Könnyű tetőcserép tetőfelújításhoz

A családi házak tetőfedésre használt anyagai évtizedek alatt elhasználódnak. Milyen lehetőségei vannak a tető felújítására? Milyen előnyei vannak a könnyű tetőcserépnek?

Az 1950-es évektől a 80-as évekig az egyik legelterjedtebb tetőfedő anyag a pala volt. Nagy mennyiségben gyártották, és az ára is rendkívül kedvező volt. Nem véletlenül épültek házak százezrei palatetős fedéssel.

Palatető felújítása

A palagyártás azbesztcement alapanyagáról azonban kiderült, hogy egészségre ártalmas, rákkeltő hatású, ezért a 90-es évektől már nem gyártják a palát tetőfedésre. Ezt viszont azt jelenti, hogy a legújabb palatetős házak is 25-30 évvel ezelőtt épültek. Ezért bőven időszerű már a felújításuk. A tetőfedésre használt anyag kiválasztásakor azonban vannak kötöttségek.

Ezeknek a palatetős házaknak a tetőszerkezete a könnyű súlyú pala megtartásához méretezett, könnyített ácsszerkezetek, nemcsak a lécezésükben, hanem a szarufák méretezésében is. Ezért az ácsszerkezet átalakítása nélkül a palatetők csak könnyű súlyú tetőfedő anyagokkal újíthatók fel. Ilyen könnyű súlyú tetőfedő anyag lehet például a megtisztított és kijavított palatetőre perzseléssel felfektetett bitumenes lemez. Sokan választják ezt a megoldást az elhasználódott és sok helyen beázó palatető felújítására.

Cseréptető felújítása

Évtizedek alatt azonban nemcsak a palatetős, hanem a cseréptetős házak tetőszerkezete is elavul. Ezeknek a cseréptetős házaknak a tetőszerkezete erősebb, mint a palatetős házaké. A hosszú évtizedek alatt azonban a rágcsálókkal és gombásodással szembeni védelem nélkül ezek a tetőszerkezetek is szuvasodnak, korhadnak, és gyakorlatilag együtt avulnak el a tetőfedő anyaggal.

Ha viszont a fából ácsolt tetőszerkezet megfelelő felületkezeléssel van ellátva a rovarokkal és gombásodással szemben, akkor jó esély van arra, hogy tartósabb lehet, mint a tetőfedésre használt cserép.

A cseréptető felújításakor tehát a kiválasztott új tetőfedő anyag megtartására alkalmas tetőszerkezetre is szükség van. Sokan döntenek úgy, hogy felújított cseréptetőjük kiválasztásakor könnyű súlyú cserepet választanak. Ez adott esetben azzal az előnnyel is járhat, hogy a tetőszerkezetet nem kell teljes mértékben lecserélni, csak a hibás, korhadt részeket kell felújítani, kicserélni.

Ha tehát elavult cseréptetője felújításán gondolkodik, akkor érdemes a könnyű súlyú tetőcserepek közül kiválasztani az új cserepet.

Könnyű cserép a tető felújításához

A tetők felújításánál különösen fontos szempont a tetőfedő anyag súlya. A tetőszerkezetnek ugyanis nemcsak a tetőfedésre használt anyag súlyát kell megtartani, hanem télen még a ráhullott havat is. A tető megfelelő szigetelésekor kemény téli hidegben akár egy hónapig sem olvad el a hó a tetőről, ezért a tetőnek biztonsági okokból is stabilan bírnia kell a behavazott tető súlyát.

A tetőcserép gyártásnál ma már külön odafigyelnek a gyártók arra, hogy a cserepek változtatható léctávolsággal készüljenek. Így a tető felújításakor átlécezés nélkül is felhasználható a régi tetőszerkezet. Ez nemcsak jelentős anyag, hanem időmegtakarítást is jelent a felújításkor.

Mitől lesz könnyű súlyú egy cserép?

  • Attól, hogy valóban könnyű a cserép?
  • Vagy inkább talán attól, hogy az egy négyzetméterre eső tetőfedés súlya meglehetősen kedvező?

Természeten mindkét álláspont érthető és védhető is bizonyos szempontból. Azt kell mondani azonban, hogy a tető súlya, a tetőszerkezetre nehezedő terhelés esetén alapvetően az egy négyzetméterre eső terhelésnek van jelentősége.

tondach nagyméretű kerámia cserepek

Tondach nagyméretű kerámia cserepek családi házára

Összességében azt mondhatjuk, hogy a kerámia cserepeknek kisebb a súlyuk, és az egységnyi felületre nehezedő terhelés is kisebb a kerámia cserepeknél.

A Tondach nagyméretű kerámia cserepei

könnyű cserép

Tondach Twist piros-antik tető. A Tondach Twist nagyméretű tetőcserepe a könnyű cserepek egyike

A Tondach nagyméretű Twist, Bolero, Rumba, Nativa és Tangó cserepeiből 8,8 darab elég egy négyzetméterre. Érdemes ezeket a nagyméretű kerámia tetőcserepeket választani a felújított tető fedésére, mert egy átlagos családi háznál, akár egy tonnával is könnyebb lehet a tetőhöz szükséges cserepek összsúlya a betoncserepekhez képest.

Természetesen emellett azt is vegyük figyelembe, hogy a könnyebb fedés nem jelent olyan nagy terhelést a tetőszerkezetnek, de egy nagyobb súlyú betoncserepekből rakott tető viharállóbb. Persze a kupás és a szélcserepek megfelelő rögzítésével a könnyebb súlyú cserepekkel fedett tető is tökéletesen viharálló lehet.

A Tondach nagyméretű kerámia cserepeit engóbozott felülettel, matt színekben, valamint csillogó üvegmázas felülettel is választhatja a tető felújításához. Mindkét felület rendkívül tartós, hisz a cserép égetésekor az engób bevonat és az üvegmáz is nemcsak összeég, hanem kémiailag is egyesül az égetéskor, és az időjárási viszontagságoknak rendkívül ellenálló felület alakul ki a cserepeken.

Nem pusztán üres ígéret a Tondach cserepek szlogenje, a „Tető egy évszázadra’, hisz szinte bármilyen időjárási körülmények között megőrzi a cserép eredeti szépségét, akár téli hideg, akár nyári kánikula, akár hó, akár a nyári napsütés égető sugarai jönnek, a Tondach cserepek felülete bírja az időjárás viszontagságait.

hogyan válasszon tetőcserepet

Könnyű legyen a cserép? Milyen a tető formája? Milyen a hajlásszöge? Mi fontos még? Hogyan válasszon tetőcserepet a felújított tetőre? Melyik lesz a legjobb? Kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

Választott már a Tondach cserepek közül? Vagy még nem döntött? Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válasszon tetőcserepet kérdőív kitöltése segíteni fog az Önnek legjobb cserép kiválasztásában.

4 gondolatok ezen: “Könnyű tetőcserép tetőfelújításhoz

  1. Válik László

    Tisztelt Dalostuzep!
    A tanyámon kisméretű tatai hódfarku cserép van.Sajnos le kell cserélni mert szakemberek szerint anyaghibas.kb 10-12 éves.A léc távolság 16,5cm.
    Milyen cserepet ajánlana erre a lecezesre?
    Válaszát előre is köszönöm.
    További szép napot.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László
      A tatai hódfarkú cseréphez hasonló méretű és tömegű a Tondach hódfarkú cserép. Ennyi információ alapján leginkább a Tondach hódfarkú cserepét ajánlanám.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük