Itt a hőszigetelés szezonja

Ha végigszenvedte családjával a telet a huzatos, rosszul szigetelő lakásában, akkor éppen ideje változtatni háza állapotán. Itt a remek alkalom, hogy elhatározását a gyakorlatba is átültesse. Bár a tavasz a hőszigetelés igazi szezonja, amikor a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel, és a lehető legrövidebb idő alatt lehet végezni a szigeteléssel, de azért még most is hozzákezdhet a homlokzat szigeteléséhez.

Persze a hőszigetelés nagy munka, és teljesen érthető, hogy nem igazán fűlik hozzá a foga, és húzza-halassza. De gondoljon bele, mennyivel kellemesebbé és stresszmentesebbé teheti magának a következő telet, ha vesz egy nagy levegőt, és belevág a felújításba. Ősszel megint nagy lesz a tülekedés. A szigeteltetni akarók meg fogják rohanni a jó szakembereket, és ha sokáig gondolkodik még, akkor könnyen kimaradhat az idei szigetelésből.

A hőszigetelésnek csak előnye van

A hőszigetelésről semmi negatívumot nem lehet elmondani azon kívül, hogy valóban nagy munka és beruházás – de sokszorosan megtérül. Az előnyöket ismeri Ön is, de azért szedjük csak össze! Kellemes meleg marad a lakásban, nem fogja azt érezni, hogy valahonnan mindig húz a hideg, még az ablakoknál sem. Ennek megfelelően a fűtésnek sem kell állandóan magas hőfokon pörögnie, hogy ne fagyjanak meg a saját lakásukban, így a fűtésszámlájuk is lényegesen kisebb lesz, amivel a környezetüket is kímélik.

A hőszigetelés emellett nyáron is nagyon jól fog jönni. Amikor rövidesen beköszönt a 40 fokos kánikula, a hőszigetelés máris elkezd megdolgozni a pénzéért. A lakásuk akkor is kellemesen hűvös lesz, mert a szigetelésnek hála a meleg kint marad. A klímával is sokat spórolhat így, mert nem kell egész nap menni a hűtésnek. Hiszen a lakásuk kiválóan megtartja majd a hőmérsékletét. A hőszigetelés tehát mind télen, mind pedig nyáron nagyon hasznos, hiszen mindkét évszakban van olyan, amikor fontos, hogy a benti hőmérséklet jelentősen eltérjen a kintitől.

Semmit ne hagyjon ki!

hőszigetelés a lakásban

A hőszigetelés akkor lesz az igazi, ha otthona minden szegletét gondosan szigeteli.

A hőszigetelés mindemellett akkor lesz csak tökéletes, és csak akkor tudja maximálisan kihasználni az előnyeit, ha a lakás minden része megfelelően szigetelt. Vagyis nem elég az, amit sokan csinálnak, hogy leszigetelik a homlokzatot, és viszontlátásra, hanem a lábazat és a tető szigetelését is ugyanilyen körültekintéssel meg kell csinálni. Ha a lábazati szigetelés nincs megcsinálva rendesen, akkor a penész megtelepedésével is számolhat. Ez pedig már az egészségükre is káros hatással lehet, ráadásul nagyon nehéz megszabadulni is tőle.

Ha leszigetelték a lábazatot és a homlokzatot, hátravan még a tető. A tetőn rettentő sok hő tud kiszökni. Emiatt van, hogy télen a tetőtérben általában sokkal hidegebb van, mint lent, nyáron pedig nem lehet megmaradni a melegtől. Hőszigeteléssel azonban nagyon sokat javulhat a helyzet, ezért mindenképpen érdemes megcsinálni a tető hőszigetelését. Enélkül gyakorlatilag fölösleges az egész munka. A tetőtérben többnyire üveggyapotot szoktak beépíteni, ami kiválóan ellátja a feladatát és nem drága.

A nyílászárókat is érdemes cserélni

Ha rászánta magát a hőszigetelésre, és esetleg az ajtókat meg az ablakokat nem cserélte le még energiatakarékosra, akkor itt az ideje, hogy ezt is megtegye. A régi nyílászárók ugyanis nem rendelkeznek olyan hőszigetelő tulajdonságokkal, amiket manapság elvárunk, így könnyen előfordulhat, hogy sokat rontanak az épület hőszigetelésén. Bizonyára tudja milyen, amikor az ablak közelében állva érzi, hogy húz be a hideg. Ez az, amit meg kell szüntetni, ha már az egész házat leszigetelte.

A modern technológiával gyártott ajtók és ablakok már rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, melyek hozzá tudnak adni a hőszigeteléshez. Pontosan illeszkednek, illetve maga a kialakításuk is olyan, hogy jól meg tudják tartani a hőt, ugyanakkor a szellőzés is biztosított a szükséges szinten. Nyilvánvalóan ezek nem éppen az olcsóbb kategóriákból kerülnek ki, de kár lenne egy jó hőszigetelést tönkrevágni azzal, hogy az ajtókkal és az ablakokkal nem foglalkoznak.

Tény, hogy a lábazat, a homlokzat és a tető leszigetelése mellett nem kis pénz még a nyílászárókat is kicserélni, de mindenképpen megéri. Félmunkát csinálni fölösleges. Ha már belevágott a szigetelésbe, akkor csinálja meg úgy, hogy valóban érezhető legyen a különbség mind az épület komfortjában, mind pedig a jövő téli fűtésszámlákon. Hamar vissza fog jönni a befektetett összeg, hiszen innentől kezdve jelentősen csökkennek a költségek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük