Kisebb gázszámla a tetőablak cseréjével

A tetőablak csere a tetőtérben lévő szobák fűtési költségek csökkentésére is remek megoldás. A szigeteletlen nyílászárókon át szökik meg a fűtési energia csaknem 30%-a?

Tudja, hogy a rosszul szigetelő tetőablakok minden egyes téli napon súlyos forintokat vesznek ki a zsebéből? Minél hidegebb van, annál több energia szökik meg a tetőtéri ablakokon át, ezért annál többet kell fizetnie a szinte láthatatlan réseken megszökő energiáért.

Velux GPU tetőablak

A Thermo Technology rendszerrel ellátott Velux GPU tetőtéri ablakok hőszigetelésére nem lesz panasza

A jól szigetelő tetőtéri ablak is képes megtartani a fűtési energiát a lakásban. Éppen ezért a jól ismert hővezetési tényező (U) értékét nemcsak a falazóanyagokra és szigetelő anyagokra, hanem a tetőtéri ablakokra is meghatározzuk. Minél kisebb az U értéke, annál jobb, mert annál kevesebb energia illan el az ablakokon át.

Meglévő tetőtéri ablakainak a hőszigetelését is tudja javítani, még jobb azonban, ha lecseréli a rosszul szigetelő tetőablakokat korszerűbbre. A kiváló hőszigeteléssel (alacsony hővezetési tényező értékkel) rendelkező korszerű tetőablakoknál nemcsak az ablak üvegén át távozik jóval kevesebb energia, hanem az illesztései is sokkal pontosabban megmunkáltak, ezért ezeken a tökéletes illesztéseken át is sokkal kevesebb energia tud kiszabadulni a lakásból. Nemcsak az ablakkeretük van sokkal pontosabban kidolgozva, hanem a falba illesztést is gondosabban kell elvégezni, mert pontatlan illesztésnél itt is sok energia menet veszendőbe.

A falba beillesztés tehát nemcsak a tetőablak hőszigetelő képességétől, hanem a beillesztés gondosságától is függ. Ha alacsony hővezetési tényezővel bíró tetőtéri ablakot választ a régi helyett, és az ablakot nagy pontossággal illesztik be, akkor akár 5-8%-kal is csökkenteni tudja tetőtéri szobáiban az fűtés költségét.

A korszerűbb tetőablakokkal nemcsak többet tud megtakarítani, hanem a nap energiáját is jobban tudja hasznosítani a tetőtér fűtésénél.

A napfény nemcsak kibírhatatlan meleget okoz a júliusi kánikulában, hanem hőenergiát is termel. Ez így van télen is, még akkor is ha ilyenkor nem nagyon érezzük a napfény melegét. Az ablak üvegére tűz napfény azonban a téli mínusz tíz fokokban is érezhető mennyiségű energiát termel. Minél jobban hasznosul a tetőtéri ablak üvegét érő napsugárzás, annál kevesebb energiára van szükség a szoba fűtéséhez.

Az egyrétegű tetőablak üvegek szigetelése jóval kisebb a kétrétegű üvegek szigetelésénél. Még korszerűbbek a három rétegű üvegek, mert ezeknek a szigetelése még a kétrétegű üvegekét is meghaladja.

A legkorszerűbb tetőtéri ablakok már olyan kivitelben készülnek, hogy fénygyűjtő képességük révén több energiát engednek be a szobába, mint amennyi elszökik rajtuk keresztül. Ezek az ablakok az úgynevezett passzívház ablakok, amelyek már nem csökkentik, hanem növelik a lakás energiatermelését a napsugarak hőértékének a hasznosításával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük