Két ötlet a gazdaságos tetőfelújításhoz

A tető felújítása minimum több száz ezer forintos kiadást jelent. A felújítás végösszege azonban könnyen meghaladhatja akár a milliós nagyságrendet is. Főleg akkor, ha jó minőségű tetőcseréppel fedi a tetőt, és ez megköveteli a tetőszerkezet korszerűsítését is.

A tetőcserepek árai között jelentős eltérések lehetnek. Egy prémium minőségű tetőcserép kiválasztásánál már maga a tetőcserép beszerzése is lehet akár többmilliós kiadás is. Nem feltétlenül kell azonban ilyen jelentős kiadásba vernie magát akkor, ha jó minőségű tetőcseréppel szeretné fedni a tetőt, és a fedés minősége mellett a gazdaságossága is számít.

Azzal persze számoljon, hogy a jó minőségű tetőcserepekre a gyártók több évtizedes garanciát vállalnak, és éppen ezért a kiváló minőség garanciájáért és több évtizedes biztonságáért bizony fizetni kell a tetőcserép beszerzésekor. Nem mindegy azonban, hogy mennyit. Ezért érdemes megfontolni a választást.

A tetőcserép kiválasztásakor többféle szempontot rangsorol majd Ön is eltérő fontossággal. Lesznek olyanok, akik a fedés gazdaságosságát és kedvező árát tartják majd elsődleges fontosságúnak, az állandóan emlegetett jó minőség mellett. Azt azonban látni kell, hogy a kiváló minőség és a kedvező ár a tetőcserepeknél sem járnak kéz a kézben.

Másoknak ugyan szintén fontos, de nem elsődleges fontosságú az ár. Ők sokszor a tetőcserép márkája, szépsége, formája és a színe szerint választanak.

Bármelyik csoportba is tartozik a vásárló azt kijelenthetjük, hogy a vásárlók többségénél a cserepek mérete nem tartozik az elsődleges fontosságú választási szempontok közé.

creaton balance téglavörös tető

Creaton Balance téglavörös cseréptető

Ha a kerámia cserepeket és a nagy méreteket kedveli, akkor érdemes megfontolni a Balance vagy a Reviva cserepek választását is. Ezek a nagyméretű sajtolt kerámia cserepek ugyanis sok vásárlót levesznek a lábukról. Nézzük meg a lehetséges okokat.

Először is a Creaton nagyméretű kerámia cserepeivel már csak a nagyobb méretük miatt is gazdaságos a tetőfedés, és emellett még gyorsabb munkával is túl lehet jutni a tetőcserén. Legalábbis a tető fedésén.

  • Ez nem a véletlen műve. Ugyanis a Rapido és Balance cserepekből kevesebb mint 9 db kell egy négyzetméterre. Vagyis a tető fedésekor kevesebb, mint 9 cserepet kell kézbe venni és a helyére igazítani. Míg a hagyományos méretű tetőcserepekből többször ennyi cserépre van szükség egy négyzetméter lefedéséhez.
  • Az sem elhanyagolható szempont, hogy ezekkel a nagyobb méretű cserepekkel összességében kevesebb lesz a cserépfedés súlya. Természetesen nem kell a dupla vastagságban lerakandó hódfarkú cserepekhez hasonlítani a Balance és Rapido tetők önsúlyát, de az látható, hogy egy átlag méretű tetőnél több mázsával kisebb cserépsúllyal lehet számolni. Ez a kisebb súly pedig lehetővé teszi azt, hogy kisebb keresztmetszetekre van szükség a tetőszerkezetben. Vagyis kevesebb faanyagra van szükség. Egy családi ház tetőszerkezetének kialakításánál több tízezer forintos megtakarításról beszélhetünk, amikor a tetőhöz szükséges faanyagok megvásárlásáról van szó.

Nagy méretük mellett a Balance és Rapido cserepek további előnye a tetőfedéshez szükséges kiegészítők hiánytalan megléte. Ezekkel a kiegészítőkkel nemcsak gyorsabban halad majd a felújítás, hanem a minőség is biztosított lesz.

A kiegészítők megléte teszi lehetővé a felújított tető tökéletes vízzáróságát és viharállóságát, hisz a jó minőségű Balance és Rapido cserepek mellett a tetőfóliák, hófogók és viharkapcsok is rendelkezésre állnak. Emellett a félcserepek és szegélycserepek biztosítják azt, hogy kevesebb vágással lehessen elkészíteni a cserepelést.

Nem csak a tetőfedő munkáját könnyítik, de a tető műszaki színvonalában, így tartósságában és ezzel végső soron gazdaságosságában is jelentős szerepet játszanak a minden típushoz, így a nagy méretű tetőcserepekhez is rendelkezésre álló kiegészítő elemek.

A kiegészítők a tető tökéletes összerakhatóságát biztosítják. A tetőfedés kiváló minőségéről pedig a Balance és Rapido cserepek gyártásához használt alapanyag minősége és a gyártás technológiája gondoskodik. A gyártási rendszer biztosítja azt, hogy a gyártószalagról a bebálázott raklapokra nem kerülhet anyaghibás, eldeformálódott cserép. A minőség kiválóságára a legjobb biztosíték a cserepekre vállalt 50 éves garancia. Ez pedig bizony azt jelenti, hogy ezeknek a cserepeknek nem 5 évtized, hanem még ennél is jóval hosszabb az élettartama.

Mit jelent a vihar és vízállóság?

Az elsődleges védelmi vonal a Rapido és Balance cserepek formai kialakítása és bordázata. A cserepek bordázata olyan labirintusszerkezetet alkot, amelyben még akkor is elveszne a kósza esőcsepp vagy hópehely, ha véletlenül bejutna a cserepek alá.

Deformálódott cserép nem kerülhet le a gyártószalagról, ezért a cserepeken kialakított hornyok tökéletes illeszkedése és záródása még viharos időben is megakadályozza az esővíz és hólé bejutását a fedés alá.

A cserepek által alkotott első védelmi vonalat azonban követi a második, mégpedig a tető meredekségének megfelelően megválasztott vízzáró és páraáteresztő tetőfólia, amely még nagyobb biztonságot ad az esővízzel és olvadó hóval szemben. A tetőfólia védi a tetőt az esetleges beázással és a páralecsapódással szemben is. Vagyis a vízzáró és páraáteresztő fólia kívülről és belülről is tökéletes védelmet ad.

Rapido vagy Balance tető legyen inkább?

Racionális érveket lehet ugyan felsorolni az egyik vagy a másik mellett. A valóság azonban elsősorban az, hogy a kerámia cserepek hívei sokszor a két cserép eltérő formája alapján választanak a két cserép között. Vannak olyanok, akik a hullámos vonalvezetésű Balance tetőt, mások pedig inkább a kettősbordájú Rapido cserepekkel fedett tetőt választják.

A következő lépés pedig a kiválasztott kerámia cseréptető színének eldöntése. Ebben pedig a szomszédos tetők színének a feltérképezése után már tényleg csak az egyéni, pontosabban a család konszenzusos ízlése dönt.

Önök melyik cserepet választják családi házuk tetőjének a felújítására?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük