Kőzetgyapot hőszigetelő rendszer felrakása

A kőzetgyapot kiváló páraáteresztő szigetelőanyag, ezért a kőzetgyapotot tartalmazó egész hőszigetelő rendszernek páraáteresztőnek kell lenni. Mire figyeljen még oda a kőzetgyapot hőszigetelő rendszer felrakásakor?

kőzetgyapot hőszigetelő rendszer

Kőzetgyapot hőszigetelő rendszer homlokzata páraáteresztő szigetelésére.

Leginkább talán arra érdemes figyelni, hogy a kőzetgyapot szigetelő rendszert évtizedekre rakja fel családi háza utólagos szigetelésénél. Ez pedig azt jelenti, hogy az elkövetkező évtizedek fűtésszámláinak az alakulása nemcsak a szigetelő anyag megválasztásától, hanem a kivitelezés szakszerűségétől is nagyban függ. Ha kőzetgyapot rendszert választott otthona utólagos szigetelésére, akkor nem a legolcsóbb megoldások közül választott egyet. Ebből az is következik, hogy a kivitelezést is érdemes megfelelő szakemberre bízni. Mit is jelent azonban a megfelelő szakember? Talán arról van szó, hogy nem mindenki egyformán ért a hőszigeteléshez?

  • Igen, ez pontosan azt jelenti. Sokszor nagy különbség van szakember és szakember munkája között is. Nem mindegy, hogy hány ház szigetelésén van már túl valaki, és az sem utolsó szempont, hogy milyen gondossággal végzi a munkáját a kiválasztott mester.
  • A legjobb talán, ha ajánlás után választ a kivitelezők közül. Ha a környéken van olyan kivitelező, akit mindenki dicsér, és az általa szigetelt családi házakon Ön is látja a szakszerű munkát, és ráadásul még azt is tudja véletlenül, hogy már évek óta nem volt minőségi kifogás a munkájára, akkor Ön is nyugodtan választhatja otthona szigetelésére.

Ilyenkor leginkább az a gond, hogy a jó szakember naptára már erősen be van telve, és nem biztos, hogy van ideje elvállalni újabb megbízást. Ezért időben érdemes szólni neki.

homlokzati kőzetgyapot szigetelés

Külső oldali falszigetelés kőzetgyapottal

Kőzetgyapot szigetelésnél a szakember a homlokzatra felvitt egyrétegű vagy kétrétegű kőzetgyapot lemezekből álló rendszerben a kőzetgyapot táblákat páraáteresztő ragasztóval ragasztja a málló vakolattól megtisztított, portalanított falra. A felragasztott és dübelekkel rögzített szigetelésre kerül az üvegszövet háló, és erre viszi fel az alapvakolatot és a páraáteresztő vékonyvakolatot.

A kőzetgyapot lemezek ragasztása

Kőzetgyapot szigetelésnél a ragasztó megfelelő kiválasztása fontosabb, mint az elterjedtebb polisztirol szigeteléseknél.

A kiválasztott ragasztónak jó páraáteresztőnek kell lenni, és jól kell tapadnia a szálas szigeteléshez. A ragasztó vásárlásakor arra kell figyelni, hogy a kőzetgyapot lemezek felülete egyenetlenebb a polisztirol lapoknál, ezért több ragasztóra van szükség, mert több ragasztó kerül be a kőzetgyapot szálai közé. A polisztirolnál a ragasztó csak a polisztirol tábla felületén folyik szét.

kétrétegű, vakolható kőzetgyapot

Miért olyan kiváló hőszigetelő a Rockwool kétrétegű vakolható kőzetgyapot lemeze homlokzatára?

A szigetelő lemezek közül érdemes a kétrétegű Rockwool Frontrock Max E lemezeket választani, mert ennek van egy 2 centiméteres, keményebb felső rétege, ami biztosítja a fal tartósságát, a szigetelés vakolat alatti megfelelő keménységét. A 2 centiméteres felső réteg alatt azonban a kőzetgyapot szigetelés összes többi részét egy puhább, alsó réteg adja, aminek az a legfontosabb előnye, hogy a puhább, képlékeny rész rugalmasabb, és egyenletesen rátapad a falra, kitöltve annak az esetleges egyenetlenségeit. Ezzel a kétrétegű megoldással sokkal homogénebb homlokzati felületet tud kialakítani. Ha a szakember megfelelően megtakarítja a málló vakolattól a falat, és portalanítja utána, akkor a kétrétegű kőzetgyapot lemezzel kiváló páraáteresztő és remek hőszigetelő képességgel rendelkező homlokzatot építhet családi házára.

A kétrétegű szerkezetnek, és a felület rugalmas kitöltésének, tapadásának az is a következménye, hogy a ragasztást követő száradás után a hőszigetelés dübelezése is könnyebb, mert a dübelek nem húznak be akkora felületet, mint a korábbi egyrétegű kőzetgyapot lemezeknél.

Dübelezés

Dübelezni márpedig kell, mert a ragasztás önmagában nem ad elegendő stabilitást az elkövetkező több évtizedre. Arra kell odafigyelni, hogy a ragasztás megszáradása után lehet hozzákezdeni.

A megfelelő rögzítéshez fémbeütőszeges dübeleket érdemes használni.

Ma már olyan korszerű megoldások vannak a kivitelezésnél, amelyekkel a dübelfejeket teljesen eltünteti a szakember egy “sapka” segítségével. A “sapka” tulajdonképpen egy kőzetgyapot rondella, amit a dűbel fejére kell rányomni a beütés után. Ezzel a módszerrel kizárhatók a nemkívánatos hőhidak is. Ezeknek a kedvező hatása korántsem elhanyagolható, mert a dübelfejek miatti hőhidak 6%-al is ronthatják a hőszigetelés eredményességét.

További előnye ezeknek a sapkáknak, hogy a szigetelés felületén homogén felület keletkezik, és nem lesznek összeragasztózva a dübelfejek. Ez azért biztonságos, mert ahol nem várják meg a ragasztó kiszáradását, ott a fedővakolat felhordása után is foltos marad a vakolat. Elszomorító látvány, amikor az elkészült homlokzaton is meg lehet számolni a dübelfejeket.

Az elkészült hőszigetelésre üvegszövet hálót raknak, ami a vakolat tapadását segíti.

Az alapvakolat felvitele után következik a fedővakolat, ahol már a vakolat páraáteresztő tulajdonságán kívül a megfelelő szín kiválasztása is alapvető fontosságú szempont.

baumit silikáttop vakolat

Baumit Silikáttop szilikátvakolat kiváló páraáteresztő képességgel kőzetgyapot szigetelésre

A Dalos Tüzépen forgalmazott Baumit vakolatok közül a kőzetgyapot rendszerekre ajánlott vakolatok a következők:

  • Nagyon jó páraáteresztő a SilikatTop szilikát vakolat.
  • A SilikonTop szilikon vakolat nemcsak jó páraáteresztő, hanem még a környezeti hatásoknak is jól ellenáll.
  • A Nanopor vakolat a csúcs. A legjobb öntisztuló és a legjobb páraáteresztő vakolat.

Kőzetgyapot rendszerrel szigetelt családi házára melyik páraáteresztő vakolatot választja?

  • Ha még nem döntött, akkor munkaidőben a (+36-26)375-171-es számon tanácsadó munkatársunk segít a választásban.

37 gondolatok ezen: “Kőzetgyapot hőszigetelő rendszer felrakása

  1. H. Zsuzsanna

    Tisztelt Dalos Blog!

    Újépítésű lakásunk teremgarázsának belső falára kőzetgyapot került felhelyezésre. Létezik-e az, hogy azt már nem kell vakolni? A kiveitelező szerint így marad, ami számomra elképzelhetetlen.
    Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsuzsa
      Valóban nem feltétlenül szükséges vakolni a kőzetgyapot szigetelést, mert például gipszkarton fal, előtétfal is boríthatja a szigetelést. Az valóban szokatlan megoldás lenne, ha nem kapna semmilyen borítást a kőzetgyapot szigetelés.

  2. Szabó Attila

    Tisztelt Dalos Blog!

    20 cm-es RW-t teszünk újépítésű ház homlokzatára. A segítségét kérem, hogy dűbelezésnél ez a bizonyos „rondellát” hozzá adják a dübelhez, vagy a mester maga készíti egyenként? Ez hogyan is működik, hogyan néz ki a valóságban?
    Köszönöm elére is szíves válaszát!

    Üdv,
    Szabó Attila

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabó Attila
      Ez a kőzetgyapot vagy ásványgyapot rondella (van polisztirol is) nem automatikusan jár a dübelhez. Süllyesztett dübelezésnél külön tételként, tartozékként lehet vásárolni a kereskedőknél.
      Ha rendszerben vásárolja a hőszigetelő rendszert, az összes kiegészítővel együtt, akkor nem biztos, hogy süllyesztett dübelezési móddal van összeállítva a rendszer. Azért nem ez a legmeghatározóbb szempont a hőszigetelő rendszer kiválasztásakor.

  3. Radu Tibor

    Tisztelt Dalos-blog Nemrég vett vidéki hazunknak tégla falát (rendben függőben vakolt 25cm téglat .. ) Szeretnék Roockvul 10-15 cm hőszigetelésel be vonni. A kérdésem az lenne hogy muszáj ragasztani a szigetelest mert ha a függő rendben akkor dübeleket furhatom rá egyből a szigetelest ….. Illetve itt jön a höhid elnevezésű dolog a fal és a kőzet gyapot között előre is köszönöm válaszát..

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Radu Tibor
      Nem pontosan értem a kérdését.
      A ragasztás és a dübeles (mechanikai) rögzítés együtt ajánlott. Ha nem ragasztja a kőzetgyapotot, akkor a kőzetgyapot megfelelő rözgítéséhez a dübeles rögzítésnek sűrűbbnek kell lenni, mint ragasztás nélkül. Nem tudom, hogy erre gondolt-e.

  4. Burián Mária

    Szoba belsejét szigetelem kőzetgyapottal,akkor alá és fölé is kell -e kerülnie takarófóliának?
    Mivel rögzítem egy fa szerkezetű háznál. Pl. ragaszthatom-e az OSB -hez? Majd fólia és bevakolás, vagy gipszkarton borítás?
    Kérek megnyugtató válaszukat!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mária
      Megnyugtató válaszokat nem tudok adni Önnek, mert a külső oldali hőszigetelés biztosítaná a hőszigetelés sokkal inkább megnyugtató megoldását. Fa szerkezetű háznál leginkább szellőztető légréssel. Ráadásul a belső oldali hőszigetelésnél a homlokzati fal hőtároló képességének a hatása is elveszlik. Bár faszerkezetű háznál ez nem jelentős. Emellett pedig a homlokzati falnak a padlóhoz, mennyezethez, valamint a lakáselválasztó falhoz csatlakozó élénél is fokozódik a hőhíd kialakulásának a veszélye. A hőhídak kialakulásának veszélyét nem lehet megoldani a párazáró fólia berakásával.
      Ráadásul egy fából készült háznál az esetleges párakicsapódás miatti nedvesedés, penészedés még nagyobb veszélyt jelent a fára, mint például egy téglafalra.
      Ha mégis csak belső oldali hőszigetelésre van lehetőség, akkor a lakás, a helyiség szellőzési rendszere kialakításának függvényében van szükség a belső oldali szigetelésre használt anyag hőszigetelő képességének a megvédésére a lakásban keletkező párától.
      Mindenképp azt javasolom Önnek, hogy szakember helyszíni felmérése alapján határozzák meg a hőszigetelés szerkezetét, rétegrendjét és végezzék el a kivitelezést.

  5. Tamás

    Tisztelt Dalos-Blog!

    Kőzetgyapottal akarom leszigetelni a vályogházamat, de a most rajta lévő kőporos vakolat nem stabil a falon, ezért le fogom róla szedni. Kérdésem, hogy a csupasz vályogfalra is fel lehet tenni a kőzetgyapotot ragasztással és dübelezéssel, vagy előtte kell rá egy vékony vakolat?
    Válaszát előre is köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tamás
      Nem tudok egyértelműen válaszolni a vályogháza levert kőporos vakolat alatti utólagos kőzetgyapot szigetelésével kapcsolatos kérdésére.
      Természetesen fel lehet tenni a kőzetgyapot hőszigetelő rendszert a csupasz vályogfalra is. Különösen a kétrétegű kőzetgyapotot, amelynek alsó lazább rétege biztosítja azt, hogy eltüntesse a falfelület esetleges egyenletlenségeit, és ezért hézagmentesen illeszkedjen a falhoz a kőzetgyapot. A ragasztás vastagságának növelésével azonban egyáltalán nem szerencsés a falfelület esetleges egyenetlenségeit kiegyenlíteni. Egyrétegű kőzetgyapotot például kifejezetten nem célszerű egyenetlen falfelületre felragasztani. Ilyenkor a ragasztó helyett az alapvakolat réteg a jó megoldás a falfelület egyenetlenségének eltüntetésére.
      A falfelület esetleges egyenletlenségeinek kezelése mellett azonban ott van még a fal légzárása, légtömörsége is. Ez azt jelenti, hogy a vályogok közötti házagokban a levegő szabadon áramlik, és vakolat nélkül nincs ami a levegő áramlásának, a „hideg húzásának” útját állja. Ha viszont nincs a vályogok között hézag, akkor nincs ilyen gond. A légzárás, légtömörség szempontjából a belső oldali és a külső oldali vakolatnak is jelentősége van.
      Tehát egyenletesen sima felületű, és kellően légtömör falazatra rakható fel nagy hatékonysággal a hőszigetelő rendszer. Ha a fal nem ilyen, akkor a hőszigetelő rendszer alatti alapvakolat réteg is javítja a fal légzárását, légtömörségét, és ezzel együtt növeli a hőszigetelés hatékonyságát.

  6. Sprencz István

    Jó napot kívánok!
    Mekkora baj,ha a kozetgyapot szigetelesre nem legatereszto nemesvakolatot, hanem, amit polisztirol szigetelésű házaknál szoktak használni? Penész megjelenése várható vagy, ez nem fogja befolyásolni?
    Válaszukat előre is köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István
      Bizony nem szerencsés a jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigetelésre a gyengébb páraáteresztő képességű polisztirolra használatos vakolatot rakni. A falszerkezeteknél ugyanis célszerű kifelé haladva egyre jobb páraáteresztő képességű anyagot belépíteni.
      Valószínűleg nem lesz baj, ha lakás szellőző rendszere olyan, hogy a lakásban keletkező pára azon keresztül fog távozni. Ha viszont nem így van, akkor én nem lennék nyugodt.

  7. Szabó Gábor

    Kőépítésű házra, melynek fala nem teljesen sík (különböző méretű kövekből készült) ajánlaná a kőzetgyapotot vagy inkább a nikecellt. A fal 45-50 cm vastag
    Milyen vastagságú falszigetelő kellene rá, milyen ragasztó (mert elég egyenetlen), dűbel, vakolat, háló (hálóból fém kellene esetleg?)

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabó Gábor
      Kőfalra, ha nem egyenletes a fal felülete, akkor sokkal inkább érdemes kétrétegű kőzetgyapot szigetelést rakni, mert a kétrétegű kőzetgyapot alsó, lazább rétege sokkal inkább képes felvenni a falfelület egyenetlenségeit.
      A szigetelés vastagsága attól függ, hogy mennyit szeretne megtakarítani a fűtési, klimatizálási költségeket. Egy ilyen kőfalra minimum 15 cm vastag szigetelést érdemes feltenni.

  8. Sipos-Takáts Bence

    Kedves Dalos Blog!

    Gerenda hazámat szeretném kívülről lehőszigetelni, de a gerendák közötti rések és gerendák formája miatti egyenetlenségek nehéz helyzetbe hoznak. Mekkora egyenetlenségeket képes a kétrétegű kőzetgyapot kiegyenlíteni? Vagy előbb tegyek fel egy OSB lapot és arra hőszigeteljek? De akkor a falazat abszolút nem lesz légtömör!
    A gerendák 80x80mm-esek, az egyenetlenségek (a gerendák lekerekítéséből adódóan) maximum 10mm-esek.
    Továbbá szükséges valahová párazáró fóliát feltenni? Esetleg páraáteresztőt?
    Másik kérdés, ha kívülre nem vakolat kerül, hanem kültéri lambéria, akkor az mehet „direktbe” a kőzetgyapotra (pontosabban a lécezésre), vagy legyen átszellőztetett homlokzat?

    Előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Sipos-Takáts Bence

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bence
      A kétrétegű kőzetgyapot alsó fal felőli lazább rétege a maximum egy centiméteres egyenetlenségeket képes kezelni.
      Külső oldali homlokzati szigeteléshez nem használunk párazáró fóliát. A kőzetgyapot jó páraáteresztő, és ha alá párazáró fólia kerülne, akkor ez a fa gerendákba zárná be a párazáró fólia által megfogott párát. Ez nem lenne szerencsés. Egyébként is alapvető fontosságú szempont a szigetelésnél, hogy kifelé haladva az egyes rétegeknek egyre jobb páraáteresztő képességgel kell rendelkezniük.
      Hát igen az utolsó kérdése jó kérdés. Mehet a külső lambéria a lécezésre is. És lehet átszellőztetett is a homlokzat.
      A lambériával kapcsolatban azonban 2 kérdés is van:
      A lambériát ellenállóvá kell tenni a csapadékkal, esővel szemben.
      Másrészt pedig ha lambéria kerül kívülre, akkor átszellőztetett légrés nélkül hogyan valósul meg az, hogy kifelé haladva az egyes rétegeknek egyre jobb páraáteresztő képességgel kell rendelkezniük.

  9. Briákné Zsuzsa

    Tisztelt Dalos-blog!

    30-35 éve, b30-asból épült házunkra 3 cm-hungarocell, és 1 cm betonip lap burkolás került annak idején. fa párnafás megoldással. Szép sima, nem porlik, mállik, sehol nem penészedik.
    Jobb hőszigetelés érdekében a kőzetgyapotra gondoltunk, de a külső borítás – ragasztő, festék – tartósságának fokozása ürügyén szóba került a t-8-as trapézlemez, tető alatti kiszellőzéssel. Kutya, macska, kisgyerek elleni védelem miatt gondoltunk erre, és nem szeretnénk kő lábazatot.De az sem lenne jó. ha elkezdene penészedni valahol. Érdekelne a véleménye.
    Valamint van egy főfalba bekötött beton erkély, amin nincs megfelelő szigetelés, ajtó viszont – és ehhez tartozó küszöb magasság van. A szórt purhabosoknak – négy céget kerestem meg- ez nagyon kis munka, nem csinálják meg. 6 nm. Erre mit javasolna? Össz-visz 5 cm hely van magasságban.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Briákné Zsuzsa

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsuzsa
      A kőzetgyapot jó választásnak tűnik homlokzati burkolatként, mert jobb a páraáteresztő képessége, mint a polisztirolnak. Külső burkolatként, amikor a falszerkezetben kifelé haladva az egyes elemek páraáteresztő képessége legyen egyre nagyobb jobb megoldás.
      A trapézlemez tető alatti kiszellőzéssel, ha tényleg jól lesz megoldva a kiszellőzés, szintén jó megoldás lehet. Itt a megfelelő kivitelezés a kulcs. Persze minden hőszigetelésnél ez a fontos.
      A beton erkélynél, ha 5 cm hely van, akkor látatlanban nem nagyon van értelme bármit is javasolni, mert az csak találgatás lenne.

  10. Sáfár Szilvia

    Tisztelt Dalos blog!

    Az idén szeretnénk szigetelni tégla házunkat kőzetgyapottal, kérdésem az lenne hogy kívülről kőporos a ház erre felrakhato a kőzetgyapot vagy előtte le kell szedni vagy kezelni valamivel?
    Illetve kb hány cm kőzetgyapot ad megfelelő szigetelést?

    Köszönöm válaszát

    Sáfár Szilvia

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sáfár Szilvia
      Ha nem mállik a kőzetgyapot, és egyenletes, ami azt jelenti, hogy hézagmentesen felhelyezhető rá a kőzetgyapot szigetelés, akkor nem szükséges leverni a kőzetgyapotot.
      Ha viszont mállik, akkor le kell szedni a málló részeket, és ezeket pótolni kell.

  11. Darida László

    Kedves Dalos blog!
    Azt szeretném kérdezni , hogy könnyűszerkezetes ház külső OSB burkolatára közetgyapot szigetelés mennyire ajánlott ,melyik típus és milyen ragasztóval ragasztható? Illetve melyik vékony nemesvakokatot ajánlana ?
    Köszönöm előre válaszát!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László
      A kőzetgyapot szigelés jó páraáteresztő, ezért jó szigetelő könnyűszerkezetes házak szigetelésére is. Mi a jó minőségű Rockwool Frontrock Max E vagy ma már Super kétrétegű kőzetgyapotot javasoljuk. Azért, mert külső rétege stabil, a mechanikai sérülésekkel szemben is ellenálló.
      A Baumit ProfiContact ragasztó kiváló kőzetgyapot ragasztására is.
      Bármilyen szilikát vakolat jó a kőzetgyapot szigetelés vakolására, mert jó páraáteresztő. Például a Baumit SilikatTop vakolata is.

  12. Tankó Szabolcs

    Tisztelt Dalos blog!

    Azután érdeklődöm, hogy téglából készűlt új építésű háznál a kőzetgyapotos homlokzati szigetélés alá kell-e vakolat, vagy a szigetelőanyag egyből felrakható a falra?
    Köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabolcs
      Igen, ez jó kérdés.
      Ha korszerű, lyukacsos szerkezetű téglából épült a fal, akkor a hőszigetelő rendszer felrakása előtt érdemes bevakolni a falat. Ezzel is légtömörebb lesz a fal. Jobb lesz a hőszigetelése.

  13. K.Zsolt

    Kedves D.B.!

    A házunk új építésű (2020), van rajta az előírásoknak megfelelő vastagságú szigetelés. Mi szeretnénk, amennyiben ez lehetséges megnövelni 5-10 cm-el. Kőzetgyapot szigetelésre gondoltunk. Ez működhet? Köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt
      Bár nem szokásos, hogy egy év múlva újabb hőszigetelő réteg kerüljön a homlokzatra lehetségesnek lehetséges. Sőt az újabb szigetelő réteg felrakásának egyik fontos eleme, hogy a homlokzaton már fenn lévő szigetelő stabilan álljon. Ez a tavaly felrakott homlokzati szigetelésnél minden bizonnyal adott.
      Itt olvashat egy hasznos cikket a hőszigetelést hőszigetelő rendszerre témában: https://www.dalostuzep.hu/blog/hoszigetelo-rendszer-hoszigetelo-rendszerre/

  14. K. László

    Tisztelt Dalos Blog!

    Beton panel lakás belső hideg falait szeretném szigetelni kőzetgyapot táblákkal, majd rá gipszkarton burkolat kerülne. Az lenne a kérdésem, hogy el tudom hagyni a profil építést? A falra ragasztott és dübelezett kőzetgyapotra purhabbal felragaszthatom a gipszkarton lapokat? El fogja bírni a kőzetgyapot? EPS-re láttam már, hogy ragasztottak purhabbal, de a kőzetgyapot felől kétségeim vannak. Köszönöm, ha válaszolnak.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László
      Nem csinálnám magamnak, mert a laza, szálas szerkezetű kőzetgyapotra ragasztás nem fogja tartósan megtartani a gipszkarton lapokat.

  15. M. Sándor

    Tisztelt Dalos Blog!

    Közetgyapot alá milyen mélyalapozót javasol, ami nem zárja le a szellőzést?

    Válaszukat előre is köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sándor
      Nem biztos, hogy jól értem a kérdését. Mélyalapozót leginkább a falfesték és nemesvakolat alá használunk az én ismereteim szerint.
      A külső kőzetgyapot szigetelés alá alapvakolattal érdemes lehet a falat levakolni a faltömörség javítására a jobb hőszigetelés érdekében. És erre mehet a kőzetgyapot szigetelés felragasztása perem-pont módszerrel.

  16. Polgár Tibor

    Tisztelt Dalos blog!
    Fűtött és fűtetlen tetőtéri helyiségek elválasztó falára szeretnék ásványgyapot szigetelést tenni. Maga a 15cm téglafal, aminek a szigetelendő oldala vakolatlan. Milyen rétegrendet és gyapotvastagságot javasol? Ilyen helyzetben mennyire szükséges üvegháló fektetése a külső rétegbe?
    Válaszukat előre is köszönöm.
    Tisztelettel:
    Polgár Tibor

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Polgár Tibor
      Az, hogy milyen vastag ásványgyapot szigetelést érdemes felrakni a falra alapvetően attól függ, hogy milyen mértékű fűtési költség megtakarítást szeretne elérni. Emellett pedig még attól is függ az ásványgyapot szigetelés optimális vastagsága, hogy 18 vagy 24 fokot szeretne a fűtött helyiségben. Illetve az ásványgyapot szigetelés vastagsága függ még a kiválasztott ásványgyapot szigetelő hőszigetelő képességétől, vagyis a hővezetési tényezőjétől is.
      A gyapotvastagságra ezek megválaszolása, meghatározása után lehetne javaslatot adni.

  17. Robert

    T. Dalos Blog,

    Balatoni házunkat, bővítés követően kívülről hőszigetelni szeretnénk. A „régi” ház kb. 0.5m magasan van, pár lépcsőfok vezet fel a lakásba (feltöltött terület) és jelenleg minden csont száraz, nincs penész.
    A lábazat diszkővel borított.
    (A kibővítendő részen nem lesz diszkő, tehát a falakat majd „telibe” lehet szigetelni.)

    Kérdésem:
    (1) Házat kb. 0.5m magasan diszkő lábazat veszi körül és csak e felett kezdődne a hőszigetelés felhelyezése, e megoldás jelenthet-e problémát a jövőben?
    (2) Van-e olyan eljárás (pl. bevonó anyag) amely megőrzi a lábazatot, ugyanakkor hőszigetelő is.

    Várom válaszát, köszönettel,
    Robert

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Róbert
      Ha a lábazat nem lesz szigetelve, akkor itt hőhíd keletkezik, és ez nemcsak energiaköltség növekedést jelenthet, hanem a homlokzat és lábazat találkozásánál hideg falfelületet, párakicsapódást, nedvesedést és penészedést is.
      A lábazatnak nemcsak hő, hanem vízszigetelőnek is kell lenni. Ajánlanak megoldást sok mindenre, azonban kérdés, hogy évtizedeken keresztül hatásos is lesz az. Ezért inkább nem javasolnék semmit.

  18. B.Zoltán

    Tisztelt Tüzép!

    Régi, vegyes falazatú (tufakő és kisméretű tömör tégla) épületet szeretnék homlokzati kőzetgyapot hőszigeteléssel ellátni.
    Az épületnél szeretném megtartani a régi parasztházas jelleget, ezért a ház külseje fehér meszelést kapna. Érdeklődnék, hogy kőzetgyapot szigetelésre milyen páraáteresztő vakolatot javasolnak, ami egy sima felületet eredményez és alkalmas arra, hogy fehér meszelést kapjon?!
    (Gondolom mindenképp javasolt valamilyen vakolatréteg felhordása a glettelő ragasztórétegre?! Nem tanácsos magát a glettréteget – persze amennyiben az kellően szép sima felületet eredményez – meszelni, mint külső réteg?!)
    Továbbá afelől szeretnék érdeklődni, hogy puhakő és tömörtégla falazathoz esetleg van e olyan speciális rögzítő dübel, aminek használatát javasolják?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv
    B.Zoltán

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zoltán
      Őszintén szólva nem tudok határozott választ adni a kérdésére. A kőzetgyapot szigetelést alapvakolatként valamilyen mész-cementhabarccsal, fedővakolatként pedig valamilyen szilikát vagy szilikon vakolattal célszerű vakolni. A fedővakolatban lévő műanyag komponensek jobban taszítják a vizet, ezért a fedővakolat víztaszító képessége biztosított, a belső párát viszont átengedi, ezért nem repedezik. Nem tudom, hogy a fehér meszelés ezen a fedővakolaton mennyire lesz tartós. A szilikon vagy szilikátvakolatot viszont a homlokzat víztaszítása miatt nem hagynám el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük