Jó kéménnyel is spórolna a fűtésen?

Decemberben szinte minden reggel mínuszokba kellett kilépnünk az otthonainkból. Január első napjai még a decemberi napoknál is hidegebbek. Most péntek este van, és holnap hajnalban az ország egyes helyein akár még mínusz húsz fok is lehet.

Megjött a tél, és úgy tűnik, hogy tartósan berendezkedett nálunk. Nem mintha ez olyan rendkívüli volna. Sőt éppen hogy a hideg időnek van itt az ideje télen. A mínusz húsz fok azért persze egy kicsit túlzás már a jóból. A durva mínuszokkal induló reggeleknek megvan az következménye, hogy otthonainkban többe kerül a fűtés. Főleg ilyen nagy hidegben.

Elsősorban gázzal fűtünk

A háztartások többségében gázzal fűtünk. A felmérések szerint 10 háztartásból 6-ban a gázfűtés adja télen a kellemes meleget. Hazánk 3125 településéből 2596 kapcsolódik be a földgáz hálózatba. Azt lehet mondani, hogy az egész ország területét behálózza a kiépült gázvezeték rendszer. A gázfűtés mellett jelentős még a távfűtés aránya is. 10 lakásból majdnem kettőben (17-18%) távfűtés van. Ez a fűtési mód elsősorban a városi panellakásokban jellemző. Pl. 2009-ben Magyarország 93 városában 220 távfűtő rendszer működött, és a távfűtéssel fűtött lakások száma kb. 650 ezer volt. Elektromos árammal és olajjal kevés lakást fűtünk. Ez a felmérés 1,4%-ban határozta meg ennek a fűtési módnak a részarányát. (Wikipédia: Fűtési energiafelhasználás fűtési módok szerint).

A gáz és távfűtés mellett jelentős még a hagyományos tüzelési módok szerepe is a háztartások fűtésében. A tűzifa, szén és a vegyes tüzelés aránya nagyságrendileg megegyezik a távfűtés arányával. Sok háztartásban kétféle tüzelési mód is használatos. Jellemzően úgy, hogy amikor kiépült a gázvezeték hálózat a településen, akkor bevezették a gázt, de mellette megmaradt a korábbi vegyes tüzelés lehetősége is. Ezek a családok ezzel is biztosítják maguknak a gázszolgáltatástól való függetlenséget.

kandalló fűtés

A nappaliban álló kandalló barátságos hangulatot áraszt, és jó meleget ad

Több felmérés is mutatja, hogy hazánkban minden tizedik háztartásban van kandalló vagy cserépkályha. A kettő  részaránya nagyjából hasonló. A kandallóval vagy cserépkályhával rendelkező háztartásoknak a felében a kandallóval vagy a cserépkályhával való fűtést határozzák meg az elsődleges fűtési módnak is. Ugyan ezekben is lehet gázzal fűteni, de azért mégis a pattogó hangon égő fa az igazán barátságos hangulatot árasztó tüzelőanyaga a cserépkályhának és a kandallónak.

A cserépkályhában és kandallóban való fafűtés nemcsak a hangulata, hanem a gazdaságossága miatt is vonzó. Persze a fával való fűtés nem olyan egyszerű fűtési mód, mint fentebb csavarni a gázfűtést, de a pattogó tűz hangulatát nem tudja visszaadni a sziszegő gázfűtés.

A fafűtés gazdaságos és biztonságos is csak akkor lehet, ha a cserépkályhával vagy kandallóval együtt a kémény is kifogástalanul működik.

A jó kémény javítja a tüzelés hatékonyságát is

Az egyik legnagyobb elemes kémény gyártó, a Schiedel megbízásából készült kutatás szerint a hazai háztartások hat százaléka a cserépkályhát és öt százaléka pedig a kandallót határozza meg fő fűtési rendszerének. Ezek a számok ugyan együttesen is alig több mint 10%-ot tesznek ki, de azt is hozzá kell ehhez tenni, hogy akiknél a cserépkályha vagy a kandalló adja az otthon melegét, azok elégedettebbek a fűtéssel, mint a gázfűtéses otthonok lakói.

Ebben az elégedettségben persze biztosan nagy szerepet játszik a nosztalgia is, hisz a cserépkályha jellemzően nagyszüleink kedvenc fűtési módja volt, akik az egész napi szabadban végzett téli munka után bizony jóleső érzéssel dőltek neki a kellemesen meleg cserépkályhának. Ma már persze sokkal kevesebben dolgozunk egész nap a szabadban, viszont a munkából való hazamenet után nekünk is bizony jólesik nekidőlni a meleg cserépkályhának. Persze csak akkor, ha már jó meleg a kályha, és nem akkor gyújtjuk be a kályhába bekészített gyújtóst az egész nyáron jól kiszáradt fával.

Nemcsak a nosztalgia élteti azonban a cserépkályhával és kandallóval való fűtést. Gazdaságos fűtési mód lehet a fával való fűtés még a cserépkályha berakásához és a kandalló megépítéséhez szükséges magasabb induló költségek ellenére is. Ne feledjük azt sem, hogy a gázfűtés bevezetésének is volt egy jelentős induló költsége. Még akkor is így volt ez, ha jelentős támogatással épültek ki a gázvezeték hálózatok az országban.

A meleget is kedvezőbben hasznosítja a kandallós, cserépkályhás fűtési mód. Nem csupán a levegőt melegítik, hanem maguk is tárolják a tüzeléskor keletkezett hőt, ezért alacsonyabb hőmérsékleten is jobb hőérzetet biztosítanak.

A fafűtés gazdaságossága mellett a füstelvezetés biztonságát is biztosítani kell. A fatüzelésnél minden begyújtáskor „hősokk” alakul ki a kéményben. Ez falazott kéménynél a téglákat összekötő habarcs megrepedezését is okozhatja. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a megrepedezett habarcs miatt csökken a füstelvezetés hatékonysága, megszűnik a „füsttömörség”. Ez a hősokk sokkal kevésbé jelent problémát a jó minőségű anyagokból készült, előre gyártott, elemes kéményeknél. Hogy mennyire így van ez, azt az elemes kéményekre vállalt több évtizedes – jellemzően három évtizedes – garancia is mutatja.
A fatüzelés gazdaságosságát jelentősen csökkenti és biztonságát is veszélyezteti az, ha nem jól kiszárított fával fűt. Ezt meg tudja előzni azzal, hogy tavasszal vásárolja meg a téli tüzeléshez használatos fát, és így egész nyáron bőven lesz ideje kiszáradni a tűzifának.

Fatüzelésnél a tüzelés hatásfokát azzal is javítani tudja, ha az elemes kémény tetőn túlnyúló, szabadon álló részét szigeteli.

Ne feledkezzünk meg a cserépkályhával és kandallóval való fűtés azon előnyéről sem, hogy használatával függetleníti magát a gázellátástól zavartalanságától és az esetleges áremelésektől is. Persze a tűzifának is nőhet az ára, de ha tavasszal vásárolja meg a következő télire való tűzrevalót, akkor érezhetően olcsóbban juthat hozzá.

Ha ezt a cikket végigolvasta, akkor biztos gondolkodik a fatüzeléses fűtési módon.

Cserépkályhát szeretne rakatni vagy inkább egy kandallót építene az otthonába?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük