Hővisszaverő tetőcserép a nyári kánikula ellen

Tetőtér beépítéses családi házat építenek? Vagy a tetőtér utólagos beépítésén gondolkodnak? A tetőtér szigetelését hogyan fogják megoldani? Mit terveznek a forró nyári hónapokban a perzselő hőség elleni védekezésre?

A gáz egyre drágább, ráadásul még az a tulajdonsága is megvan a meleg levegőnek, hogy felfelé terjed. Ezért a tetőtéri szobák hőszigetelése kiemelt fontosságú. Mivel a meleg levegő elsősorban felfelé áramlik, ezért a földszintről a födémen keresztül felszálló meleg is segít a tetőtér magasabb hőmérsékletének biztosításában.

Hőszigetelés és hővisszaverés a tetőtérben

A hőszigetelés télen, a hővisszaverés pedig nyáron alapfelszerelés ma már a tetőtérben.

A földszintről felfelé áramló meleg a tetőtéri szoba kellemesebb hőmérsékletében télen kifejezetten jól jöhet. Nyáron azonban már nincs szükség erre, és bizony 25 fok felett már nem szívesen látott vendég a szobában egyetlen plusz fok sem. A tetőtér kellemes klímájának biztosításához a tetőtéri szobák megfelelő szigetelését ezért meg kell oldani.

bachl tecta-pur szigetelés

Bachl tecta-PUR szigetelő a tető szarufák feletti szigetelésére kimagasló hőszigetelő képességgel és fűtési költség megtakarítással

A tetőtér szigetelése, a felfelé szálló meleg levegő lakásban tartása a mai energiaárak és hőtechnikai előírások miatt bőven 20 és 30 cm közötti szarufák közötti és alatti együttes, vagy szarufák feletti szigetelési vastagságot igényel ma már. Nemcsak télen van azonban kiemelten szükség a hőszigetelésre, hanem nyáron is.

Az viszont igaz, hogy télen a lakás melegének lakásban tartását kell megoldani a padlástér megfelelő szigetelésével. Míg nyáron a perzselő hőséget kell valahogy lakáson kívül tartani. Nem könnyű feladat egyik sem, és megfelelő minőségű és vastagságú hőszigetelésre van szükség mindkét feladat ellátásához.

A hőszigetelésben illetve a lakás elviselhető nyári klímájának biztosításában azonban nemcsak a tetőtér szigetelésének kialakítása tud segíteni, hanem a tetőfedő anyag megfelelő megválasztása is. Mit jelent ez?

Bizony azt, hogy a tetőtéri szoba megfelelő klímájának biztosításához nagyon nem mindegy, milyen tetőcserepet választ otthonuk fedésére.

Hővisszaverő cserép kánikula ellen

hővisszaverő cserép

Bramac Tectura hővisszaverő cserép Thermo Protector bevonattal. Mit tud ez a cserép, amelynek belső oldala akár 20 fokkal is hidegebb lehet a tűző nap felőlinél?

A Bramac Tectura cserepek egyenes vonalvezetése és modern megjelenése a mai modern családi házak stílusban tökéletesen illeszkedő tetőfedő anyaga lehet. A Tectura cserepek Thermo Protector felülete pedig gondoskodik a hőség kizárásáról.

A cserepek Thermo Protector felülete akár 5-10 fokkal is csökkentheti a tetőtér hőmérsékletét. Ugye nem mindegy ez, amikor kinn 40 fok van árnyékban, és megfelelő szigetelés nélkül a tetőtérben júliusban és augusztusban a délutáni órákban akár 50 fok is lehet.

Miért tudja akár 10 fokkal is csökkenteni a tetőtéri szoba hőmérsékletét a Thermo Protector tetőcserép?

A Tectura Thermo Protector felületképzése olyan pigmentanyagot tartalmaz, ami képessé teszi a cserepet erre. Ez a pigment lerontja a cserép abszorpciós képességét, és ezért kevésbé nyeli el az infravörös sugarakat. Miért olyan forradalmi jelentőségű újítás ez?

Azért, mert a hősugárzás visszaverését jelentős mértékben segíti ez a pigment. Amíg például a hagyományos felületkezeléssel ellátott grafitszürke cserép a cserepet érő sugaraknak csak a 4,6%-át tudja visszaverni, addig a Thermo Protector bevonatos cserép a hősugarak 22,3%-át.

Ez akárhogy is nézzük ötszörös hővisszaverés a hagyományos bevonathoz képest. Ez azt jelenti, hogy a cserép belső oldalának hőmérséklete akár 20 fokkal alacsonyabb is lehet, mint a hagyományos felületkezeléssel kezelt cserépnél.

Ez pedig azt jelenti, hogy a perzselő hőségben akár 80 fokra is felhevült betoncserép belső oldala csak 60 fok lesz. Így a tetőtér hőszigetelésének jóval könnyebb dolga lesz, hisz jóval alacsonyabb hőmérsékletet kell a padlástéren kívül tartania. Ezzel pedig jelentősen, akár 8-10 fokkal is csökkenthető a szoba hőmérséklete, ami sokkal kellemesebb, akár elviselhető hőmérsékletet is jelenthet a szobában. Ez pedig azt jelenti, hogy nyáron a tetőtér hűtési költsége jelentősen csökkenthető. Ez pedig nemcsak az alacsonyabb villanyszámlában, hanem a szobában lévők kellemesebb hőérzetében és jobb komfortérzetében is kifejeződik.

Honnan jött a hővisszaverő tetőcserép ötlete?

Az infravörös sugarakat visszaverő pigment bevonat elvét a harckocsi gyártásban fejlesztették ki.

A lopakodó harckocsik álcázására olyan fémborítást használnak, aminek hatására a harckocsi felveszi környezete hőmérsékletét, és ezáltal nem érzékelik a hőkamerák. Ezért elkerülik az infravörös rakéták is. Ezt az elvet vette át, és használta fel a Bramac a tetőcserép gyártásban is. Ennek köszönhetően a Tectura Thermo Protector cserepek visszaverik azokat a sugarakat, amelyektől felmelegedne a tető.

hogyan válasszon tetőcserepet

Hogyan válasszon tetőcserepet családi házára? Milyen kérdéseket válaszoljon meg? Kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már családi háza tetőcserepét? Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válasszon tetőcserepet családi házára kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük