Jellemző hibák polisztirol hőszigetelésnél

A hőszigetelés azon munkák egyike, aminek nem érdemes saját kezűleg, innen-onnan összeszedett módszerek és praktikák alapján nekiállni. A külső falak szigetelése nagy munka, nem kis költségekkel. Ha rosszul csinál valamit, mert nincs gyakorlata, vagy nem megfelelő információt kapott, akkor csak pénzkidobás az egész. Ráadásul nagyon sok kellemetlenséget is okozhat magának.

Számos esetben nem csak arról van szó, hogy rossz lesz a szigetelés, hanem plusz problémák is felléphetnek. Ilyen komoly gond például a penészedés.

Mindezek ellenére vannak, akik igyekeznek maguk belevágni a hőszigetelésbe. Őket buzdítja a rengeteg internetes oldal is, melyek – állítólag – lépésről lépésre leírják, hogyan kell hőszigetelni.

A probléma ott van, amikor egy lépés még sincs leírva megfelelő részletességgel, vagy éppen másképp szerepel, mint ahogy valójában csinálni kellene. Ilyen eset könnyen előfordulhat, hisz máshogy kell szigetelni a kőzetgyapottal és máshogy a polisztirol lapokkal. Más falra erősítést kíván egy 5 centiméteres, és mást egy 20 centiméteres szigetelés. Egyetlen apró hiba miatt is bukhat az egész projekt.

  • Ön szerint érdemes kockáztatni a hőszigetelés megfelelő kivitelezését?

Szerintünk nem, és éppen ezért nem szeretnénk összeszedni, hogyan kell hőszigetelni. A polisztirollal való szigetelés kellő gyakorlatát sem tudjuk egy cikkben a kezeibe varázsolni. Helyette összeszedjük inkább azt, hogy jellemzően milyen hibákat vétenek a polisztirol hőszigetelés során. Ezeket érdemes elkerülni akkor, ha saját maga csinálja a szigetelést, és odafigyelni akkor, amikor kivitelezőre bízza a homlokzat hőszigetelését.

Mit lehet elrontani szigetelésnél?

  1. polisztirol hőszigetelés

    Melyek a polisztirol hőszigetelés leggyakoribb hibái? Ismerje meg!

    Bele a közepébe. A hőszigetelés egyik legfontosabb lépése a megfelelő előkészítés: egyenletes és sík legyen a terület, ahová a szigetelőanyag kerül. Az egyik leggyakoribb gond, hogy ezt a lépést „időspórolás” céljából kihagyják, és a polisztirol lapokat málló, poros falra ragasztják. És hogy mi lesz ebből? Nem nehéz rájönni. A szigetelés bármikor leválhat a falról, mert így nem lehet rendesen rögzíteni. A következményeket ne tapasztalja meg.

  2. Nem teljesen vízszintes a kezdőprofil. Elég egyértelmű, hogy ez miért fontos: a kezdőprofilhoz fog idomulni a szigetelés. Tehát ha már a zsinórmérték sem áll jól, akkor az egész szigetelés ferde lesz. Nem elég szemre egyenesen berakni. Vízmértékkel meg kell bizonyosodni róla, hogy valóban vízszintesen áll a profil. Nagyon gyakori, hogy ezt túl lazán veszik, és a vízszintes talán nem is annyira vízszintes. Ezért a végeredmény borzalmas is lehet: nem fedi be a szigetelőanyag tökéletesen a felületet.
  3. A hőszigetelő lapoknak tökéletesen kell illeszkedniük, hézagmentesen, és nem mehet közéjük ragasztó. Ez elég nagy precizitást igényel munka közben, ami sokaknak nem az erőssége. Ha nem jól illeszkednek a lapok, akkor közéjük megy a ragasztó. Miért baj ez? Azért, mert a ragasztó hőhídként funkcionál. Magyarán, jelentősen romlani fog a szigetelés minősége a lapok közti ragasztódarabok miatt.
  4. eps homlokzat szigetelés

    Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

    Kimarad a mechanikai rögzítés. A polisztirol lapokat fontos a ragasztás után mechanikai úton is rögzíteni (dűbelezni), főleg ha a szigetelt homlokzat meghaladja a 4 méteres magasságot. Gyakori, hogy a ragasztás után kimarad ez a lépés. A dűbelezés elmaradása miért is gond? Mert nem lesz elég stabil a rögzítés enélkül, amiből később bőven lehet probléma.

  5. Spórolás az élvédőkön. Az élvédőket nem véletlenül találták ki: a sarkoknál, éleknél könnyen sérül a hőszigetelő anyag, ennek elkerülésére használják őket. Sokan szeretnek azonban azon spórolni, hogy elhagyják. Ennek következtében a széleken letörnek darabok a lapokból, és az idő múltával egyre jobban letöredeznek, ami nem csak csúnya, de már a szigetelés hatékonyságot is veszélyezteti.
  6. Elmarad a purhab használata. A kapcsolók, a fali lámpák, az ablakok, teraszok stb. környékén a hézagokat ki kell fújni purhabbal, ami biztosítja a szigetelést. Ha ez a lépés elmarad, ezeken a területeken huzatosabb lesz a lakás, így a szigetelés már nem ér annyit, mintha rendesen megcsinálta volna.
  7. Túl hidegben vakolnak. A hőszigetelés utolsó mozzanata a vakolás, aminél azonban nem mindegy, milyen a kinti hőmérséklet. Gyakori hiba, hogy ezt nem veszik figyelembe, és +5 fok alatt is vakolnak. Ez azért baj, mert vakolat így hamar le fog potyogni. Nyáron arra kell figyelni, hogy csak az árnyékos oldalon dolgozzunk, mert foltos lesz a vakolat a napon.

Felhívom a figyelmét arra, hogy a fenti pontok figyelembevételével még korántsem garantálható, hogy tökéletes lesz a szigetelés eredménye. Ezeken kívül még számos hiba előfordulhat, a cikk csak a leggyakoribb hibákat írja le. Az is igaz azonban, hogyha már ezeket elkerülik homlokzata szigetelésekor, akkor is jobb lehet a hőszigetelés eredménye.

hungarocell szigetelés homlokzatra

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzat utólagos szigetelésére

Ha nem szeretné, hogy a hőszigetelés minősége problémás legyen, és valóban élvezni akarja a jobb hőszigetelés költségcsökkentő hatását, akkor a kivitelezés gondosságán és pontosságán nem érdemes spórolni. Hőszigetelésnél a gyakorlott szakember gondos munkája nélkül nagyon drága lehet a kellő szakértelem és gyakorlat nélküli próbálkozás végeredménye. Természetesen ugyanilyen rossz lehet a szakember gyorsan összecsapott, sietős hőszigetelése is. Egyik sem jobb a másiknál.

Miért vállalná a szakszerűtlen kivitelezés kockázatát homlokzata szigetelésekor?

10 gondolatok ezen: “Jellemző hibák polisztirol hőszigetelésnél

  1. István

    Üdvözlöm Önöket! A szakmai segítségüket szeretném kérni. Saját kivitelezésben hőszigeteltem. A hungarocell 10 cm,igyekeztem az összes ezzel kapcsolatos műveletet elvégezni. A probléma az, hogy a napos oldalakon végzett vakolás, hálóval ellátva, a színezést követő nyáron, hajszál repedések jelentkeztek. A hűvös naptól védett 2 oldalon nincs repedés. Én a hirtelen száradásra gyanakszom. A repedések mára már jól láthatóak. Kérdezném, hogyan lehet ezt a hibát kijavítani, viszonylag elfogadható áron. Létezik e olyan rugalmas bevonat, ami eltüntetné a repedéseket. Kérem segítsenek ebben. Tisztelettel: István

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István
      A hirtelen száradás bizony okozhat hajszálrepedéseket a vakolaton.
      Kérem, hogy mutassa meg szakembernek a hajszálrepedéses falat, és a fal, illetve a vakolat állapotától függően találjanak megoldást a problémára.

  2. Murzsa Gergőné

    Üdvözlöm Önöket. Idén nyáron szigeteltük a házat és a mai napon -6 fok volt és az összes dűbel látszik a falon. Azt mondta a szakember hogy páralecsapódás. Az összesen? Amikor esik az eső akkor is ez a helyzet. Vékonyan lett rá kenve a ragasztó? Vagy mitől lehet ez?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Murzsa Gergőné
      Igen, a dübelfejek eltüntetéséhez több anyagra és gondosabb munkára van szükség. A dübelfejeket a dübelezés után ragasztóval kell átkenni. Utána az egész felületet ragasztóval lekenni, és erre megy rá az üvegszövet. Ezt bele kell nyomkodni a ragasztóba, illetve egy újabb ragasztóréteget rávinni.
      Lehet süllyesztett dübeleket is használni. Ezeknél még biztosabb a megfelelő fedés.

  3. Zsdrál Márk

    Tisztelt Címzett!

    Köszönöm a hasznos tanácsokat.
    Az lenne a kérdésem, hogy az problémát jelent, ha a homlokzati hőszigetelőanyag és a fal között 2-3 cm hézag van? Gondolom abból adódik, hogy a fal nem teljesen függőleges. Mi ebben az esetben a teendő? Egyesek azt mondják, hogy a levegő is szigetel. Válaszukat előre is köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Márk
      Igen, valóban a levegő is szigetel. Ha jól értem, akkor van olyan hely a homlokzaton, ahol nincs hézag, például alul, és felül pedig 2-3 cm hézag is van. Vagy fordítva. Ha a fal nem teljesen függőleges. Ha a falszerkezetben teljes keresztmetszetében ez a helyzet, akkor nincs olyan nagy gond. Persze csak akkor, ha a 2-3 cm-es hézagok ellenére is stabilan (dübelezéssel is) rögzítve van a szigetelés.
      Remélem, hogy nem értettem valamit félre a homlokzat szigetelésénél.

  4. Dávid

    Üdv. Nekem egy olyan problémám lenne hogy pár hete lett kész a ház szigetelése. És éjjel pattogó hang hallatszik a szigetelt falakból. Mèg nincsen dűbelezve meg glettelve. Azt majd tavasszal szeretnénk megcsinálni. Válaszotokat előre is köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dávid
      A dübelezést a hőszigetelő táblák felrakása után meg kellene csinálni. Ez a hőszigetelés része. Nem várnék vele tavaszig.

  5. PÓTA LÁSZLÓ FERENC

    T.Cim.
    Kérdésem lenne. Gázszilikátból épült vakolat, több éven keresztül meszelt házunkat hőszigetelnénk.
    Kérdésem meszelt falra polisztirol ragasztó használható, vagy kell előtte valamilyen alapozó?
    Köszönöm tájékoztatásukat.
    Tisztelettel:.PLF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük