Kívül-belül szép házak építése

Aki házépítésre adja a fejét, jó eséllyel fogalma sincs, mit vállal. Ez nagyon ijesztően hangzik, de igaz. Persze tudjuk, hogy nagy munka lesz, de általában nem vagyunk vele tisztában hogy mennyire.

Ha épített már házat, akkor tudja, hogy sok esetben a nehézséget a döntések adják. Mondja meg, mi kerüljön ide? Hogy legyen kialakítva egy adott helyiség, hová kerüljön az ablak, az ajtó, milyen legyen, és merre nyíljon, mi kerüljön a tetőre, hogy legyen a szigetelés, milyen legyen a homlokzat. Nem könnyű döntések, mert aztán egy életen át nézheti házépítéskori döntéseinek az eredményét.

családi ház építés

Családi háza építését tervezi?

Éppen ezért érdemes elég időt szánni az álmodozásra, majd arra, hogy az álmokból valódi tervek szülessenek. Szép ház építéséhez ihletet kaphat gyakorlatilag bárhonnan: nap, mint nap az utcán az egyes házakat nézegetve, internetes oldalakon barangolva, magazinokat nézegetve. Jegyezze fel, ami tetszik, majd egyeztessen mindent a kivitelezővel. Ő fogja tudni megmondani, mi az, ami megvalósítható, mi mennyi munkával, költséggel jár. A lényeg, hogy mindent aprólékosan tervezzen meg. Erre ne sajnálja az időt és az energiát.

Ami a külső alatt van

Az építkezéskor azonban nem csak a külsőre kell figyelni, ha azt akarja, hogy a háza ne csak szép legyen, hanem komfortos és energiatakarékos is. Utóbbi nagyon fontos a mai világban, egyrészt mert nagyon sokba tud kerülni az áram, a fűtés, a víz, másrészt a környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolható a jelentősége. Hogy a költségeket alacsonyan tartsa, és csökkentse az energiafelhasználást, érdemes nagy hangsúlyt fektetni a szigetelésre az építkezés során.

A szigetelést már a falak felhúzásánál elkezdheti biztosítani azzal, hogy hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező téglákat használ a falazáshoz. Ezek a korszerű üregszerkezetű téglák megfelelnek a hőtechnikai előírásoknak, ezért külön homlokzati szigetelés nélkül is megfelelő szigetelésűek lehetnek a külső falak. Természetesen építheti otthonát hagyományos téglából is. Ilyenkor azonban a tégla fölé kerüljön még szigetelőanyag is. A homlokzat esetében legtöbbször hungarocellt használnak. Mindezt megfejelheti még hőszigetelő vakolat használatával. Szakszerű kivitelezéssel biztos lehet benne, hogy a homlokzat hőszigetelése tökéletes lesz.

Mi kerül a falak fölé?

A tető legalább olyan fontos része az épülő háznak, mint a homlokzat, így nagyon nem mindegy, mivel fedi be. Alapvető, hogy a tetőtartó lécek jó minőségűek legyenek, hiszen ezek viselik a teher nagy részét. A tetőcserepeket is érdemes nagy körültekintéssel megválasztani, hiszen ezek fognak megvédeni az időjárás viszontagságaitól. A tetőnek bírnia kell az esőt, a havat, a jégesőt, ónos esőt. Nem szabad, hogy kikezdjék a keményebb fagyok, vagy éppen a nagy melegek.

A tetőnél sem szabad megfeledkezni a szigetelésről. Ha ezt a részt kihagyja, akkor gyakorlatilag teljesen fölösleges volt a homlokzat szigetelése, hiszen a tetőn át így el tud illanni a meleg. A tető szigeteléséhez leggyakrabban üveggyapotot használnak. Ez az anyag tökéletesen alkalmas arra, hogy a lehető legjobb szigeteléssel lássa el a tetőt, így tartva bent a meleget (vagy nyáron a hűvösebb levegőt). Az üveggyapot nem drága szigetelőanyag, de ugyanolyan jól használható, mint a többi.

Na és a kert?

Egy ház akkor szép igazán, ha a kertje is rendben van tartva. Az udvar megálmodása és megtervezése majdnem annyira fontos, mint magának az épületnek a megtervezése. Szerencsére kiváló alapanyagok állnak rendelkezésre ahhoz is, hogy az udvar minden szempontból tökéletes legyen. Ha szeretne járdákat kialakítani, vagy az autót is az udvarban tárolja, jó szolgálatot fognak tenni a térkövek. Ezekkel stílusosan formálhatja kertje képét, és teheti egyértelművé, hol is lehet közlekedni.

A térkövek kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy mi a térkövezés célja, vagyis mekkora súlyt kell elbírni a köveknek a rendszeres használatkor. Ha autóbejárót rak ki a térkövekből, nyilvánvalóan olyanokra lesz szüksége, amelyek nagy teherbírásúak, hiszen rendszeresen el kell bírniuk egy kocsi súlyát. Ha csak a kerten átvezető járda épül belőlük, ez annyira nem fontos szempont, hiszen egy ember súlya nem szokott gondot jelenteni a köveknek. A térkövek kiválasztása során természetesen az esztétikai szempontok is meghatározók lehetnek.

Önnek melyik lesz a legfontosabb szempont kertje burkolatának kiválasztásakor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük