Jó minőségű hőszigetelő anyagot keres?

Ha jó minőségű hőszigetelő anyagot keres, akkor mi alapján fog választani? Egyedül attól, hogy egy hőszigetelő anyag többe kerül, biztos, hogy jobb minőségű is? Hogyan tudna meggyőződni a hőszigetelő anyagok minőségéről?

Ha éppen hőszigetelésen gondolkodik, akkor biztos érdekli a válasz.

isover domo komfort

Isover Domo Komfort üveggyapot padlás szigetelésére

A hőszigetelő anyagok között is sokféle termék van. Nem titok az sem, hogy nem csak jobbnál jobb minőségű termékeket talál közöttük. Az sem mellékes, hogy egy-egy családi ház hőszigetelésekor többszáz ezer forintba, nem egyszer egymilliónál is többe kerül a hőszigetelő anyag ára, ezért érdemes alaposan utánanézni annak, hogy mire adja ki a pénzét.

Ha családi háza utólagos hőszigetelését tervezi, akkor a hőszigetelés több évtizedre készül el. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szigetelőanyagot fog választani.

Austrotherm poliszirol

A megbízható minőségi színvonalat nyújtó Austrotherm polisztirol termékek kiváló minőségű polisztirol lapok

A megbízható gyártók folyamatosan ellenőrzik termékeik minőségét, és ezzel szűrik ki azt, hogy a nem megfelelő minőségű hőszigetelő lemezek eladásra kerülhessenek. Nem minden gyártó gondolkodik azonban ilyen felelősségteljes módon.

Másrészt pedig a gyártók azt ellenőrzik a gyártási eljárásuk során, hogy az általuk garantált minőséget eléri-e a termék? Ezzel csak a műszaki adatlapokon feltüntetett minőséget biztosítják.

Az egyes termékek között minőségi különbségek továbbra is megvannak. Nem könnyű választani a sokféle szigetelőanyag közül.

Ha drágább a hőszigetelő, akkor biztos lehet benne, hogy jobb minőségű is?

  • Nem feltétlenül. Mégis mi alapján győződhet meg arról, hogy tényleg jobb minőségű egy-egy hőszigetelő a másiknál?

Erre a kérdésre nem is olyan könnyű válaszolni. Ha ismeri a hőszigetelő anyagokat, akkor gyakorlati tapasztalata alapján biztosan fel tud állítani köztük egy ár-érték arány rangsort. Ha viszont nem járatos a kérdésben, akkor marad a bizonytalanság, vagy pedig utánajár a dolgoknak. Ehhez szeretnénk néhány fontos szempontot adni Önnek.

Mindenképp fontos szempont lehet a döntéshez a gyártó, a márka ismertsége. Jól ismert, több évtizede a piacon lévő márkáról van szó? Vagy most hallott róla először? Ha most hallott a szigetelőanyagról először, akkor legalábbis érdemes gyanakodnia.

Nagy segítséget jelenthet a döntésben a hőszigeteléssel kapcsolatos értékek megnézése is. Ezeknek a megismeréséhez bizony meg kell néznie a szigetelő anyagok műszaki adatlapját. De ha megnézi ezeket, akkor milyen értékeket nézzen?

  • Mindenképp fontos a hőátbocsátási tényező, a sokat hangoztatott U-érték (W/m2•K – azaz: Watt/ négyzetméter*Kelvin) Minél kisebb ez az U-érték, annál jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik a szigetelő anyag.
  • Érdemes megnézni a hővezetési tényezőt, a lambda értéket (W/m•K). Ez a szigetelőanyag hőszigetelő képességét mutatja meg. Minél kisebb a lambda értéke, annál jobb a hőszigetelő képesség.
  • Fontos mutatószám még a hővezetési ellenállás, az R-érték (m²K/W – azaz: négyzetméter*Kelvin/Watt). Ez a szigetelőanyag hővel szembeni ellenállásáról tájékoztat. Minél nagyobb az R-érték, annál jobb a hőszigetelés.

Tehát a szigetelőanyag kiválasztásánál ne a vastagságát nézze, hanem a hőszigetelő képességét.

Ezeknek az értékeknek a megnézése azonban még nem biztos, hogy kisegíti Önt, mert az adatokat értelmezni is kell, és különösen nehéz az egymáshoz hasonló adatokat mutató szigetelő anyagok összehasonlítása.

Mégis mit tehet ilyen esetben?

  • Célszerű egy megbízható szakemberhez fordulnia, aki segít Önnek az adatok értelmezésében, és a hőszigetelő anyagok közötti választásban is.
  • Ha neki elmondja az Önnek fontos szempontokat, akkor ő már tudni fogja, hogy milyen szigetelőanyagok jöhetnek szóba, és az egyes szóba jöhető anyagok előnyeinek és hátrányainak ismeretében, illetve az Önnek való elmondásával már közösen tudnak választani a sokféle hőszigetelő anyag között.
  • hogyan válasszon szigetelőanyagot

    Hogyan válasszon szigetelőanyagot családi háza szigeteléséhez? Melyik lesz a legjobb rezsit csökkentő szigetelés? Milyen vastag legyen? Mire figyeljen még? Kattintson a képre választását segítő kérdőívéért!

    Ha pedig további segítséget szeretne a szigetelőanyagok közötti választáshoz, akkor a Hogyan válasszon szigetelőanyagot kérdéssor segíteni fog a választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük