Így építse be a tetőteret!

Nőnek a gyerekek, és ideje lenne külön szobába költöztetni őket? Folyamatos a veszekedés, de a szobájuk kicsi a kettéválasztáshoz, a ház alapterülete pedig nem növelhető?

Nem egyszerű feladat, de így sem lehetetlen a felcseperedő gyerekek szétválasztása. Adja magát a megoldás: építse be a tetőteret, és ezzel újabb szobát tud kialakítani otthonában. A tetőtér beépítéssel nagyban növelhető a lakótér anélkül, hogy az alapterület változna. Mondani azonban sokkal könnyebb mindezt, mint kivitelezni. A tetőtér beépítése nagy munka, és komoly körültekintést igényel.

Talán nem is gondolná, mi mindenre kell ilyenkor odafigyelni. A tetőtér nagyon különbözik a földszinttől, már csak azért is, mert egy bizonyos magasságnál (változó lehet, hogy ez mekkora), és a hőmérséklettel kapcsolatban is másképp viselkedik. Nem árt, ha alaposan utánanéz ezeknek a dolgoknak, de még alapos utánanézéssel is mindenképpen szükséges szakember segítsége. Ha nem csinált még tetőtér beépítést, akkor talán azt sem tudja, hogy milyen anyagokkal érdemes dolgozni a beépítéskor. Segítségképpen összegyűjtöttünk néhányat.

Födém

A tetőtér lakhatóvá alakításához mindenképp szükség van teherbíró födémre, de persze nem mindegy, hogy ebből milyet vásárol. Fontos, hogy olyat vegyen, ami kifejezetten emeleteket elválasztó funkcióval bír. Ez azért lényeges, mert ha a tetőteret aktívan használja, akkor a födémnek el kell bírnia azt a folyamatos igénybevételt, hogy mászkálnak rajta, akár többen is. Ha nem megfelelő födém kerül az emelet padlója alá, az nagyon veszélyes is lehet. Erre mindenképpen kérdezzen rá a vásárláskor.

Tetőablak

tetőtér beépítés

A tetőtér beépítéséhez milyen építőanyagokra lesz szüksége?

A tetőtér különbözik a földszinttől, ezért sokszor másfajta építőanyagra van szükség. Nem jelentenek kivételt ez alól a nyílászárók sem. Mivel viszonylag ritkán van pont ott egyenes fal, ahová az ablak kerül, általában tetőablakok beépítésére van szükség. Természetesen ezek között is lehet kiváló minőségűeket találni, amik rendesen hőszigetelnek, sőt, olyanokat is, melyeknek különböző módon meg is könnyítették a használatát, tisztán tartását. A kialakítandó tetőtéri szobák használatának megkönnyítése érdekében érdemes jó alaposan szétnézni, és utánaérdeklődni az egyes tetőtéri ablakoknak.

Gipszkarton

rigips gipszkarton

Rigips gipszkarton lemezek válaszfal építéshez a tetőtérben

Mivel általában a tetőtérben is több helyiséget alakítanak ki, ezért szükség lehet válaszfalakra. A legegyszerűbb és leggyorsabb módszer a válaszfalak felhúzására a gipszkartonozás. Ezzel az anyaggal a lehető legrövidebb idő alatt, minimális kosszal és rendetlenséggel lehet válaszfalakat építeni. Gipszkartonból készült falakkal gyorsan ki lehet alakítani a különböző helyiségeket. A gipszkarton szinte azonnal festhető, és tökéletesen sima felület, végleges állapotban nem is lehet látni, hogy nem „igazi” fal. Nagyon szép és praktikus álmennyezet is készíthető belőle.

Kőzetgyapot

rockwool multirock kőzetgyapot lemez

Rockwool Multirock kőzetgyapot a gipszkarton fal szigetelésére

Az előző pontnál talán felszisszent Ön is: gipszkarton? Hiszen azok papírfalak! Mindent lehet hallani a falon keresztül, így folyamatosan zavarják egymást az egymás melletti helyiségekben tartózkodók. A másik szobából csak azt nem hallják meg, amit nem akarnak. Nos, ez csak akkor igaz, ha nem gondoskodik a megfelelő hangszigetelésről. Ha a gipszkarton falba kőzetgyapot betétet tesz szigetelésként, akkor kiválóan hangszigetelheti az egyes helyiségeket. Nem kell attól tartani, hogy a mellékhelyiség melletti szobában alvó ember felébred éjjel, ha valaki lehúzza a vécét, vagy nem tud majd a másik szobában futó tévéműsortól aludni.

Üveggyapot

Természetesen nagyon fontos az is, hogy az egész tető szigeteléséről gondoskodjon. Ha rendszeresen használni szeretné az új tetőtéri szobákat, akkor a tetőtér tökéletes szigetelését nem kerülheti el. Hőszigetelés híján, nyáron iszonyú meleg lenne a tetőtérben, télen pedig kiszökik a meleg. Megfelelő szigetelés nélkül vagy hideg lesz, vagy nagyon magas lesz a fűtésszámla. Egyik sem mesés kilátás.

Ha nem akarja pazarolni a drága meleget, és nem akar fagyoskodni sem, akkor mindenképpen végezze el a tető szigetelését, amihez az üveggyapot a lehető legjobb választás. Olcsó anyag, ugyanakkor nem nehéz vele dolgozni, és a tetőtér szigetelésére kimondottan megfelelő. Ha azonban valamiért mégsem szimpatikus, akkor a kőzetgyapot is kiváló választás lesz a tetőtér szarufák közötti szigetelésére.

Tetőcserép

A megfelelő tetőcserépre mindig érdemes komoly figyelmet fordítani, akár laknak a tetőtérben, akár nem, hiszen a tető az, ami megvéd az időjárás viszontagságairól. A tető gondoskodik arról, hogy otthonuk az időjárástól védett, meleg hely legyen. A tetőcserepek mindig legyenek jó minőségűek, és pontosan illeszkedjenek egymáshoz. Érdemes megnézni még a víz- és fagyállóságukat is, hogy tudja, mire számítson a minőségükkel kapcsolatban.
A legnagyobb tetőcserép gyártók rendeltetésszerű beépítéssel több évtizedes (3-5 évtized) garanciát vállalnak cserepeikre. Cserepeikkel biztos lehet a tető biztonságában.

Milyen építőanyagokat fog vásárolni a tetőtér beépítéséhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük