Kémény balesetek okai

Az elégtelen égéskor keletkező szén-monoxid még mindig túl sok halálos balesetet okoz. Bár elkerülhető halálesetből már egy is sok, de szén-monoxid mérgezés miatt még mindig túl sokan halnak meg.

A rideg valóság azt mutatja, hogy 2014-ben 12-en, 2015-ben 9-en, míg 2016-ban 16-an haltak meg szén-monoxid mérgezésben. Azt is lehet tudni, hogy évente 100 körül van az ismertté váló mérgezéses esetek száma. Ennél a nagy számnál is azonban az ismertté válón van a hangsúly, mert ezen kívül sok olyan enyhe tüneteket okozó mérgezés is előfordul, ami szerencsére enyhébb tünetekkel jár, és ezzel nem jutnak kórházba az érintettek.

Mik lehetnek a legfőbb okai az elégtelen égés okozta baleseteknek és értelmetlen haláleseteknek?

  • A tüzelőberendezések és kémények elavult műszaki állapota.
  • A szükséges karbantartások elmaradása, és az ellenőrzések hiánya.
  • Az egyre jobban terjedő korszerű hőszigetelés elterjedése, amely megakadályozza azt, hogy a falakon és a nyílászárókon át elég friss levegő kerüljön a lakásba a tüzelőberendezés jobb hatásfokú égésének táplálására.

Miért olyan veszélyes a szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO) az elégtelen égéskor keletkezik, mégpedig akkor, amikor túl kevés levegő, pontosabban oxigén van a tökéletes égéshez. A legnagyobb veszélyét az okozza, hogy észrevétlenül lehet jelen a lakásban, mert színtelen és szagtalan.

A szén-monoxid azért annyira veszélyes, mert megköti a vérben lévő hemoglobint. Emiatt pedig a vasat tartalmazó fehérje elveszti a képességét az oxigén felvételére és a szén-dioxid leadására.

Ha szén-monoxid van jelen a lakásban, akkor ennek a rövid idejű, kis töménységű belégzése is fejfájást, hányingert, zavartságot és szédülést okoz. A szén-monoxidnak a hosszabb idejű belégzése pedig eszméletvesztést és akár halált is okozhat. Ezért ennyire veszélyes a szén-monoxid mérgezés.

Mik lehetnek a balesetek okai?

Leier kémények vegyes tüzeléshez

Leier kémények cserépkályhához, kandallóhoz, vegyes tüzelésű kazánokhoz a füst biztonságos elvezetéséhez

A balesetek egyik legfontosabb oka az elavult fűtési rendszerekben, a nem megfelelő műszaki színvonalú tüzelőberendezésekben és kéményekben keresendő. Sok balesetet okoz még a tüzelőberendezések megfelelő hozzáértés nélküli átalakítása is. Ebből a szempontból különösen a levegőelszívók utólagos, hozzáértés nélküli, szabálytalan beépítése fordul elő nagy arányban.

A tüzelőberendezések szabálytalan használata vagy a szereléskor elkövetett hibák is sokszor okoznak balesetet.

A rendszeres időközönként elvégzendő karbantartások elmaradása vagy nem megfelelő elvégzése is sok baleset előidézője lehet.

A korszerű, jól szigetelt nyílászárók beépítése mindenképp előnyös a fűtési energia takarékosabb felhasználása érdekében, de megvan az a hátránya is, hogy a meleg levegő jobb lakásban tartásával a tökéletes égéshez feltétlenül szükséges oxigén sem jut be a lakásba.

Pontosabban abba a helyiségbe, amelyben a tüzelőberendezés van. Ezért az elégtelen égés miatt az égéskor szén-monoxid keletkezik, és ha nem füsttömör a kémény, és nincs megfelelő huzata, akkor a szén-monoxidot is tartalmazó füstgázok visszaáramolhatnak a lakásba a kéményből ahelyett, hogy eltávoznának a szabadba.

A kémény eldugulása is nem egyszer okozott már súlyos balesetet.

Hogyan előzheti meg ezeket a baleseteket?

kémény baleset megelőzése

Bízza a kémény ellenőrzését megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberre!

A legfontosabb az, hogy a tüzelőberendezések és kémények rendszeres, évenkénti ellenőrzését semmiképp sem érdemes megspórolni.

A másik lényeges, hogy a tüzelőberendezések és a kémények karbantartását, szerelését megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakemberre kell bízni, mert csak ezzel előzheti meg a szerelés közben elkövetett esetleges hibákat.

11 gondolatok ezen: “Kémény balesetek okai

  1. Bereczk János

    A cikkben felsorolt CO-ra vonatkozó állításokkal maximálisan egyet értek, de ez csak a dolog egyik oldala, a CO valóban veszélyes mérgező gáz, de jó fűtőanyag is, persze az,
    hogy ezt hogyan tudjuk hasznosítani, a legkisebb veszélyjel, tudjuk meg a részleteket!!!
    Hogyan állítsuk elő a CO-t? Az energiatárolóból, a CO akkor szabadul ki, ha rossz égést hozunk létre, vagyis addig csökkentjük a primer levegő mennyiségét, ami még az izzást fenntartja, ekkor szabadul fel a CO, aminek mennyiségét, a huzattal szabályozhatjuk. Van
    egy másik szabályozási lehetőség, a szekunder levegő, amit az égés fölé vezetünk, ezzel a
    kék láng minőségét állíthatjuk be, ami a jó fűtőérték, tiszta égés, nincs füst és korom.
    Ezen az égésen CO csak elégve CO2-vé jut át, ami már nem mérgező!!!!
    Van azonban egy probléma, a CO gyulladásához magas hő kell és ha ezt a lángoló égéstől várjuk, könnyen robbanáshoz vezet, ezért például, ha a begyújtás sikertelen, ha ezt azonnal nem tudjuk megismételni, szekunder levegővel szellőztessük ki a gázt, ilyenkor kivághat a kazán, ne legyünk a közelében!!!! Ha a kéményben koromlerakódás van, ez is begyulladhat vagy robban, ez több kárral is járhat!!!!!
    Mi a megoldás? A szenet, locsoljuk meg vízzel, én hóval együtt raktam be a szenet, tetejére egy kis szárazat, majd a szénre rakott gyújtóst, meglocsoltam egy kis gázolajjal, mert a fa sem száraz mindég, ez lehet a sikertelen begyújtás oka! A lánggal égés alatt a
    nem lehet gond, az égés lángja begyújtja a gázt, majd ezt a vízből keletkező hidrogén veszi át!!!!
    Most, ha már a szén is begyulladt, csökkentsük a primer levegőt, a tűz visszaül és ekkor állíthatjuk be a szekunder levegővel a KÉK lángot, ami olyan mint a gáztűzhely lángja!!!
    Beállítjuk a szükséges hőt és akár 24 órára biztosítottuk a FŰTÉST, célszerűen gravitációs rendszerrel, hogy áram függők ne legyünk!

    Az örök gond, milyen szenet használjunk? A lignit brikett égése lassú, ez tökéletesen megfelel, bárhogy is átkozzák, akik nem tudnak fűteni!!
    A jobb minőségű szenek égése gyorsabb, úgy járunk vele mint a fával, ha a hőt tároljuk,
    mert ennyi energiára nincs szükség, el kell engednünk, mielőtt bajt okoz, gazdaságtalan!!
    Persze ez is szabályozható, ha egy minimális szintet elérünk vele, (150-200m2-es háznál)
    Egy jó tanács azoknak akik darabos szénnel fűtenek, vagy porossal, a szenet vizes homokban forgassák meg, mint a grízes tésztát, ez megakadályozza az összeégést, nem zárja el a huzatot!!!

    A kéményseprő egyszer látogatott meg, mert már gyanús volt, hogy sosincs füst, a szomszédok meg havonta hívták! Mivel fűtök? Lignit brikettel. Mindent átnézett, nem hitt a szemének, ilyet még nem látott!!! Sohasem kellett a kéményt, vagy a kazánt takarítani!!

    Az egyik fórumban megkérdezték, mivel fűtök? CO2-vel! Hogy tökéletesen hülyének néztek, ez ott egy szint, vagy magyaros mentalitás!!
    Hogyan fűt a CO2? Még a levegő nitrogén tartalmáról nem esett szó! A forró CO2
    ütközik a nitrogénnel, megemelkedik a hőjük, majd ezt adják át a kazán vizének, így a két anyag hidegen távozik, a kéményt nem teszi tönkre! Ez is előny, nem?

    Még azt is meg kell említeni, a levegőnek is van CO2 tartalma, ami a tűzön átmenve, a nitrogénnel, majd ütközve fokozza a fűtés erejét!!!

    Ha felforr a kazán vize, egy gyors nappali felmelegedéssel, elég ha kinyitjuk a szekunder ajtót, látványosan visszahűti a vizet!!!!

    1. ZsZs

      Udv, kerdesem lenne es szeretnem h emailben is elkuldene, h biztosan megkajam. Viadrus 30kw kazanom van. Nincs hideg kinn, le is van szigetelve a haz 10 grafitos polisztirennel, a lakas felet futom csak, ugyh mindenkepp le van fogva a kazan nagyon, legtobbet csak fustolodik a fa. Egy kicsit komplikalt amit fonn leirt, ezert direktbe teszem fel a kerdest. A felszabadulhatnak e valamifele veszelyes gazok, melyek a kemenyben robbanast esetleg nagyobb nyilt langot idezhetnek elo? Emailom djay_zszs@yahoo.com

  2. Bereczk János

    A válaszom, az utolsó kérdésre: IGEN!!!
    Többféle égés van, ebből a legrosszabb az „ÉGÉS”, amivel általában mindenki fűteni akar,
    a bajok okozója leginkább ez! Lángjában minden megtalálható, CO, CO2, C, N, O2, NOx,
    H2O!!!!!!
    Van két égés, az „IZZÁS” és a „GYORS-ÉGÉS”, ezt a kettőt tudjuk használni szénfűtés esetén!!! Fontos a kazán milyen, mert a szenes tudja mit kell csinálnia, ami feladatunk, a
    vizezett szenet berakni, felülről meggyújtani, a huzatokat beállítani, majd ki salakolni!!!!!
    Takarítani semmit sem kell, jól szabályozható!!!!

    Ha valaki a fát választja, mire a beszerzéstől eljut a tűzrakásig, beszerzi a legjobb kazánt,
    az ajándék koromkaparókkal együtt, fűrészeli, majd hasogatja a fát, vagy készen veszi,
    apríték, vagy pellet, vagy fabrikett formájában, természetesen drágábban, majd néhány kiegészítő berendezést,puffert, adagolót, más égésteret, elektronikát, stb. addig a szénnél élvezi a meleget.
    A fa égetése, elgázosítása, a kazánja sem egyszerű dolog, bár annak is tudnia kellene mindent, csak hát nem szabályozhatók, csak szűk határok között, ezért javasolják a nap energiát mellé, mint a kondenzációs gázkazánnak!
    A fát vissza fojtani veszélyes, csak a berakás mennyiségével teljes égés mellett szabad, viszont 300°C szekunder levegővel nagy térben égethető el teljesen, azaz tisztán! Ezt ma ventilátorok szabályozásával próbálják megoldani, egy doktori értekezés szerint,ilyen,
    TÖKÉLETES kazán nincs!! Az ok nem titok, sok a változó, amit követni automatikával,
    nem tudnak!!
    Tehát a kis hiba is sok akár CO-t is termel,korommal, kátránnyal és ezek kicsapódnak a kéményben, amit akár hetente is takarítani kell! Ha a jobb fűtés érdekében, kinti hideg
    miatt, az égés elér a kéményig, a felhalmozódott korom és gáz begyulladhat, függően a mennyiségétől, ha több, nagy bajt okozhat, eddigi csúcs 300 métert repült a kazán, de napi hír, hogy a baj bekövetkezett!!! FELÜGYELET NÉLKÜL, NEM CÉLSZERŰ használni!

  3. Bereczk János

    A kéményekről röviden: MAGYAR KÉMÉNYKIVITELEZŐK EGYESÜLETE!!! Rögtön töröltek!
    Úgy gondolom ebből a színvonalas magatartásból, biztosan nem értenek a kéményhez, ahogy az egyik kolléga mondta, „ha hallgatnak azt még félre lehet érteni!!!”
    Nyilván valami nagy baj van, lehet hogy egyesek azt állítják a kürtő volt előbb, majd később az azt körülvevő fal, így aztán olyan vezér nincs, aki állást merne foglalni a kérdésben!!!
    Lehet, megtaláltam azt a társaságot, akik felelnek a sok halottért, mérgezésekért, robbanásokért, házleégésekért, szmogért!!!!!!
    A kémény nem egy önálló egysége a háznak, hanem egy része a FŰTÉSNEK!!!!
    HOGY is van ez? Van egy lyuk, ami az alaptól a tető fölé (80cm-el!) kiviszi az égésterméket!
    Feladata, hogy az égéshez némi huzatot biztosítson, ami attól függ, milyen rossz az égés!
    Ha JÓ az égés, TISZTA, akkor két darab 2-cm2-es huzatnyílás elég, az egyik a primert, a másik a szekundert szabályozza! PRIMERREL, a felszabaduló gáz mennyiségét,
    SZEKUNDERRAL,az égés minőségét szabályozhatjuk, a TISZTA KÉK LÁNGOT!!!!!
    A huzat kint kezdődik, a hideg levegő lefelé, a meleg felfelé törekszik, ezt biztosítja a kémény a huzattal!!!! A levegő a kazán alá érkezik, majd a primer nyíláson annyi levegőt kap az éghető anyag, hogy izzon, így a vizezett szénből, CO és HIDROGÉN szabadul fel!
    Egymással elkeveredve, a szekunder levegő hatására, a hidrogén meggyújtja a CO-t!!!!
    Mivel a beszívott levegő nitrogént is tartalmaz, az égés után felhevülve a CO2-től oxigént
    akar rabolni, de az úgy vágja pofon, hogy a kazán falának csapódik, hőjét a kazán fűtővize veszi át, ő meg kiballag a kéményen, a közben szintén lehűlt CO2-vel együtt, egy 14×14-es túlméretezett kéményen! Mivel hideg, a tégla kémény szerkezetét egyáltalán nem bántva!!! (50 éves tapasztalat!!!)
    Mégis miből adódik a huzat? Ugye már kifejtettem a szint és hőkülönbségből (alaphuzat), kazánon belül a hőfejlődés miatt nő a huzat, ami aztán a hideg gázokat kitolja, tehát a kazán is része a kéménynek, ezután a kazán és kémény kapcsolata, csövön történik, ma rövid csövön, így a kéményben a hideg dugó nem alakul ki, begyújtáskor visszafüstöl a kazán, ha a cső hosszabb, három 90°-os könyök, 2-3 méter cső, a lakástól kap annyi meleget, hogy a hideg dugót minél magasabban tartsa, ami egy újság tüzével eltávolítható!!! Arra azonban vigyázzunk, a papírral történő füstölés megszüntetése robbanással jár!!!! SZELLŐZTESSÜK ki a kazánt, a határozott begyújtáshoz!!!!!
    Persze Önöknek még a FÜST kivezetése a feladatuk, nyilván nagyobb kürtővel dolgoznak, melegebb gázzal, vagy inkább korommal, amit a hideg kémény vonz, így akár
    egy hét is elég a kéménytűz kialakulásához!!!!
    Sok ‘szakértő’ még csappantyút is tesz a kéménybe, vagy a kazán és kémény közé ezzel segítve a gázok visszaáramlását, mások viszont ventilátorban látják a jövő nagy huzatját, vagy huzatfokozókkal a kémény tetején!!!
    Még a fát, mint fűtőanyagot nem említettem, de ezekről az esetekről, a TV2 mindég friss
    információt ad, hogy a kazán a szomszéd ház tetején kötött ki, vagy 300 métert repült!!!!
    Ezt az ENERGIÁT kellene fűtésre fordítani, ennek okán úgy látom van feladatuk és érthető, egy beírásra nincs idejük válaszolni!! TOVÁBBI JÓ MUNKÁT KÍVÁNOK, BÁR EZT A FOGALMAT NEM ISMEREM, CSAK A JÓL ELVÉGZETT MUNKÁT!!!

  4. Bereczk János

    Amikor a kéménybalesetek kötik le a „szakértők” figyelmét, teljesen feleslegesen, mert a probléma egyszerűen megoldható lenne, a CO problémájával együtt, a lignit tiszta fűtésével és a légszennyezés sem okozna ekkora gondot, de ha nem az égés, hanem a füst oldaláról keresik a megoldás lehetőségét, akkor még sok meglepetés érheti azokat akik a megoldást ebben az irányban kutatják, teljesen feleslegesen!!!!!
    Szennyezett környezetben, levegőben, normális táplálkozás hiányában, csökken az élőlények ellenálló képessége, ami teret biztosít más még veszélyesebb anyagok például ma koronavírus terjedésének, amivel a harcot megvívni egyenlőre szinte lehetetlen!!!!!
    Induljunk el a kályhától, a tökéletlen égés, füstöt, kormot és száz más, a szervezetre káros anyagot termel, amiknek csökkentése, vagy teljes megszüntetése kívánatos lenne!!!! Trump elnök sok dollárt ajánlott fel annak, aki a CO-t megszünteti, hisz ez okozza sok ember halálát!! A megoldás roppant egyszerű, a CO-t hidrogénnel el kell égetni, ennek következménye a nagyobb teljesítmény és a CO2 időarányos csökkenése,
    tehát még gazdaságilag is érdekes. A hátrányaként említett kéntartalmat, érdekes módon a boroshordók fertőtlenítésénél nem említik!!!!!
    Nézzünk egy egyszerű példát, Farley Mowat: Ne féljünk a farkastól! – című könyvét, amiben egy sarkvidéki nyarát írja le, amikor azt tanulmányozta, igaz-e, hogy a farkasok
    tizedelik a rénszarvasokat. Megállapította ebből egy szó sem igaz!!!!! A farkasok egerekkel táplálkoznak, ami nem egy tápláló étek, egyes farkasok ezért legyengülnek, majd jön egy VÍRUS, ami megtizedeli az állományt, így csak az erősebb egyedek maradnak életben. Aztán vonulnak a szarvasok, amik közül a farkasok a gyengébbeket
    kiemelik a sorból, így csak az életképesek maradnak meg!!! Hogy miért tűnik el sok farkas és szarvas, a prémvadászok bemérgezik a legelőt, a prémek az orvvadászokhoz kerülnek, tehát az ember a hunyó!!!!!!!!
    Ugorjunk picit vissza, szennyezzük a környezetünket, ami gyengíti immunrendszerünket,
    majd megjelenik egy vírus, ami pont a legyengített tüdőre hat és sokan meghalnak!!!!
    A CO sem válogat, a szmog sem, mérgezzük magunkat és megjön a vírus! Ne csodálkozzunk, ha nem változtatunk fűtési szokásainkon, beteggé tesszük magunkat a vége, sorsunk a természet rendje szerint megoldódik!!!!!!!!

  5. Bereczk János

    C+H2O—H2+CO izzó szén a vízgőzt hidrogén és CO képződése közben (vízgázreakció)!!!
    Ezért jó a vizezett szén izzáson tartása, mint a tiszta égés alapja!!! Igen CO és H2 elegye a
    szintézisgáz!!! Aki fűteni akar, ezzel jó ha tisztában van, mert a CO hallatán mindenki fél,
    hisz a CO-t, csak mint mérgező gázt említik amitől rettegni kell!!!!
    Akkor most láthatjuk, hogy a CO-H-val keverve bármilyen borzalmasan hangzik, elégetve
    úgy semmisíthető meg, hogy még komoly fűtőenergiát is szolgáltat, ami tiszta égésű és a végeredmény, CO2, egy olyan gáz amiben élünk, kivéve amikor a borospincében fulladást okoz, nagy mennyiségben, de a kéményen kiengedve, semmi gondot nem okoz!!!! Akkor miért is féljünk a CO-tól? Ha nem használjuk katalizátorként a hidrogént, akkor minden igaz,
    amit a veszélyességéről írnak!!!!!!!
    Fűtsünk száraz szénnel? Lehet, persze nem hatékonyan, ugyanis a CO a szénből lesz, amit rossz égéssel állít elő, majd 605°C-nál felrobban, a kazán elrepül, a ház összedől, az illető meghal, aki a gyulladási hőt, összegyűrt újságpapírral éri el!!! Persze a rossz égés is fokozható, ilyenkor, már meggyulladhat a gáz is, pl. ezt úgy lehet elérni, ha az égő szénre fát teszünk, ennek a kitalálója szerint el kell találni, mi hogyan égjen? Mivel ilyenkor az égés nem szabályozható, minden más probléma is lehet, nő a huzat több CO keletkezik, ha az égés a kéményben zajlik le, nagy huzattal, robban! Az optimális levegő mennyiségét nehéz eltalálni!!! Lehetetlen!!!!!! Ha vizezett a szén, a hidrogén, már az izzó szénből kilépéskor meggyújtja a CO-t, a két gáz gyors-égéssel ég el, ami határozott égést eredményez, nem lobban el és alszik ki a láng!!!!!
    Ha kevés az izzó szén és pontosan annyi a levegő, hogy minden szénatomra jut két oxigén, nem keletkezik CO, csak CO2! Nem gazdaságos, de biztonságos, míg az arány nem változik!!
    Az a biztos, ha betartjuk a sorrendet, megvizezzük a szenet, berakjuk a kazánba, felülről begyújtunk, primer huzattal beállítjuk a CO mennyiségét, szekunderral a kék lángot!!!!!!!

  6. Bereczk János

    Tudom van akit idegesít a CO lehetősége, ami a fűtési szezon után is szedi áldozatait és
    ha megnézzük mi ennek a legfőbb okozója, kiderül a gáz-víz melegítő! Hogy ezt miért kell
    éppen a fürdőszobába tenni, egyetlen értelmes magyarázat van: „Így szoktuk!!!” Persze a
    kémény hibája lehet a fő ok, hogy a CO visszajön a fürdőszobába!!!! Hogy mégis a levegőellátás jó legyen, szellőzőrácsokat szerelnek a falba, fent és lent, megvásárolják a legszuperabb gázriasztót, majd valaki távozik a családból, a CO követeli áldozatát, mert
    egy biztonsági berendezés kevés!!!!! Volt, hogy egy iskolát kellett kórházba vinni mérgezés gyanújával, mert a riasztóra már nem jutott pénz!!!!!!
    Van egy roppant egyszerű megoldás, be kell burkolni a vízmelegítőt és külső levegőt
    biztosítani hozzá, hogy baj esetén ne a lakásba menjen a gáz!!!! Valószínű a megoldás nem kerül többe, mint az érzékelők beszerzése, de megbízhatóbb és biztonságosabb, az
    biztos!!!!!!!
    Valahogy így jutottak el a kondenzációs kazánhoz is, több-kevesebb sikerrel!!
    Ettől még a riasztó természetesen nem árt és a fali rácsokat sem kell feltétlenül kiszedni!!!!!! Éljük túl a nyarat is, ha lehet!!!!!!!!!!

  7. Bereczk János

    Megkezdődött a „FŰTÉSI SZEZON” és mint minden kezdet nehéz, ha nem készültél fel rá!
    „Brutális tűz Tamásipusztán, ahol egy szálloda teteje égett le, az oltás az épületet tette tönkre!!! Ha ebből sem tanul valaki, az számíthat rá, hogy Ő lesz a következő!!
    Miért? Talán mert nem tud jól fűteni, az internetes okos fűtések ebbe az irányba mutatnak,
    tehát jó volna megtanulni fűteni, a tüzelés helyett! Gondolom akik kimenekültek, elgondolkoznak rajta, a kandalló lángjának táncától ez egy picivel több volt!!!!
    Egyszer visszanéztem, hol volt kandalló tűz, aztán ahogy a hozzászólásokat megszüntették, megmaradtak a csodálatos reklámok, hogyan biztosítsunk levegőt a kandallókhoz, milyen riasztókat vegyünk, hova és hogyan szereljük, de olyat még nem láttam, hogy a tetőtérben is legyen riasztó, talán ha előbb érkeznek a tűzoltók, menthető
    az épület nagy része!!
    Persze már autós berkekben is vannak biztonsági övek, légzsákok, de azt, hogy ne rohanjunk neki a másiknak, ahhoz az agyakban kellene valamiféle riasztónak lenni!!
    Ez nem volt valaki számára elég riasztó, megértem, nem az első szálloda égett le, nem az első ház, nem az első autó, ja hogy szerencsére nem halt most meg senki, akkor ez nem érdekes!!!!!
    Megkezdődött a fűtési szezon, naponta halljuk majd, MEGSZOKJUK, ha nem velünk történik!!!!!!!

  8. Bereczk János

    Másik riasztó is jutott eszembe, ha egy téglát spárgával, a szarufára kötünk, vagy szögre akasztjuk a kémény közelében, a spárga előbb elég mint a gerenda, a téglát konzerves dobozokra ejti, biztosan lehet tudni a baj most alakul ki, akár egy vödör víz is segíthet elkerülni a bajt! Olcsóbb és talán megbízhatóbb is!!!!!

  9. Bereczk János

    Ismét véget ért egy konferencia, amiben végre megállapították, hogy annyira mégsem a szén a káros, hisz a fa szálló pora lényegesen veszélyesebb, mikro mérete okán sok kárt okoz a különböző szervekben!!!!
    Egy hozzászólás a szén tüzelés(fűtés) tapasztalataihoz, mi van ha felülről gyújt be?
    válaszol a „tudós”: „Nem tudom még nem próbáltam!!”
    No ezt a cikket sokan olvasták, egy másik: „tele van agyaggal meg kővel!” Van ilyen is de a tüzépes, nem hiszem, hogy direkt az ilyen szenet ajánlja, de ha valaki a drágábbat nem tudja megvenni, fűteni ezzel is lehet, ha öt vödörrel önt egy megfelelő kazánba, fél vödörnél több agyag vagy kő még nem jött ki belőle!
    Egy okos válasz:: „Szigeteld be a kazánt!!” Nálam ezt nem lehetett, mert a kazán a fürdőszobában volt és igen kellemes meleg volt a fürdéshez, bár megjegyzem amikor vendégeket fogadtam, igencsak megizzadtak egy egyszerűbb WC használat alatt, náluk
    még a budi volt a divat!!!
    Aztán még számtalan cikket olvastam a szenek használatáról, sőt sokan fordultak hozzám, de megvalósítani mégis a fa tüzelését akarták, hisz ami sokaknak olyan kiválóan megy, nekik miért ne menne!!! Valamiért nem ment!!!! Vizes volt a fa, mindég felügyelni kellett valakinek, meleget nem igazán adott, a kátrány bejött a mennyezeten, vagy leégett a ház, ami nem előny!!!!
    Szóval ismét a SZÉN, én azt gondoltam a következő konferencián arról fognak álmodozni, a fából, hogyan vonják ki a szenet, hogy ZÖLDEBB legyen!!!!
    Egy hölgy a miskolci térség áldatlan állapotával foglalkozott, Öt év tanulás után, nem tudott többet, mint amit sokan vallanak, a szenet ki kell vonni! Kedves diplomás, talán még nem vette észre, tanulmányait még csak kis részben fejezte be, élete nagyobb részt még hátra van, tanulni egy életen át kell!!!! Ha még nem hallotta volna, ami energia az SZÉN, lehet nap, olaj, szalma, stb! A NAP hiába sütne ha a CO2 nem lenne!! Talán még emlékszik, az iskolában óra végén mindég szellőztetni kellet, hogy a következő órán ne , aludjon senki, mert sok volt a CO2, amitől melegebb volt a terem.

  10. Bereczk János

    Riasztóan meg fog növekedni a fa használata, tüzelés terén!! Nem elírás, az iskolákban fával kell majd tüzelni!!!! Miért gazdaságos ez a megoldás, mert a fa újra termelődik, és ráadásul csak annyi CO2 szabadul fel amennyit élete során szénné feldolgozott!!! Ez teljesen igaz, csak egyetlen probléma van, hogy a száz éves fát, egy nap alatt tüzeljük el!!!
    Így hangyányival több CO2 keletkezik!!!!
    Ha mögé nézünk a dolgoknak és abból indulunk ki, hogy a fa eltüzelésekor, a szenet kell elégetni, ami már a szénnél sem sikerült, sok mérgező gáz szabadult fel és ez a gáz CO, vagy felrobbant, tönkre téve kazánokat és embereket!!!! Akkor miért jobb a fa égése?
    Nyilván való, amikor „CSAK” TÜZELNEK vele, az elsődleges könnyen éghető gázok szabadulnak fel, amik aztán majd a másod gázokat szabadítják fel, amiket előszeretettel kiengednek a kéményen, nem véletlenül, nagy huzattal, néha úgy, hogy a kéményen láng megy ki, hisz ennek a gáznak az égetéséhez 300°C-os hőmérséklet lenne szükséges!!! Ez az esetek többségében nem sikerül, mert az IDŐ tényező kimarad, nagy kazán kellene, sok FORRÓ levegővel!!!!! (a levegő nem fűthető!!!)
    Ha visszautalok a szenes kazánra (nem ami olyannak látszik, hanem olyan is!!!!!)
    A CO ha elég, CO2 lesz, a CO2 és a nitrogén atomok ütközése FŰT, de csak akkor, ha
    a gázok aránya optimális!!!! Ha a szenes kazán szekunder ajtaját kinyitom, a TŰZ, HŰT!!!
    Szerencsére van a ventilátor, amivel ez a cél elérhető, csak megint van egy probléma,
    mert a tűzben felszabaduló gázokat, UTÁN RAKÁSSAL lehetne szabályozni, tehát kialakul egy kettős játék, ha ez sok, akkor az kevés, lehet, hogy nagyon fűtünk ami akadályozza a tökéletes égést!!!!!!! Ugye nem bonyolult?
    Fűtsünk fával, MENNYIVEL? 40q-val, 100q-val, 200q-val? Mennyi szén van benne?
    Én nem tudom, van akinek sikerül eltalálni, de nem írja le hogyan! Volt aki bemutatta,
    hogyan kell takarítani a faelgázosító kazánt, naponta, hetente, havonta, mert nála nem
    működött!!!!!! Régen az iskolában nagy vaskályha volt, az öntvény izzott, a gáz elégett!!
    Óránként fűtő rakta, nem fogyasztott annyit, nagy meleg volt, túl nagy!!!! lehet csak 1,5,
    vagy 2 óránként kellett volna rakni, tanítási óra közben!!!!
    Dolgoztam egy bátor iskolában, korszerűsítettek, kidobálták a cserépkályhákat, bevezették a központi fűtést, a fűtő éjjel elfűtötte az összes fát, a rendszer meg befagyott!!!!! (Ne szóljak bele!!!) Ez az én hülyeségem, ma is szólok, nem lesz jó, akkor sem ha ezer szakértő van aki állítja, engem nem győz meg, de nekem amúgy sincs
    DÖNTÉSI LEHETŐSÉGEM!!!!!!! Előre megyünk, csak hátrafelé!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük