemes szigetelni a homlokzati falakat, mert ezzel sok későbbi gondot meg tud előzni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a külső hőszigetelésre nincs lehetőség.

Amikor a külső hőszigetelés nem megoldás

Műemlék jellegű épületeknél

Az ilyen épületekre nem lehet felvarázsolni 10-12 cm-es homlokzati szigetelést a vakolat megbontása nélkül. Márpedig ezeknek az épületeknek a vakolatát nem lehet megbontani. Különösen akkor nem lehet hozzányúlni a vakolathoz, ha az épületet gipszstukkók díszítik.

Társasházi lakásoknál

Ha a szomszédok magára hagyják, és a társasházban egyedül szeretné szigetelni a lakását, akkor nem jöhet szóba a külső oldali hőszigetelés. Lakásában csak belülről tudja megoldani a szigetelést.

Nem lehet állványozni a szűk hely miatt

Ha évtizedekkel ezelőtt a telekhatáron épült a háza, és olyan rossz viszonyban van a szomszéddal, hogy még az állványok felállítását sem engedi meg a külső szigeteléshez, akkor bajban van. Egyszerűen képtelenség elvégezni kívülről a szigetelési munkálatokat. Az is lehet persze, hogy a szomszédja kertje légterét félti az elkészülő 10-15 centiméteres hőszigeteléstől.

 • Mondjuk érdekes kérdés ez. Az ő kertjének 10-15 centiméteres légtere a telekhatáron értékesebb, mint Önnek évi 100 ezer forintos fűtési többletköltség. Vajon mi vezethetett oda, hogy ennyire elmérgesedett a viszony kettejük között?
 • Nem lehetne ezt helyrehozni valahogy?

Ha nem, akkor nem marad más lehetőség, mint a belső falszigetelés.

A belső oldali szigetelés problémái

A belső oldali szigetelésnél a gondot az okozza, hogy nem a hideg oldalon van a szigetelés. A homlokzati falat a külső hideggel szemben nem védi semmi, a belső melegtől viszont elzárja a szigetelő anyag. Ezzel a konstrukcióval a téli hidegben a külső tér felől „behúzza” a harmatpontot, ami a falban, vagy annak lakás felőli felületén páralecsapódást okoz. A páralecsapódás rongálja a falat, a lakásban pedig nyirkosságot okoz, ez pedig penészedéshez vezet. Nem éppen rózsás helyzet. Ezért a homlokzati fal belső oldali szigetelésekor el kell kerülni valamilyen megoldással a harmatpont behúzását. Meg kell akadályozni, hogy a lehűlő falhoz jusson a pára, mert ott lecsapódik.

Ilyenkor nemcsak az okoz gondot, hogy romlik a fal és a vakolat mállik, hanem a fal a pára miatt penészedni is kezd. Ez a gombásodás a lakók egészségére is veszélyes. Tipikusan ilyen problémákat okoz az EPS lapokkal való szigetelés.

De még talán ez sem lenne gond, ha a gombásodás kezdetekor a penészesedés látszana, és azonnal lehetne ellene tenni valamit. A legnagyobb gondot azonban az okozza, hogy a hideg falfelületen a szigetelés mögött csapódik le a pára, és a fal a belső szigetelés mögött kezd el penészedni. Nem is lehet látni, hogy milyen mértékben penészedik a fal, és anélkül szaporodnak a gombák a falon, hogy ennek tudatában lenne. Lehet, hogy csak azt veszi észre, hogy rossz a közérzete, de nem igazán tudja, hogy mitől is.

Multipor ásványi hőszigetelő lapok utólagos belső szigetelésre

hőszigetelés belülről Ytong Multipor lappal

Hőszigetelés belülről Ytong Multipor lapokkal

Éppen ezért a belső oldali hőszigetelő rendszer kiválasztásánál körültekintőnek kell lennie. A falak belső szigetelésére használt anyagnak magas hővezetési és páradiffúziós ellenállással kell rendelkezni. Erre csak kevés szigetelő anyag alkalmas. Ilyen szigetelő anyag lehet a Multipor lap.

A Multipor ásványi anyagból készülő lapok kiküszöbölik a belső hőszigetelő rendszerekkel kapcsolatos lehetséges veszélyeket.

 1. Az ásványi lapok hőszigetelő hatására nem lehet panasz, mert 0,045 W/mK a hőszigetelő képessége, ami kifejezetten jó értéknek számít.
 2. Jó páraáteresztő, ezért a multipor lapok mögötti hideg falon a nedvesség nem csapódik le. Porózus szerkezete felveszi a párát, és anyagszerkezetének köszönhetően a belső lakótérbe vezeti vissza. Ezért megelőzi a penészedést.
 3. Hőhídmentes beépítést biztosít. Ez a három tulajdonsága (hőszigetelő és páraáteresztő képesség, hőhíd mentesség) az igazán fontos. Ez teszi alkalmassá a biztonságos belső oldali hőszigetelésre. Egyéb jellemzői pedig a beépíthetőségét javítják.
 4. A Multipor lapok könnyűek, ezért nem terhelik a födémet az emeleti beépítéseknél sem.
 5. Könnyen alakítható, vágható, ezért beépítése is gyorsan halad.
 6. Emellett még a hangszigetelése is kiváló.

Tégla és betonfalak utólagos szigetelésére is jól használható. Ezért társasházak és panellakások belső oldali hőszigetelésének is kiválóan használható anyaga.

Néhányan azért idegenkednek a porózus szerkezetű Multipor lapoktól, mert úgy gondolják, hogy nem tudnak majd képeket feltenni a falra. Ez azonban nincs így, mert a pontterheléstől függően 3 kg-ig terhelhető a multipor lapokba helyezett akasztó.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok egyik nagy előnye a párazáró fóliával megerősített expandált polisztirol szigetelésekkel szemben, hogy biztonságos, hiszen nem éghető. A1-es nem éghető hőszigetelő osztályba tartozik.

Szeretne még többet megtudni a Multipor szigetelő lapokról?

 • Kérdezzen,és könnyebben fog tudni dönteni.
 • Munkaidőben munkatársaink segítenek Önnek a (+36-26)375-171-es számon.

4 gondolatok ezen: “Hőszigetelés belülről szakszerűen

 1. Judit

  Üdvözlöm!

  A társasházi lakásom belülről gipszkartonnal van burkolva. Sajnos ezen a sarkokban az utcai fal mentén penész jelent meg. Az a kérdésem, hogy a Multipor lapokat gipszkartonra is lehet-e szerelni? A mennyezet is burkolható vele?

  Van lehetőség helyszíni felmérésre?

  Köszönöm,
  Judit

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Judit
   Az Ytong Multipor lapjait elvileg gipszkartonra is lehet szerelni, hisz ezek a Multipor lapok viszonylag könnyűek. A Multipor lapokból egy köbméter 115-120 kg. A gipszkartonra felszerelt Multipor lapok terhelését azonban a gipszkarton lapokat tartó profiloknak meg kell tartani. A Multipor lapok felszerelése előtt a profilok állapotát, teherbíró képességét mindenképp fel kell mérni.
   Mi nem foglalkozunk kivitelezéssel. A helyszíni felméréssel egy kivitelezőt keressen meg.
   A Multipor lapok viszonylag könnyűek, és ezért megfelelő rögzítéssel a mennyezet is burkolható velük.
   A legfontosabb azonban, hogy a belső oldali hőszigetelés megoldása önmagában még nem fogja megszüntetni a belső oldali szigetelés mögött lévő utcai fal penészedését.
   A homlokzati (utcai) falban kialakuló hőhíd, páralecsapódás ellen más technológiára is szüksége lehet. Erre azonban csak a helyszíni felméréskor tud Önnek javaslatot tenni egy kivitelező szakember.

 2. B.Ágota

  Egy körülbelüli árat szeretnék kérni, kb. mennyibe kerülne a belső szigetelés, ha panel a fal és a nagysága: 16 m2? A lakás Esztergomban van.

  Üdvözlettel: B.Ágota

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ágota
   Erre a kérdésére, hogy mennyibe kerülne egy 16 m2-es fal belső oldali szigetelése Esztergomban leginkább egy esztergomi kivitelező szakember tudna Önnek válaszolni egy helyszíni felméréskor.

   Nyilván a hideg falat szeretnék szigetelni. Ehhez viszont érdemes megnézni azt, hogy a hideg felületen van-e páralecsapódás, ezáltal a penészedés, gombásodás veszélyével kell-e számolni.
   Építőanyag kereskedőként mi nem foglalkozunk kivitelezéssel. Arra a kérdésére tudnánk válaszolni Önnek, hogy mennyibe kerül 16 m2 az Ytong Multipor lapokból. Viszont a Multipor lapok között is van 50, 75, 100, 125, 150, 200, 250 milliméter vastag. Az pedig, hogy melyiket építik be a kívánt megtakarítás mértékétől, az Önök döntésétől, illetve a helyszíni felmérés eredményétől függ alapvetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.