Koszorú hőszigetelése

A homlokzat és a tető hőszigetelésének fontosságával talán minden családi ház tulajdonos tisztában van. Biztosan sokan ismerik a padló és a födém szigetelésének fontosságát is. Az áthidalók és a koszorú szigetelés jelentőségével viszont biztosan sokan nincsenek tökéletesen tisztában.

Az áthidalók és a koszorú hőszigetelés jelentőségét akkor tapasztalja meg, amikor az ajtók és az ablakok felett vagy pedig a homlokzati fal és a mennyezet találkozásánál elkezd penészedni a fal. Ha a penész megjelenését látja, akkor már bizony késő. Már az építkezés során érdemes megelőzni annak a lehetőségét, hogy a hideg felületeken kicsapódjon a meleg levegőben lévő pára, és elkezdjen penészedni a fal. Ezt pedig úgy tudja megelőzni, ha hőhíd mentes az ajtók és ablakok feletti áthidalók környezete, és ugyancsak elkerüli a hideg felületek keletkezését a homlokzati fal és a mennyezet találkozásánál.

porotherm 44 x-therm rapid dryfix

Porotherm 44 X-Therm tégla Dryfix ragasztóhabbal ragasztva

Szerencsére ma már olyan korszerű falazó anyagokból építkezhet, amelyek külön hőszigetelés nélkül is megfelelnek az egyre szigorúbb hőtechnikai előírásoknak is. Ha például a Porotherm vagy a Leier okostégláiból építi családi házát, akkor biztos lehet abban, hogy a fűtési számlája miatt nem kell aggódnia majd az elkövetkező évtizedekben.

Persze a hőtechnikai előírásoknak való megfelelésen túl egyáltalán nem mindegy a hőszigetelés, illetve majd utána a fűtési költség megtakarítás mértéke sem. Ezért a 2018 január elsejétől, az új épületek építésére érvényes 0,24 Wm2K hőátbocsátási tényezőnek való megfelelésen túl a 38 cm-es Leier vagy Porotherm X-therm téglafal helyett építkezhet a LeierPlan 44 ISO okostéglából is, amelynek 0,16-os, vagy akár a Porotherm 44 centiméteres Thermo Rapid téglájából is, amelynek 0,14 wm2K a hőátbocsátási tényezője. Ezzel nemcsak a jelenleg érvényes hőtechnikai szabályozásnak fog magasan megfelelni, hanem még többet takaríthat meg majd az elkövetkező évtizedekben a fűtésszámláján.

Ezek a kimagasló hőszigetelési értékek azonban csak akkor tudnak sokat lefaragni a fűtésszámlájából, ha nemcsak a téglából épített falfelületeken, hanem a fal teljes szerkezetén, ezáltal az ajtók és ablakok felett, illetve a homlokzati fal felső részén, a koszorúnál is ilyen kimagasló értékei lesznek a hőszigetelésnek.

Ahhoz, hogy ezt a kiváló hőszigetelést biztosítani tudja, és ne alakuljanak ki hőhidak az áthidalóknál és a koszorúnál, oda kell figyelnie ezeknek a falszerkezeteknek a szigetelésére is. Az áthidalók és koszorúk nyers beton felületének a hőszigetelése ugyanis sokkal rosszabb, ezért ezeket bizony szigetelni kell ahhoz, hogy ne alakuljon ki hőhíd, minden egyes ablak illetve ajtó felett, illetve a homlokzati fal tetején.

Ha ezeket a betonszerkezeteket nem szigeteli le, akkor például a Porotherm áthidalóba öntött beton szigetelt fallal való találkozási pontján, vagyis a hideg beton és a meleg szigetelt téglafal találkozásánál hőhíd alakul ki, és a hideg beton felületen pedig eleve alacsonyabb lesz a hőszigetelés. A hideg felületen pedig nemcsak a hőszigetelés lesz jóval gyengébb, hanem még a lakásban keletkezett pára is kicsapódhat, amikor a hideg felülettel érintkezik, és nemcsak a magasabb fűtésszámlával fog szembesülni, hanem a penészedő fallal is.

A hideg és meleg felületek találkozásánál kialakuló hőhidak annál károsabbak, minél nagyobb a két anyag hővezetése közötti különbség. Ezért minél jobb hőszigetelő képességű falazóanyagot épít be a falba, annál fontosabb lesz a koszorú és az áthidalók szigetelése.

Az áthidalók és a koszorú hőszigetelése kétféleképpen történhet

Be lehet rakni a hőszigetelésre használt szigetelőanyagot még a betonozás előtt a zsalu belső oldalára. Ez a hőszigetelő anyag lehet lehet például a hagyományos polisztirol lemez is, vagy pedig akár a sokkal jobb hőszigetelő képességű Expert Fix formahabosított polisztirol is.

Polisztirol koszorú hőszigetelő elem használata falazáskor

Polisztirol koszorú hőszigetelő elem

A másik hőszigetelési módszer szerint a fal felületére is rakható bennmaradó zsaluként a polisztirol koszorú hőszigetelő elem, amely a koszorúnál megelőzi a hőhíd kialakulását.

A koszorú hőszigetelésére használt polisztirol szigetelő többféle anyagból készülhet. A választás attól függ, hogy milyen nyomást kell kibírnia a szigetelőnek. Ha tényleges zsalu is készül a koszorú betonozásához, és a polisztirol szigetelőt, csak bennmaradó zsaluként beteszi a zsalu belső oldalára, akkor a polisztirol csak minimális nyomásnak lesz kitéve. Tulajdonképpen a koszorú beöntése után kell kibírnia a beöntött beton oldalra feszítő súlyát, és a beton megkötése után már semmilyen nyomás nem fogja érni.

Persze ha nem készül külön zsalu, hanem a polisztirol szigetelés maga a zsalu, akkor a betont már meg kell tartania. Ezért van az, hogy az elkészített zsaluba berakhatja az AT-N70-es polisztirol lemezeket is, mert ezek is megfelelőek lesznek. Ha viszont nem készül külön zsalu és a koszorú szigetelésre használt koszorú elem maga a zsalu is, akkor erősebb anyagra van szükség. Ezért az Austrotherm koszorú hőszigetelő eleme az erősebb AT-N100-as anyagból készül.

Alapvető fontosságú kérdés, hogy milyen vastag legyen a polisztirol az áthidaló és a koszorú szigetelésekor. Természetesen a legjobb az, ha éppen olyan vastagságú lesz a kiválasztott polisztirol szigetelő vastagsága, amelynek hővezetési tényezője a betonnal együtt éppen megegyezik a fal hővezetési tényezőjével. Ez pedig a választott falazóanyag hővezetési tényezőjétől függ.

Természetesen vastagabb polisztirol szigetelőre lesz szükség akkor, ha a 0,14 Wm2K-s 44 centiméteres Porotherm Thermo téglából építi a falat, mint akkor, ha a 0,24-es 38 centis Porotherm Klíma téglából. Akkor is vastagabb szigetelésre lesz szüksége, ha gyengébb hőszigetelő képességű polisztirol, pl. AT-N70-es lemezt használja a AT-N100-as helyett. Az Expert Fix lemezekből még az AT-N100-as lemeznél vékonyabb is elég lesz.

A koszorúk és az áthidalók szigetelése azonban nemcsak az alacsonyabb fűtésszámla, hanem a párakicsapódás és a penészedés veszélyének elkerülése miatt is alapvető fontosságú. Érdemes odafigyelnie a hőhídmentes áthidaló és koszorú szigetelés megtervezésére és pontos kivitelezésére az építkezéskor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük