Komoly munkával jár a nyílászárók cseréje

A nyílászárók cseréje egy olyan feladat, ami gyakorlatilag kikerülhetetlen. Előbb vagy utóbb minden lakástulajdonosnak át kell esnie rajta, mert semmi sem tart örökké. Legalábbis a régebbi nyílászárók egészen biztosan nem. Az újabbakkal már kicsit más a helyzet.

Nem véletlen, hogy egyes ajtókra és ablakokra akár 50 év garanciát is vállal a gyártó. Ezek közül kell választani, ugyanis ennyi garanciából már lehet arra következtetni, hogy a nyílászáró valóban jó minőségű, és van rá esély, hogy legalább 50 évig bírni fogja a strapát.

A hosszú éveken át garanciás nyílászárók közül még ki kell választani azt a típust, ami Önnek a leginkább megfelelő. Számba kell venni az olyan tulajdonságokat, mint a külső, a méret, a hőszigetelő képesség, az üveg vastagsága, a zár biztonságossága, és még hosszasan lehetne sorolni. Nem is olyan könnyű a döntés, igaz? Ha ügyes, akkor nagyon jó ár-érték arányban juthat nyílászárókhoz. Ezek az ajtók és ablakok dekoratívak, erősek, biztonságosak. Mindemellett kitűnően szigetelnek mind hőmérséklet, mind pedig hang szempontjából. Ha ez megvan, már csak egy dolog van hátra: a nyílászárók beépítése.

Bontással kell kezdeni a munkát

Legyünk őszinték: a nyílászárók beépítése olyan feladat, amit a hátunk közepére nem kívánunk. Porral, kosszal és hatalmas felfordulással jár. Ezt jó esetben csak 1-2 napig kell elviselni, de tény, hogy rettenetes macera, és nem könnyű munka kitakarítani utána. Ennek ellenére a nyílászárók cseréje sajnos bizonyos esetekben nagyon is szükséges, így nem lehet alóla kibújni. Persze megvan a trükkje, hogy minél kevesebb kosszal járjon, de nem lehet teljesen kiiktatni.

A munkát természetesen bontással kell elkezdeni: ki kell szedni a régi ablakokat és ajtókat, aminek elkerülhetetlen vonzata, hogy kibontsa körülöttük a falat. Ez jár a legnagyobb szemeteléssel, de sajnos le kell nyelni a békát, mert másképp nem megy. Ha ez megvan, akkor meg lehet csinálni a helyet az új ajtóknak és ablakoknak. Ha nagyobbak lesznek, nyilván többet kell bontani, ha kisebbek, vissza kell falazni, ha pedig ugyanakkorák, csak a helyet kell kialakítani.

Érdemes okosan csinálni a falazást

Ha az új nyílászáró jóval kisebb lesz, mint a régi, valószínűleg viszonylag nagy területen kell majd falazni. Ebben az esetben már érdemes külön figyelmet fordítani a falazóanyagra. Használhat olyan téglát, aminek jó a hőtartó képessége, ezzel rásegítve egy kicsit a nyílászárók hőszigetelő képességeire. Festékből szintén kapható olyan, ami hőszigetelő tulajdonságokkal is bír, ezzel is támogathatja a hőszigetelést.

Ha nem nagy területről van szó, akkor egy fő szabályt érdemes követni: olyan téglát használjon, amilyen már van a falban. Ez a legegyszerűbb megoldás. Bontásnál az is lehet, hogy sikerül megmenteni a téglákat, vagy legalábbis egy részüket, de erre a célra a bontott tégla vásárlása is megfelelő lehet. A lényeg, hogy erős, jó minőségű legyen. Persze ha szerencséje van, szinte nincs is szükség téglára, mert méretben passzol az ajtó vagy ablak.

Bízza szakemberre a beépítést

nyílászárók cseréje

Érdemes szakemberre bízni az ajtók és ablakok cseréjét, mert ha valami gond van, akkor csak ilyenkor tudja érvényesíteni a garanciát.

Elég sok ember van, akik tehetséget éreznek magukban az építkezéssel, barkácsolással kapcsolatos munkák lebonyolításában, és szeretnek maguk megcsinálni kisebb-nagyobb munkákat a ház körül. Nos, a nyílászárócserét csak akkor végezze saját magának, ha amúgy ez a szakmája. Máskülönben bele se kezdjen. Nem olyan egyszerű ez, mint amilyennek tűnik, és ha egy-két apró lépést is elront, már lesznek olyan következményei, hogy nem zár rendesen az ablak, itt-ott beázik stb.

A másik ok, amiért nem érdemes saját magának nekiállni a nyílászárócserének, az a garancia. Nagyon sok gyártónál csak akkor lehet érvényesíteni a garanciát, ha a beépítés teljesen szakszerűen történt. Vagyis a legkisebb hiba esetében is bukhatja az ingyenes javítást, esetleg cserét, ha valami probléma van. Ne legyenek illúziói: az első dolguk az lesz, hogy megnézzék, jól lett-e beépítve az ajtó, illetve ablak, és ha valami eltérést találnak, elköszönhet a garanciától.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük