Külső homlokzati hőszigetelés polisztirollal

Az idén elkészül végre a homlokzati hőszigetelés családi házára? Ha Ön is a leggyakrabban használt polisztirollal fogja szigetelni a homlokzatot, akkor érdemes elolvasnia ezt a cikket.

A homlokzat szigeteléséhez az Austrotherm termékei közül a hagyományos, fehér színű AT-H80-as polisztirol lemezeket vagy a grafitos adalékkal készült Grafit Reflex lapokat fogja beépíteni?

  • Választott már a két hőszigetelő közül? Vagy még nem döntött?
  • Ha már választott, akkor milyen hőszigetelési vastagságot tervez? Milyen mértékű megtakarítást szeretne fűtési költségeiben?
  • Energiatudatos tervezéssel szeretné megoldani otthona hőszigetelését?
külső homlokzat szigetelése

A külső homlokzat szigetelése előtt végeztetett gazdaságossági számításokat?

Be kell vallani, hogy nem minden családi ház felújítását előzi meg a gondos tervezés, és a gazdaságossági számítások elvégzése. Vagy ha még a tervezés meg is történik, akkor a kivitelezéskor választanak gyengébb minőségű vagy vékonyabb szigetelést a beruházás költségeinek csökkentése érdekében. Ennek viszont az lesz a következménye, hogy a felújítás után a hőszigetelés nem éri el a tervezett megtakarítást, és bizony többet kell majd fizetni a fűtésért, mint azt előzetesen tervezték.

  • Családi háza felújításánál ezt az utólagos csalódást szeretné elkerülni?

Ha még nem döntött a hőszigetelés minden kérdésében, akkor az itt található információk hasznos segítséget adhatnak. Például megismerheti a homlokzati hőszigetelés 2021-től javasolt értékeit is.

A homlokzati hőszigetelés javasolt értékei

Tudta, hogy 2021-től már minden új épületet közel nulla energiafelhasználással kell majd megépíteni?

  • Ez azt jelenti, hogy ezeknél az épületeknél a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjének (U) értéke várhatóan 0,17 W/m2K lesz.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ön hogy tud megfelelni háza homlokzati szigetelésekor ezeknek a javasolt értékeknek?

  • Úgy, hogy családi háza falazóanyagának és a beépítésre kerülő hőszigetelő anyagnak megfelelően kiválasztja a 0,17 W/m2K ajánlásnak megfelelő hőszigetelési vastagságot.

A javasolt 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényező elérése érdekében, ha …

  • Önnek például a 70-es, 80-as években oly népszerű B30-as téglából épült a családi háza, akkor a hőszigetelt fal 0,17-es értékének eléréséhez az AT-H80-as lemezből 22 centiméteres vastagságot, a Grafit Reflex szigetelőből pedig 16 centiméteres vastagságot kell beépíteni a B30-as téglafalra.
  • Ha tufából vagy kohósalak blokkból építette otthonát, akkor szinten ugyanezeket a vastagságokat kell beépítenie a homlokzatba a kívánt hőszigetelés elérése érdekében.
  • Ha viszont a szintén használatos gázbetonból építette otthonát, akkor az AT-H80-as szigetelésnél már elég lehet a 19 centiméter, a Grafit Reflex lemezből pedig a 15 centiméteres vastagság is.

Milyen anyagból építette családi házát?

  • Ezekben a vastagságokban tervezi homlokzata utólagos szigetelését?

A homlokzattal együtt felújításra kerülő lábazat szigetelésére a formahabosított EXPERT, vagy az extrudált polisztirolhabok (XPS) beépítése javasolt, mert ezek a talajból felszívódó nedvességnek, és a járdáról felverődő esővíznek is remekül ellenállnak, hisz vízfelvételük gyakorlatilag nulla.

A homlokzat szigetelése

A felújításhoz szükséges anyagok beszerzése után a kivitelezés első lépése a falfelület előkészítése. Ehhez meg kell nézni a vakolat tapadását. A málló, kopogásra üresen kongó vakolatrészeket le kell verni a falról, és ezeket a levert részeket a vakolat kijavításával pótolni kell. Ha viszont a vakolat nagy része alkalmatlan a szigetelésre, akkor érdemesebb az egészet leverni a falról. A vakolat leverése után a falat portalanítani is kell, a tökéletes tapadás biztosítása érdekében.

A vízszintesen felhelyezett, és tökéletesen stabilan rögzített indítósíntől kezdve kell felrakni a polisztirol táblákat a falra, mégpedig a „perem-pont” módszerrel. Ennek az a lényege, hogy a polisztirol táblák széleit végig ki kell kenni ragasztóval és a táblák közepére is fel kell helyezni 3-4 ragasztópogácsát. Ezzel azt éri el, hogy nem lesznek nagy, összefüggő légrések a táblák mögött. Arra kell még figyelni a ragasztáskor, hogy a táblákat tökéletesen egymás mellé kell illeszteni, és ragasztó ne kerüljön a táblák szélére, mert ez hőhídakat hoz létre a szigetelésben, ami rontja a hőszigetelés hatékonyságát.

Külön gondossággal kell az ablakoknál és a homlokzat sarkainál szigetelni. A sarkaknál arra célszerű törekedni, hogy ne a saroknál legyen toldva a lap, ha szükséges, hanem valahol a belülre kerüljön a szükséges méretre levágott toldás. A sarokhoz mindig egész lap kerüljön, és a kötésben felrakott lemezeket egymásra tolva ragassza meg, és a ragasztó megszáradása után vágja le a túlnyúló részt. Az ablakoknál arra érdemes figyelni, hogy ne vágott lap legyen az ablak sarkánál, hanem egy darabból vágja ki a sarkot. Ezzel megelőzheti a vakolaton megjelenő hajszálrepedéseket.

Ne legyen türelmetlen. Várja meg a ragasztó tökéletes száradását, és utána lehet dübelekkel rögzíteni a falra ragasztott szigetelést. A dübelezésnél figyeljen oda, mert a táblákat azokon a helyeken kell dűbelekkel is rögzíteni, ahol ragasztva is vannak. Ez azért fontos, mert ezeken a helyeken a ragasztó által már szilárdan áll a tábla a falon, és itt a dűbel húzásától nem fog megfeszülni, és esetlegesen elrepedni a tábla. A dűbelek hosszának meghatározásakor a falszerkezet állapotából és a hőszigetelés vastagságából kell kiindulni. Az a fontos, hogy a dűbelek megfelelő hosszúságban kerüljenek be a falba, hogy stabilan rögzítsék a szigetelést.

A dübelezés után következik az üvegszövet háló felrakása. Ennek az a legfontosabb eleme, hogy a háló alatt is legyen ragasztás, ne csak a felületén, mert különben le fog válni a táblákról. Legalább 10 centiméterrel egymásra kell tolni a hálókat, és a sarkakon is duplán kell áthajtani, és fel kell rakni az élvédő profilokat is a sarkakra.

Az üvegszövethálót rögzítő ragasztó megkötése után következik az alapozó majd pedig a fedővakolat felvitele. A fedővakolat felvitelénél kell különösen odafigyelni arra, hogy egy munkamenetben, megszáradás nélkül a teljes homlokzati felületen kell a vakolatot felvinni és elsimítani. Az is fontos, hogy tűző napon nem szabad vakolni, és +5 fok alatt sem.

Kiválasztotta már homlokzati szigetelő anyagát?

  • Azt is tudja, hogy milyen vastagságban fogja szigetelni a falakat?
  • Ha kérdése van, akkor a (+36-26) 375-171-es számon segítünk a külső homlokzati szigetelés meg kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük